Skip to main content

År 2021 ökade trafikvolymerna och användningen av trafikdata från föregående år – kollektivtrafiken släpade efter privatbilarna

Där pandemin fick trafiken att dämpas på ett aldrig tidigare skådat sätt år 2020, återspeglades upphävandet av de pandemirelaterade restriktionerna förra året, 2021, i en livligare trafik inom olika trafikformer. Även efterfrågan på trafikdata är högre än någonsin tidigare.  

 

”Pandemin har förändrat finländarnas mobilitetsvanor drastiskt. Personbilarnas andel av mobiliteten har ökat tydligt sedan pandemins början. Detta försvårar uppnåendet av målen för minskade utsläpp från trafiken och minskar den vardagsmotion som förbättrar människors hälsa och som är förknippad med användning av kollektivtrafik. Det är viktigt för oss att vi även i framtiden har tillgång till en välfungerande kollektivtrafik och bra mobilitetstjänster som alternativ till personbilsanvändning. Positivt är att användningen av trafikdata ökar kraftigt. Det lovar gott för utvecklingen av trafiktjänster och kontinuerlig förbättring av trafikens smidighet och säkerhet”, säger Pertti Korhonen, verkställande direktör för trafikstyrningsbolaget Fintraffic.  

Flygtrafiken piggnade till mot slutet av året   

Den internationella flygtrafiken piggnade till mot slutet av 2021. Även i Finland blev flygtrafiken livligare och flygtrafik fanns på alla flygplatserna. Vid en jämförelse för helåret blev trafikvolymen (starter, landningar, överflygningar) 43 % av talen för år 2019. I andra europeiska länder var återhämtningen snabbare.  

”I december tillhandahöll vi flygtrafiktjänster inom områdeskontrollen till mer än femhundra (524) flygningar under en dag för första gången sedan starten av hela coronaperioden. Även på Helsingfors–Vanda kom man i december upp i närmare fyrahundra dagliga operationer (385). Mycket glädjande var också den lyckat startade chartersäsongen i Lappland, då det landade flyg på flygplatserna i norr nästan som under rekordåren. Den närmaste framtiden överskuggas av Omikron-variantens inverkan på flygbokningsvolymerna, men vi hoppas att situationen i Finland och runt om i världen snart kommer under kontroll så att resandet kan fortsätta utan nya restriktioner”, berättar Raine Luojus, verkställande direktör för Fintraffics flygtrafiktjänst.  

Antalet operationer i januari kommer att bli något lägre än talen för december. Det är i dagsläget mycket svårt att förutsäga bokningssituationen för flygbolagen, eftersom resebeteendet har förändrats så att bokningar endast görs först anmärkningsvärt nära resetillfället.  

Tillväxt inom vägtrafiken – dock fortfarande avstånd till nivåerna före pandemin 
 

Trafikvolymerna på huvudvägarna (riks- och stamvägar) ökade under 2021 något över tre procent från föregående år. Även om det var mer trafik än året före, var de årliga trafikvolymerna fortfarande ca 6–7 % lägre jämfört med volymerna under tiden före pandemin.  

När volymerna jämförs med föregående år, ökade trafiken år 2021 överallt i Finland. Mest ökade trafikvolymerna i Lappland (8 %) och Norra Österbotten (6 %). Lägst var tillväxten i Sydöstra Finland, Nyland, Egentliga Finland och Mellersta Finland, där tillväxten blev mindre än tre procent.  

Under årets sista kvartal ökade trafikvolymerna på huvudvägarna med fem procent i oktober och november samt sju procent i december, jämfört med motsvarande månader 2020. Tillväxt visade sig i både lätt och tung trafik. Den lätta trafiken ökade med fem procent i oktober och november samt sju procent i december. På motsvarande sätt ökade den tunga trafiken med fyra procent i oktober och med sex procent i november och december.  

Vägtrafikens utveckling följs upp med automatiska trafikmätpunkter (LAM-punkter) som underhålls av Fintraffic. Områdena är indelade efter NTM-centralernas L-ansvarsområden. 

Godstransporternas popularitet på järnvägarna fortsätter att öka   

Järnvägstrafikens betydelse inom godstransporterna har ökat stadigt under hela året. Jämfört med 2020 ökade antalet godståg med närmare sex procent. Inom persontrafiken är effekterna av coronan fortfarande synliga, eftersom antalet tågresenärer är mindre. Fjärrtågstrafikens volym var ca 5,5 procent lägre än föregående år. Tågantalet inom närtrafiken var ca 3,3 procent lägre än 2020. Under 2021 utfördes närmare 14,3 procent mer järnvägsarbeten än föregående år.  

”Godstrafikens volym på järnvägarna ligger som helhet på en bra nivå. Det är bra att godstrafiken på järnvägarna har fortsatt sin ökning. Förra året utfördes verkligen rikligt med spårarbeten på olika håll i Finland och de har för sin del påverkat trafikens punktlighet. Detta syns särskilt i närtrafiken”, säger Sanna Järvenpää, tillförordnad verkställande direktör för Fintraffics järnvägstrafikstyrning. 

Sjötrafikens transporter fungerar 

Det skedde inga stora förändringar i volymerna av godstrafik till sjöss som en följd av pandemin 2021, utan transporterna fungerade väl och säkerställde Finlands försörjningstrygghet under exceptionella omständigheter. Exempelvis i augusti uppgick den totala mängden av utlandets sjötransporter till 8,3 miljoner ton och ökningen från augusti föregående år var sex procent.   

Däremot fortsatte pandemin att ha en tydlig inverkan på passagerartrafiken. Även om exempelvis antalet passagerare mer än fördubblades i november jämfört med november föregående år, var antalet passagerare jämfört med november 2019 endast 59 procent.  

Användningen av trafikdata ökar  

Användningen av trafikdata som distribueras av Fintraffic ökade markant under 2021. Fintraffic tillhandahåller en lägesbild till konsumenter, företag och medier, samt öppna data till applikationsutvecklare för bland annat utveckling av olika karttjänster och användning av navigatorer.  

Under årets andra halvår distribuerades 30 procent mer data än under motsvarande period 2020. Under andra halvåret gjordes över två miljarder gränssnittsanrop till Fintraffics öppna datatjänst Digitraffic, i genomsnitt mer än 350 miljoner gränssnittsanrop per månad. Även användningen av Fintraffics tjänst som producerar trafiklägesbilden ökade betydligt. Antalet sidvisningar i Trafikläget-tjänsten fördubblades år 2021 till över fyra miljoner sidvisningar per år. 

 

 

Bekanta dig med Fintraffics tjänster:   

Bekanta dig med Digitraffic-tjänsten som tillhandahåller öppna data för väg-, järnvägs- och sjötrafik: https://www.digitraffic.fi/   

Trafikläget-tjänsten presenterar information som har samlats in av Fintraffic, Trafikledsverket samt kommunikationsverket (Traficom), åskådligt på en karta. Tjänsten finns tillgänglig både som webbtjänst och som mobilapp (iOS och Android).  

Trafikens kundservice är en rikstäckande rådgivningstjänst för väg-, järnvägs- och vattenvägsfrågor, som är gemensam för Trafikledsverket, NTM-centralerna och Fintraffic.   

Rapporter av skicket hos en trafikled kan göras via flera olika kanaler. Det är en bra idé att ladda ner applikationen Trafikläget till mobiltelefonen, där man kan följa trafiksituationen i Finland och rapportera om trafikledernas skick. 

Bekanta dig med järnvägs- och vägtrafikens trafikvolymer: https://www.fintraffic.fi/fi/fintraffic/liikennemaarat 

 

Läs också: 

13.10.2021 Trafikvolymernas tillväxt accelererar 

13.4.2021 Början av trafikåret var fortsatt ovanligt stillsam 

Mer information och intervjuförfrågningar: 

https://www.fintraffic.fi/fi/fintraffic/medialle 

Dela