Skip to main content

Fintraffic är nu en del av världens största nätverk för företagsansvar

Fintraffic hjälper Finland att bygga ett hållbart samhälle och tar i den egna verksamheten hänsyn till ekonomiska, sociala och miljömässiga konsekvenser. Nu har Fintraffic åtagit sig att bli en del av världens största nätverk för företagsansvar, Global Compact, som främjar mänskliga rättigheter, miljöfrågor, ett rättvist arbetsliv och antikorruption.

- Global Compact är ett FN-initiativ från år 2000, som globalt har hjälpt företag att utveckla sin verksamhet till att bli ännu mer ansvarsfull. I vårt bolag har vi tagit stora kliv framåt i ansvarsfulla gärningar, så att det nu var en naturlig tidpunkt att gå med i det globala nätverket. Vi anser att vårt mål att i Finland bygga världens säkraste, smidigaste och mest miljövänliga trafiksystem är en fin hörnsten för vårt ansvarsfullhetsarbete, säger Mikko Saariaho, Fintraffics påverkningsdirektör.

FN:s Global Compact erbjuder en unik global referensram för företagens ansvarsfullhetsarbete. Dess mål är att främja ansvarsfull och hållbar affärsverksamhet överallt i världen. Genom att engagera sig i verksamheten har Fintraffic lämnat ett offentligt löfte att beslutsamt främja ansvarsfullhet gentemot sina anställda, kunder och ägaren finska staten.

Bästa sakkunskap inom ansvarsfullhet till användning med hjälp av nätverket

I Global Compacts nätverk ingår mer än 13 000 företag från mer än 160 olika länder som har förbundit sig för nätverkets tio principer (https://www.globalcompact.fi/kymmenen-periaatetta). Att delta i det internationella nätverket är ett utmärkt sätt att få ny information om situationen för ansvarsfullheten och spetsteman på internationell nivå. Dessutom öppnas nu en möjlighet att dela praktisk information och verksamhetsmodeller mellan de tusentals deltagande företagen.

– Vi är inte färdiga med ansvarsfullhetsfrågor, utan vill utvecklas kontinuerligt. Vi tror att Global Compact-nätverket erbjuder en bra plattform för kontinuerligt lärande. Företagen har ett stort ansvar för att bygga en hållbarare och utsläppssnålare värld, konstaterar Saariaho.

Fintraffics huvudteman för ansvarsfullhet skapades i den väsentlighetsspecifikation för ansvarsfullhet som färdigställdes år 2020. Som spetsteman valdes följande:

  • Kontinuerlig förbättring av säkerheten
  • Välmående, engagerad och motiverad personal
  • Mångfasetterad, jämställd och icke-diskriminerande arbetsgemenskap
  • Energi- och materialeffektivitet samt kolneutralitet
  • Miljöeffektiv trafikstyrning
  • Samhällelig genomslagskraft
  • Ekonomiskt mervärde och effektivitet
  • God och transparent förvaltning

För varje tema har utarbetats en åtgärdsplan, indikatorer och mål. Därigenom säkerställs att ansvarsfullhetsarbetet inte förblir retorik, utan omsätts i handling.

Exceptionell möjlighet att påverka miljöutsläppen

Största delen av finländarna använder Fintraffics tjänster dagligen. Bolaget är globalt exceptionellt, eftersom det ansvarar för trafikstyrning i alla trafikformer samt producerar trafikdata och trafiktjänster för ett brett spektrum av intressenter. Tack vare detta har bolaget en unik möjlighet att påverka de väsentligaste påverkanstemana inom trafiken, till exempel klimatfrågor och trafiksäkerhet.

- Att främja säkerhet och minska klimatutsläppen är kärnan i vårt ansvarsfullhetsarbete. Under de kommande åren vill vi vara koldioxidfria när det gäller vår egen verksamhet och även hjälpa andra aktörer att minska utsläpp från trafiken. Vi utvecklar säkerheten varje dag i vårt arbete, berättar Saariaho.

De mest konkreta spetsåtgärderna i ansvarsfullhetsarbetet är att minska bolagets egna utsläpp, reducera utsläppen från trafiken i Finland bland annat genom att skapa en situationsbild av trafiken i realtid, förbättra trafiksäkerheten samt socialt ansvar både gentemot externa intressenter och vår egen personal.

- Utöver dessa har vi ansvar för effektiv verksamhet. Eftersom vår verksamhet drivs med våra kunders och skattebetalarnas medel, måste vi skapa största möjliga nytta med de resurser vi har till vårt förfogande, tillägger Saariaho.

Trafikstyrning, välfungerande logistikkedjor och utnyttjande av data accentueras

Beslut och strategier med anknytning till Fintraffics verksamhet har stora förstärkningseffekter. I bolaget finns också en stark vilja att förstå den indirekta effekten på samhället och miljön av de tjänster som produceras. Exempelvis med hjälp av trafikstyrning, funktionella logistikkedjor och utnyttjande av data kan vi bidra till att uppfylla de krav att minska koldioxidutsläppen som EU har ålagt Finland.

- Vi har ett av de bäst optimerade luftrummen i Europa, där till exempel landningar med kontinuerlig sjunkning minskar CO2-utsläppen avsevärt. Vi kan minska utsläppen ytterligare genom att bygga mer funktionella resekedjor och tjänster inom trafikens olika delområden, och med dessas hjälp kan vi främja uppkomsten av alternativ till personbilar, berättar Saariaho.

Inom sjöfarten är utnyttjande av data och effektivisering av logistikkedjor redan synliga i praktiken. System och applikationer som är utvecklade för datadelning i realtid minskar tomgång och onödig förflyttning i hamnarna, vilket inte bara sparar utsläpp utan också olika intressenters tid. Digitaliseringsprojektet för järnvägstrafiken, Digirata, syftar för din del till att få 20–30 % fler tåg gående på bannätet i framtiden. Därigenom skulle trafik kunna överföras från gummihjul till mer hållbara fordon.

- Det är fantastiskt att arbeta för ett bolag som verkligen för Finland framåt mot ett mer hållbart samhälle, konstaterar Saariaho.

 

Dela