Skip to main content
Sisäkuva autosta takapenkiltä otettuna kohti kuskia

Kör säkert i påsktrafiken: Beakta detta när du ger dig ut på vägarna

Påsklovstiden startar alldeles strax, och under de närmaste dagarna kommer detta att synas på landsvägarna i form av livligare trafik. Fintraffic, Transport- och kommunikationsverket Traficom, polisen, Inrikesministeriets räddningsavdelning, Nödcentralsverket och Trafikskyddet påminner att vi tillsammans skapar säkerheten i påsktrafiken. I detta varierande vårväder ska du alltså fästa uppmärksamhet på bilutrustningen samt se till att hålla tillräcklig säkerhetsavstånd och anpassa hastigheten till väglaget och situationen. Nu är det också rätt tid att repetera hur man ska agera på en olycksplats och ta i bruk appen 112 Suomi.

Påskens vägtrafikprognos från Fintraffics vägtrafikcentral

De mest trafikerade dagarna under påsken förväntas traditionsenligt att vara skärtorsdagen (14.4.) och annandag påsk (18.4.).

Enligt prognosen från Fintraffics vägtrafikcentral är den utgående trafiken som livligast klockan 13–19 på skärtorsdagen. Också klockan 9–14 på långfredagen är det rejält med trafik, i norra Finland även senare. Tidvisa köer kan förekomma framför allt på vägarna ut från huvudstadsregionen samt på riksvägarna 4 och 5 upp till höjden av Jyväskylä och S:t. Michel.

Enligt prognosen börjar returtrafiken öka redan mellan söndagseftermiddagen och -kvällen den 17 april, och returtrafiken når sin kulmen på måndagen den 18 april mellan klockan 12 och 20. Framför allt på vägarna i södra Finland får man vara beredd på köer.

– Det finns betydligt mycket mer trafik på påsken än till exempel under sportlovstiden som sträcker sig över flera veckor. Om du ska ge dig ut i påsktrafiken, är det bra att vara beredd på att det kommer att uppstå köer på vissa ställen och hastigheterna kommer att sjunka under de livligaste timmarna, påminner trafikcentralschef Kari Tarkki hos Fintraffics vägtrafikcentral. 

Lär dig det grundläggande – säkerhetsbältet är den viktigaste säkerhetsutrustningen

Säkerhetsbältet har gett skydd i trafiken redan i 50 år och dess betydelse för trafiksäkerheten är ostridig.  I Finland utreds alla vägtrafikolyckor som lett till dödsfall av utredningsnämnder. Enligt utredningarna kunde 26 personer ha räddat sig år 2020 genom att använda säkerhetsbälte.

– Så som alltid ska man även i påsktrafiken komma ihåg de saker som är grundläggande för tryggheten i trafiken, så som till exempel att använda säkerhetsbälte och bilbarnstol. Säkerhetsbältet är helt grundläggande för trygg körning – utan bältet får man ingen nytta av krockkuddarna, påminner Transport- och kommunikationsverket Traficoms ledande sakkunnig Inkeri Parkkari.

Både bilens och förarens skick spelar roll – kör endast när du sovit gott

På påsken är sommarhastigheterna redan i kraft i nästan hela landet. Vådvädret kan dock vara mycket lynnigt och väglaget kan ändras snabbt. På påsken ska du gärna ta extra hänsyn till däcken och tillräckligt långa säkerhetsavstånd så att du har en god marginal även vid halt väglag.

– Se till att det finns tillräckligt med spolarvätska, kontrollera däcktryck och säkerställ att du har trygga däck som lämpar sig för väglaget. Dessutom kan man aldrig nog understryka vikten av att hålla säkerhetsavstånd till föraren framför. Tillräckligt avstånd ger marginal ifall föraren framför plötsligt bromsar, exempelvis när ett djur rusar ut på vägen, sammanfattar polisinspektör Heikki Kallio vid Polisstyrelsen.

Det lönar sig också att ta hänsyn till förarens skick och resans tidtabell.  Man ska endast sätta sig vid ratten när man är väl utvilad och pigg.

– Enligt Trafikskyddets enkät har var tionde finländare kört så trött att hen varit rädd för att somna vid ratten. När man planerar resdagarna är det bra att förutse riskerna med trötthet och sova tillräckligt innan man ger sig av. Det är också bra att räkna med pauserna under körningen när man planerar resan – resan tar sin tid. Man ska undvika köra när man är sjuk, eftersom till och med en lindrig corona kan göra dig trött på ett excepionellt sätt, förklarar Trafikskyddets kontaktchef Tuula Taskinen.

Observera vänligen att aktuell väderinformation och gällande varningar finns att läsa på Meteorologiska institutets webbplats fmi.fi. Informationen om rusningar, trafikmeddelandena och annan realtidsinformation om trafiken hittar du på Fintraffics tjänst Trafikläget som också är tillgänglig mobilt.

Repetera hur du ska agera på en olycksplats – ditt agerande kan rädda människoliv

Till trafikanternas skyldigheter vid en olycka hör att hjälpa andra och tillkalla hjälp. Det är bra att då och då repetera hur man ska agera i en olyckssituation så att vi kan agera på rätt sätt när vi befinner oss i en verklig situation.

– Om du observerar en trafikolycka ska du stanna på ett säkert ställe och slå på fordonets varningsblinkers. Ta dig längs vägkanten fram till olycksplatsen och försök förhindra ytterligare skador genom att slå av strömmen i olycksfordonet samt varna den övriga trafiken. Kom också ihåg din egen säkerhet. I mörker ska du göra dig synlig till exempel genom att klä på dig en reflexväst. Placera alltid varningstriangeln tillräckligt långt bort från olycksplatsen och larma hjälp samt hjälp skadade enligt din egen kapacitet. Om det redan finns professionell hjälp på olycksplatsen, koncentrera dig på att tryggt passera olycksplatsen, sänk farten tillräckligt och ta inga bilder av olycksplatsen, instruerar specialsakkunnig Alpo Nikula från Inrikesministeriets räddningsavdelning. 

Nödcentralsverket påminner också om tjänsterna i appen 112 Suomi.

– Det lönar sig för helgfiraren att ladda ner mobilappen 112 Suomi i sin mobil med tanke på eventuella nöd- och problemsituationer. I en nödsituation kan du ringa nödnumret 112 via appen. Via appen kan du också ringa Vägtrafikantlinjen som då med hjälp av dina positionsuppgifter snabbt kan förmedla informationen om behov av vägunderhåll till rätt ställe. Via appen får du dessutom meddelanden om störningar för vägtrafiken och eventuella varningsmeddelanden baserat på din geografiska position, påminner planeringschef Juha Viitaluoma hos Nödcentralsverket.

Dela