På grund av pandemin och Rysslands anfallskrig har flygtrafiken ställts inför stora utmaningar de senaste åren. Alla aktörer inom branschen letar målmedvetet efter metoder som är lämpliga för den nuvarande situationen, för att förnya verksamheten och förbättra kvaliteten och effektiviteten hos tjänsterna. I Finland har utvecklingen av flygplatstrafiken och passagerarantalet blivit ännu mer differentierad till följd av kriserna, och särskilt situationen på lågtrafikerade flygplatser är utmanande.
Ett projekt för att förbättra flygtrafiktjänsternas kostnadseffektivitet skulle kunna vara fjärrstyrd flygtrafikledning, vars införande skulle göra det möjligt att producera tjänster på ett flexibelt och högkvalitativt sätt när det finns en efterfrågan på dem. Detta skulle underlätta verksamheten framför allt på flygplatser med få flygningar eller där antalet flygningar varierar kraftigt över tiden. Försörjningsberedskapen skulle förbättras och till exempel brådskande organ- och sjuktransporter skulle inte vara beroende av flygledningens öppettider på flygplatserna. Verksamhetssättet skulle på ett utmärkt sätt stödja tillgängligheten till både Finland och dess olika regioner.
Utveckling av flygtrafiktjänsten är oundviklig när elflyg och drönarflygningar blir vanligare i framtiden. Införande av fjärrstyrd flygledning (MROT, Multi Remote Operating Tower) skulle möjliggöra en flexibel produktion av flygledningstjänster åt flera flygplatser från en arbetsplats. Därigenom skulle flygledningens beredskapsförmåga och flygplatsernas servicenivå förbättras samtidigt som det skulle möjliggöra en sänkning av kostnaderna för flygtrafikens tjänsteproduktion.
Fintraffic som producerar flygtrafiktjänster har under flera år följt den tekniska utvecklingen inom området och planerat ett internationellt banbrytande flygledningskoncept som skulle vara särskilt lämpligt för förhållandena i Finland. Ett eventuellt genomförande av MROT-projektet skulle enligt planen innebära att flygledningen vid Ivalo, Kittilä, Kuusamo, Mariehamn, Uleåborg, Åbo och Vasa flygplatser genomförs som fjärrstyrd flygledning.
Av orsaker som beror på en eventuell omorganisering av verksamheten inleder Fintraffics flygtrafiktjänst omställningsförhandlingar. Efter omställningsförhandlingarna fattas beslut om eventuell systemupphandling. Om en systemupphandling inleds och ett beslut fattas om genomförandet av MROT-projektet efter konkurrensutsättningen, kan projektet framskrida till ibruktagandet uppskattningsvis 2025–2027.
"När flygtrafiktjänsten digitaliseras skulle fjärrstyrd flygledning vara ett naturligt steg i utvecklingen av flygtrafiken. Vi har haft marknadsdiskussioner med olika utrustningsleverantörer och bekantat oss med olika lösningar. Utrustningar som stöder det av oss designade konceptet finns redan på marknaden och vårt koncept skulle kunna möta behov när det gäller utrustning och operativ verksamhet,” säger Raine Luojus, verkställande direktör för Fintraffics flygtrafiktjänst.
Den statliga ägaren samt flygbolagen och flygplatserna kräver lösningar av Fintraffic för att kunna erbjuda mer klimatvänliga och kostnadseffektiva flygtrafiktjänster. Även EU:s förordningar kräver att leverantörer av flygtrafiktjänster kontinuerligt utvecklar och förbättrar sin verksamhet.