Skip to main content
Lentomatkustajia

Aktörer inom flygbranschen samarbetar för att bryta trenden med störande beteende – Den gemensamma kampanjen går under namnet "Sätt dig själv i flygläge"

Störande beteende bland flygpassagerare har under de senaste åren blivit oroväckande vanligare både i Finland och internationellt. Fenomenet skapar otrygghet för både passagerare och personal, försämrar reseupplevelsen och kan i värsta fall äventyra flygsäkerheten.

Globalt sett har störande beteende bland flygpassagerare ökat betydligt under de senaste åren, och samma utveckling syns även i Finland och i våra grannländer. Nu är det dags att bryta denna oroväckande trend som stör både säkerheten och reseupplevelsen. Flygbranschen i Finland söker gemensamma lösningar och åtgärder för att minska störande beteende och bedriver en kampanj med temat ”Sätt dig själv i flygläge” under den livligaste reseperioden i maj.

Störande beteende är ett klart växande fenomen inom flygtrafiken och antalet fall har ökat med 20–30 procent årligen i Finland och Europa åren 2018–2025. I samarbetet som syftar till att minska störande beteende deltar en bred representation av centrala aktörer inom luftfarten och myndigheter: Transport- och kommunikationsverket Traficom, IATA, Finavia, Polisen, Gränsbevakningsväsendet, Tullen, Fintraffic, Finnair, Norra, Norwegian, Airpro och Aviator. Aktörerna har nu publicerat ett gemensamt uttalande för att öka medvetenheten om spelreglerna för smidiga flygresor.

”Genom det offentliga uttalandet vill vi lyfta fram vår gemensamma oro över situationen, fästa uppmärksamhet vid detta fenomen och aktivt samarbeta för att minska störande beteende. Varje fall av störande beteende är ett för mycket", betonar Transport- och kommunikationsverket Traficoms luftfartsdirektör Jari Pöntinen.

99,9 procent av flygpassagerarna följer reglerna, men ett litet antal störande personer påverkar många

Var och en ansvarar för att följa de regler som gäller på flygplan och flygplatser. Kampanjen Sätt dig själv i flygläge påminner om detta.

”Med flygläge menar vi att den som reser är i gott skick både fysiskt och psykiskt, kan beakta medpassagerare och följa säkerhetsföreskrifterna och personalens anvisningar i samband med flygningen. Även om majoriteten av passagerarna, 99,9 procent, följer reglerna och anvisningarna och beter sig bra, finns det tyvärr också de som agerar utan att ta hänsyn till andra, och denna lilla grupp påverkar medpassagerarna och personalen", berättar Finnairs säkerhetsdirektör Kaarlo Karvonen.

Alla passagerare, flygplatspersonalen och kabinpersonalen har rätt till en säker reseupplevelse eller arbetsplats där det inte förekommer störande beteende. "Vi i flygbranschen måste säkerställa en säker och trevlig reseupplevelse för alla passagerare och en säker arbetsmiljö för flygplatspersonalen och flygpersonalen. Därför utvecklar och inför vi bästa praxis för att förebygga och hantera störande beteende", berättar Finavias kommunikationsdirektör Pia Fast.

Störande beteende är förknippat med alkohol, rökning och underlåtenhet att iaktta bestämmelserna

Störande beteende tar sig uttryck bland annat i överkonsumtion av alkohol, rökning under flygningen och underlåtenhet att iaktta bestämmelserna om flygsäkerhet. ”Tyvärr är inte alla medvetna om att det aldrig är acceptabelt att inte följa personalens anvisningar på flyget och att det leder till påföljder”, framhåller kommissarie Harri Vihola vid polisen i Östra Nyland.

Det går att lösa de flesta situationer med störande passagerare genom att prata. Det är mycket viktigt att personalen har utbildning för att kunna agera effektivt och säkert med passagerare som har ett störande beteende. I utbildningen ingår att kunna hantera konflikter och reda ut störningssituationer. Målet är nolltolerans.

”Att minska och förhindra osakligt beteende på marken och på flyget är ett gemensamt uppdrag för hela branschen, och det ligger i allas intresse. Vi stöder alla anställda i detta arbete och följer upp samtliga fall", framhåller Traficoms luftfartsdirektör Jari Pöntinen.

Varje störningssituation rapporteras och påföljden kan bli att myndigheterna kallas till platsen, avlägsnande, skriftlig varning eller reseförbud, vars längd varierar beroende på hur allvarlig gärningen är. Störande beteende kan också leda till skadeståndsansvar eller till att man döms för brott mot luftfartslagen.

Enligt 59 § i luftfartslagen får en passagerare inte äventyra flygningens, besättningens eller passagerarnas säkerhet, och passageraren ska följa de påbud som besättningen utfärdar för att upprätthålla säkerheten och ordningen under flygningen.

matkustaja

Dela