Skip to main content
Kasvin istutus

Fintraffic förbereder sig på att införa det nya CSRD-direktivet: ”En betydande fördel för både vår verksamhet och vårt ansvarsarbete”

Fintraffics ansvarsarbete omfattar flera olika delområden som alla siktar på hållbar och etisk verksamhet. För närvarande förbereder sig bolaget på att uppfylla de stränga krav som Europeiska unionen ställer på ansvarsrapporteringen i det nya CSRD-direktivet. Serkan Tetik och Taru Hynninen från Fintraffic berättar hur implementeringen av direktivet har gått och vilka möjligheter det medför. 

Europeiska unionens nya CSRD-direktiv (Corporate Sustainability Reporting Directive), som trädde i kraft i september i fjol, ställer allt strängare krav på företagens ansvarsrapportering. Detta syns också i Fintraffics verksamhet, där insamlingen av data enligt de nya kraven inleds 2025. Den första rapporten som uppfyller CSRD-direktivet avses publiceras året efter.

Direktivet ersätter Fintraffics tidigare GRI-standard (Global Reporting Initiative), enligt vilken bolaget hittills har rapporterat om sin ansvarsfullhet på samma sätt som andra företag som rapporterar om sin ansvarsfullhet.

”CSRD förutsätter mer detaljerad och standardiserad information av företagen om miljö-, social- och förvaltningsmålen samt om hur de påverkar affärsverksamheten. Vi uppdaterar just nu vår rapporteringsberedskap i enlighet med direktivets krav samt kartlägger och testar nya system så att insamlingen av nödvändiga data kan inledas genast i början av nästa år”, berättar Serkan Tetik, som arbetar som utvecklingschef för hållbarhet och påverkan vid Fintraffic. 

Implementeringen CSRD-direktivet har skett snabbt hos Fintraffic

Enligt Taru Hynninen, utvecklingschef för Fintraffics PMO-enhet, har den största utmaningen vid implementeringen av CSRD varit att direktivet och dess krav trädde i kraft under en mycket kort tid i höstas, vilket har krävt snabba åtgärder för att samla in nödvändig information. Det har tagit tid att tillägna sig den omfattande helheten, men att dela upp den i mindre delar har underlättat arbetet.

”Vi har varit tvungna att lära oss många nya begrepp och förkortningar samt ta fram de tillförlitliga indikatorer som direktivet kräver. I arbetet har det dock varit en glädje att upptäcka att vi i slutändan redan har mycket data som kan utnyttjas i CSRD-rapporteringen.”

Den mer omfattande rapporteringen erbjuder också många möjligheter, till exempel i bedömningen av upphandlingarnas effektivitet. Enligt Tetik är detta en betydande fördel, eftersom Fintraffic årligen gör upphandlingar till ett värde om cirka 100 miljoner euro och transparensen i hela värdekedjan stöder en mer ansvarsfull verksamhet. Rapportering enligt standarderna är till nytta också när man ansöker om finansiering och de kan till exempel bidra till att få bättre lånevillkor.

”Dagens finansiärer är väl medvetna om var de investerar sina pengar. Direktiv som CSRD erbjuder mycket efterlängtad information om företagets verksamhetssätt och effekterna av dem, vilket hjälper investerare att fatta välinformerade beslut”, tillägger Hynninen. 

Tillsammans mot en mer ansvarsfull framtid

Hynninen vill tacka hela projektteamet, som enligt honom skött sin uppgift med en berömvärd inställning och laganda trots brådskan och den stora arbetsmängden. Känslan av att arbeta för ett viktigt mål är också motiverande.

”Ansvarsrapporteringen har utvecklats betydligt under de senaste åren och fått betydligt mer betydelse i företagens verksamhet. Vi har fått många nya uppgifter vid sidan av det övriga arbetet, men vi har klarat det hela med hjälp av en god laganda. Det är fint att göra informationen tillgänglig för en större grupp mottagare och öka transparensen i Fintraffics verksamhet.”

Ansvarsrapporteringen, som i och med CSRD-direktivet nu kommer att fördjupas, är en betydande del av Fintraffics strävan efter att säkerställa att bolagets verksamhet är hållbar och etisk, i fråga om såväl miljöansvar som socialt ansvar och ekonomiskt ansvar. 

”Fintraffic har under bolagets hela existens strävat efter att bedriva verksamheten etiskt och ansvarsfullt samt att främja säkerhet och hållbarhet. CSRD introducerar nya element till ansvarsrapporteringen och direktivet breddar granskningen så att vi i fortsättningen bättre kan identifiera områden som vi vill fokusera på. I och med detta kan vi vara ett ännu mer ansvarsfullt företag”, sammanfattar Tetik.

Fintraffics ansvarsarbete i korthet

  • Tydliga mål och uppföljning av dem: Fintraffic sätter upp tydliga och mätbara ansvarsmål inom delområdena miljöansvar, socialt ansvar och god förvaltningssed. Uppnåendet av dessa mål följs noggrant upp med hjälp av olika indikatorer och rapporteras regelbundet.
  • Konkreta åtgärder och planer: Fintraffic vidtar konkreta åtgärder, såsom att förbättra energieffektiviteten och minska utsläppen, för att uppnå sina ansvarsmål och främja hållbar utveckling.
  • Miljöansvar: Fintraffic strävar aktivt efter att minska utsläppen från trafiken, främja kolneutralitet, förbättra energi- och materialeffektiviteten samt bevara den biologiska mångfalden.
  • Socialt ansvar: Fintraffic satsar på att förbättra säkerheten, personalens välbefinnande och engagemang samt främjar mångfald och jämställdhet i bolagets arbetsgemenskap. Bolaget följer principerna för mänskliga rättigheter och FN:s initiativ Global Compact.
  • Ekonomiskt ansvar: Fintraffic producerar ekonomiskt mervärde och effekt för samhället och integrerar ansvarsfullhet i sitt beslutsfattande. Detta bidrar till att säkerställa företagets ekonomiska effektivitet och transparens.

Dela