Skip to main content
Talvinen ilmakuva maantiestä

Trafiken kommer att bli livligare på vägar, järnvägar och i luftrummet inför julen

Den högsta trafiktätheten på vintern förväntas återkomma i år kring jul. Fintraffic förutspår att fler resor än vanligt kommer att göras med bil under julhelgerna. Vissa kommer också att undvika julresande helt och hållet på grund av pandemisituationen, vilket förväntas bidra till att underlätta trafiken.

”Pandemin har dramatiskt förändrat finländarnas sätt att röra sig . Andelen resor med privatbil har ökat markant sedan pandemin började. Det gör det svårare att uppnå målen för minskning av transportutsläpp. Användningen av kollektivtrafiken minskar också den dagliga fysiska aktivitet som är bra för människors hälsa. Om det är möjligt med tanke på rutten och tidtabellen, är det ett ansvarsfullt val att även under jultrafiken använda kollektivtrafik i enlighet med myndigheternas riktlinjer för hälsa och säkerhet. Det är viktigt att vi fortsätter att ha en bra kollektivtrafik och bra mobilitetstjänster som ett alternativ till privatbilen”, säger Pertti Korhonen, VD för Trafikstyrningsbolaget Fintraffic.

Enligt preliminära uppgifter från den nationella trafikstatistiken transporterades 90 procent av persontrafikkilometrarna i Finland med bil år 2020. Före pandemin var personbilarnas marknadsandel 84 procent. Järnvägstrafikens marknadsandel har minskat till 3,9 procent (6 % 2019) och busstrafikens till 3,6 procent (5,6 % 2019). Inrikesflygets marknadsandel i passagerarkilometer var 0,4 procent år 2020 (1,7 % 2019). Under 2021 har kollektivtrafikens popularitet återhämtat dig, men ligger fortfarande under nivån före pandemin.

Fintraffic publicerar rapporter om väg- och järnvägstrafikvolymer på sin webbplats (https://www.fintraffic.fi/fi/liikennemaarat).

Jultrafiken på landsvägarna: Håll säkerhetsavstånd och ge dig iväg med hänsyn till trafik- och väderförhållanden

Vägtrafikcentralen Fintraffic kommer att se till att vägtrafiken är säker och flyter smidigt under julhelgerna. Eftersom julhelgerna inte infaller på vardagar i år, kommer trafiken att ske under en kort tidsperiod – de mest trafikerade dagarna för utgående trafik förväntas bli den 22 och 23 december och returtrafiken den 26 december.

”Det är svårt för vägtrafikcentralen Fintraffic att ge de traditionella prognoserna för vägtrafiken under julperioden med tanke på den korta julhelgen och framför allt det klart försvagade pandemiläget med fler och fler av oss hemma. Men on du ska ut på vägarna lönar det att komma ihåg pandemi-periodens rekommendationer, dvs. att hålla en säkerhetsmarginal utöver i trafiken, till exempel vid långväga stopp, säger Marika Saarenpää, chef för vägtrafikcentralen Fintraffic.

När du reser med bil är det värt att särskilt tänka på att planera resan i förväg. En del av prognostiseringen är att bekanta sig med trafik- och väderförhållandena på din rutt innan du ger dig iväg. Det kan du göra smidigt på Fintraffic Trafikläget-tjänst (https://liikennetilanne.fintraffic.fi/sv). I tjänsten finns det även bilder från fartkameror, laddningsstationer för elbilar och bensinstationer.

Jultrafiken på spårvägarna: Se aktuell information i Tågavgångar-tjänsten

Julen är den livligaste tiden även i tågtrafiken. Tågresandet har tagit fart i slutet av året, så även jultrafiken väntas bli ganska livlig. Fintraffic rekommenderar att du följer operatörens och myndigheternas riktlinjer för hälsa och säkerhet när du reser med tåg under jultiden.

På järnvägarna kan trafikflödet också påverkas av vinterförhållanden, särskilt snö som driver, starka vindar och frost. Tillsammans med andra aktörer har vi fäst särskild vikt vid beredskapen inför vinterförhållandena.

”Fintraffics järnvägstrafikstyrning ansvarar för att tågtrafiken i hela Finland förlöper tryggt även under julhelgen. Vi styr trafiken i våra centraler under dygnets alla timmar. Tillsammans med VR och Trafikverket har vi i nära samarbete förberett oss inför vinterförhållanden för att se till att tågen är så punktliga som möjligt”, säger Sanna Järvenpää, tillförordnad verkställande direktör för Fintraffics järnvägstrafikstyrning.

Fintraffic tillhandahåller passagerarinformation till tågresenärer dygnet runt. I normala situationer och i samband med störningar ges information med hjälp av bildskärmar och olika slag av högtalautrop på stationerna och plattformarna. Aktuell information finns också på mobiltjänsten junalahdot.fi.

Jultrafiken i luften: Jultrafiken har redan börjat

Det finns ett nära samarbete mellan flygtrafikledning, flygplatser och flygbolag, och jultrafiken är som vanligt förberedd för vinterväder. 

Flygtrafiken i Finlands luftrum i slutet av 2021 har varit den mest trafikerade under pandemiperioden. Den totala finländska flygtrafiken i november var cirka 67 % av trafiken under 2019 och för hela året cirka 45 % av trafiken under 2019 (totalt cirka 90 000 flygresor).  

Den internationella flygtrafiken till de nordliga flygplatserna i Finland har varit klart livligare än föregående år, eftersom turismen i Lappland har tagit fart och åtminstone i Kuusamo och Kittilä överstiger antalet julflygningar till och med trafiken för år 2019. Antalet flyg på andra nordliga flygplatser ligger också på samma siffror som under 2019. Som helhet har återhämtningen i chartertrafiken under julen varit mycket snabb.

Dela