Nordsjö vägtunnel stängs för trafik från och med den 6 januari på grund av reparationsarbeten i tunneln. Tunnelns teknik och konstruktioner uppdateras i sin helhet så att körningen i tunneln förblir säker och smidig även under de kommande åren. Under stängningen dirigeras trafiken till en omväg som går från Ring III via Österleden, Kallviksvägen och Bastövägen till Nordsjö hamn. Den uppskattade stängningstiden för tunneln är cirka ett år.
Saneringsarbetet som kräver att Nordsjö vägtunnel stängs inleds den 6 januari 2026. Stängningen planerades till början av året så att frakttrafiken i hamnen kan använda tunneln ännu under veckorna före jul. Arbetet i tunneln inleds med att riva alla gamla tekniska system och reparera tunnelkonstruktionerna.
”Nordsjö tunnel har betjänat trafiken i området i nästan 20 år. För att man ska kunna köra tryggt i tunneln och utan överraskande störningar även under de kommande åren, måste tekniken som är i slutet av sin livscykel bytas ut. Arbetena är omfattande och alla viktiga system förnyas, såsom brandlarm, rökevakuering och ventilation samt kameror och belysning. Samtidigt repareras också tunnelns konstruktioner och man förnyar dränerings- och släckvattensystemen under tunneln", berättar Fintraffics projektchef Jukka Värri.
De förberedande arbetena utanför Nordsjö vägtunnel inleds redan i slutet av sommaren bland annat med att bygga ett nytt utrymme för teknisk utrustning. Under förberedelsearbetena kommer tillfälliga trafikarrangemang att vara i bruk utanför tunneln.Samtidigt har stängningstidpunkten för tunneln skjutits upp och den överlappar inte reparationen av Nordsjö metrobro och avbrottet i metrotrafiken. På så sätt har man säkerställt att konsekvenserna för trafiken i området hålls så kontrollerade som möjligt.
Säkerhetsföreskrifterna förutsätter fullständig stängning
Under byggarbetena som inleds i januari 2026 stängs Nordsjö vägtunnel helt för trafik, eftersom de stränga säkerhetsbestämmelserna för tunnlarna inte tillåter trafik i en tunnel vars säkerhetssystem inte används. Dessa system är nödvändiga för att man i störningssituationer tryggt ska kunna rädda sig från tunneln. Säkerhetssystemen omfattar bland annat brandlarm-, rökevakuerings-, ventilations-, släckvatten- och störningsobservationssystem. Dessutom förutsätter säkerheten i arbetet tillräckliga utrymningsvägar som i en lång tunnel leder till tunneln bredvid. Av dessa skäl måste även den intilliggande tunneln stängas för trafik.
"Vi har i stor utsträckning undersökt olika alternativ för att genomföra detta, men tyvärr kan saneringen inte genomföras utan att tunneln är helt stängd. Vi förstår att stängningen orsakar olägenheter i området, även om många olika åtgärder har vidtagits för att minimera konsekvenserna. Säkerheten i långa landsvägstunnlar styrs av både myndighetsföreskrifter och krav från EU-nivå, som ska iakttas även under reparationsarbeten. Tunnelsäkerhetskraven tillåter inte heller dubbelriktad trafik i ett tunnelrör. Därför kan rivnings- och saneringsarbeten enligt säkerhetsbestämmelserna inte heller utföras i mindre delar, till exempel endast i ett tunnelrör åt gången", fortsätter Jukka Värri.
Trafiken flyttas till en förbättrad omväg
Nordsjö vägtunnel stängs på grund av reparationsarbeten för cirka ett år, då dess officiella reservrutt Ring III-Österleden-Kallviksvägen-Bastövägen-Hamnbågen-Nordsjö hamn fungerar som omväg. Den officiella reservrutten har använts regelbundet redan tidigare bland annat under underhållet av tunneln, så den är bekant för många sedan tidigare.
Helsingfors stad och NTM-centralen i Nyland har genomfört flera förbättringar på reservrutten för att vardagen ska löpa så smidigt som möjligt när tunneln är ur bruk. De mest betydande åtgärderna har varit att bygga fler körfält vid anslutningen mellan Österleden och Kallviksvägen samt i rondellen mellan Bastövägen och Kallviksvägen. Dessutom har rondellen vid Bastövägen och Porslaxvägen samt anslutningen mellan Bastövägen och Hamnbågen förbättrats för att uppfylla kraven för specialtransporter.
"Flera förbättringar har gjorts på omvägen för att trafiken ska löpa så bra som möjligt under stängningsperioden. I början av inkommande höst funderar vi ännu på eventuella ytterligare förbättringar så att trafiken löper bättre även under rusningstid. På vintern utlovas också effektiverat vinterunderhåll för att särskilt den tunga trafiken till hamnen ska kunna röra sig även i halt väglag och för att resan inte ska stanna upp”, berättar Jukka Värri.
Tunnelprojektet har varit en gemensam ansträngning för många aktörer. Fintraffic har samarbetat intensivt med Helsingfors stad och NTM-centralen i Nyland, som har ansvarat för planeringen av omvägen. I planeringsskedet har man också samarbetat mycket med hamnen, eftersom över hälften av tunneltrafiken anknyter till hamnfunktionerna. Man har strävat efter att dela ut information om stängningen av tunneln till invånarna i området i så god tid som möjligt. Även lokala företag och aktörer inom småbarnspedagogiken har informerats i god tid om stängningens effekter så att en smidig vardag kan tryggas på bästa möjliga sätt.
Projektuppgifter:
Nordsjö vägtunnel leder från Ring III och den planskilda anslutningen vid Österleden till Nordsjö hamn. Tunneln är cirka 1,5 kilometer lång och har två körfält i båda riktningarna. Bilar som kör i olika riktningar kör i sina egna tunnlar. Varje dag kör i genomsnitt cirka 7 650 personbilar och 2 700 tunga fordon i tunneln. Tunneln öppnades 2008 och över hälften av dess trafik är hamntrafik.
Fintraffic ansvarar för reparationsprojektet i Nordsjö tunnel och genomförandet av byggarbetet på reservrutten. För planeringen av förbättringarna på reservrutten ansvarar Helsingfors stad och NTM-centralen. Tunneln saneras av ett konsortium som består av Destia och Normivalaistus.
Mer information om projektet finns på projektsidorna på adressen fintraffic.fi/sv/vuosaarentunneli.
Liitetiedostot
Bilaga | Storlek |
---|---|
Fintraffic_Vuosaari_hankkeen yleiskartta.png | 77.08 KB |