Skip to main content
Vuosikertomuksen kansikuva

Fintraffics år 2022: trafikstyrningens driftssäkerhet förblev på en hög nivå, digitaliseringen av trafiken framskred

Fintraffics årsredovisning 2022 har publicerats på adressen https://www.fintraffic.fi/sv/arsredovisningar/ar2022  

År 2022 tillsågs driftsäkerheten i trafikstyrningen och trafiksäkerheten i Finland på ett mycket förtjänstfullt sätt. Parallellt med utförandet av sin grundläggande uppgift uppnådde Fintraffic målen att främja digitaliseringen av trafiken och logistiken, utveckla trafiktjänsterna samt effektivisera sin verksamhet, trots de utmanande förhållandena.

Fintraffic betjänar alla trafikanvändare genom att som det enda bolaget i världen producera trafikstyrningstjänster i alla trafikformer samt tillhandahålla digitala tjänster, öppna data och en lägesbild av trafiksystemet i realtid. Data och digitala lösningar utnyttjas i allt större omfattning i många aktörers kanaler. De som använder kartor och navigatorer utnyttjar Fintraffics data i bland annat Google Maps, Wazes, Apples och HEREs tjänster. De finländska reseplanerarna för kollektivtrafiken skulle inte fungera utan data som delas av Fintraffic.

Digitaliseringen av trafiken innebär att trafiksystemet utvecklas så, att data kan produceras och utnyttjas i syfte att göra trafiken allt säkrare, smidigare, miljövänligare och ekonomiskt effektivare. Detta kräver samarbete: Cirka 160 aktörer inom trafiksektorn är redan med i trafikens dataekosystem som samordnas av Fintraffic. Efterfrågan på öppna data som delas av Fintraffic ökade rekordartat. I de öppna gränssnitten överfördes 424 (386) TB data.

Fintraffic stöder starkt målet med ett kolneutralt Finland 2035 och målen i Parisavtalet genom att målmedvetet arbeta för att minska utsläppen i trafiksystemet. Till exempel den dataplattform, inklusive applikationer, som har byggts upp för hamnarna är till hjälp för att optimera fartygens och långtradarnas hastigheter så att betydande minskningar kan uppnås i utsläppen och bränslekostnaderna. Finland ligger i framkant då det gäller att utnyttja digitaliseringen för att förbättra driftsäkerheten, servicenivån och effektiviteten i trafiken.

Händelser 2022:

  • Fintraffic uppnådde sitt effektivitetsmål på 30 miljoner euro som sattes upp för 2019–2022.
  • I det dataekosystem som sammankallats av Fintraffic representeras redan mer än 160 branschorganisationer som främjar digitaliseringen och tjänsteutvecklingen inom trafikbranschen. Regelboken Trafikens dataekosystem har sammanställts i ett branschsamarbete och undertecknats av 22 aktörer.
  • Användningen av hamnapplikationen Port Activity utvidgades i Finland och påbörjades i Sverige.
  • Lösningarna för Fintraffics sjötrafikledning togs upp under FN:s klimatkonferens (COP27) som exempel på hur digitaliseringen bidrar till hållbar sjötrafik.
  • Trafikledsverket och Fintraffics järnvägstrafikstyrning undertecknade ett alliansavtal om genomförandet av utvecklings- och verifieringsfasen i Digispår-projektet. I projektet förnyas bland annat passageövervakningssystemet för tågen.
  • Fintraffics Avia College segrade i det anbudsförfarande för utbildning inom flygtrafiktjänster 2023–2025, vilket ordnades av bolaget Avinor som tillhandahåller flygtrafiktjänster i Norge.
  • Fintraffic tilldelades märket Trivselarbetsplatsen 2022.

Fungerande trafik- och logistikförbindelser är ett livsvillkor för Finland

"Med tanke på samhället är det viktigt att säkerställa driftsäkerheten i sjötransporterna och skydda den känsliga marina miljön. Därför är det särskilt värdefullt att våra yrkespersoner i sjötrafikledningen förhindrade så många som 21 eventuella grundstötningar under året. Vi lyckades också med vårt säkerhetsarbete i de övriga trafikformerna och bidrog för vår del till att trygga försörjningsberedskapen i det finländska samhället under de exceptionella förhållandena. Förutom att vi ser till trafiksäkerheten försöker vi också identifiera konsekvenserna av klimatförändringen för vår affärsverksamhet samt av vår egen verksamhet för klimatet, miljön och naturens mångfald. Med miljöeffektiv och optimerad trafikstyrning samt digitala tjänster, öppna data och nära partnersamarbete bidrar vi till att kännbart minska trafikutsläppen", säger Fintraffics verkställande direktör Pertti Korhonen.

År 2022 var Fintraffics omsättning 228,9 (209,7) miljoner euro och räkenskapsperiodens resultat före skatter 6,9 (6,1) miljoner euro. Bolagets soliditet var 57,6 procent, och likviditeten var stark.

År 2022 sysselsatte Fintraffic i genomsnitt 1 133 (1 126) yrkespersoner.

Mer information om Fintraffic finns i årsredovisningen 2022: https://www.fintraffic.fi/sv/arsredovisningar/ar2022

Dela