Skip to main content
Lähikuva miehestä, joka ajaa autolla

Trafikprognoserna från Fintraffics vägtrafikstyrning för sportlovet: Kontrollera trafikvolymerna på din egen rutt och undvik trafiktoppar

Published on 16.2.2023

Den traditionella sportlovssäsongen startar igen, när skolskidsemestern börjar på normalt vis i tre omgångar under veckorna 8, 9 och 10. På landsvägarna syns semesterperioden särskilt som en ökning av trafiken från söder till norr. När du planerar din egen resa bör du vara förberedd på tillfälliga köbildningar i trafiken. Kör- och trafikinformation samt trafikstörningar kontrolleras via Fintraffics Trafikläget-tjänst för att säkerställa att bilresan görs så smidigt och säkert som möjligt.

– Det är en bra idé att följa tiden för skidsemestertrafiken, eftersom det definitivt finns köbildningar i trafiken under trafiktopparna. Var särskilt uppmärksam på tillräckligt långa säkerhetsavstånd så att kön kan röra sig framåt så smidigt som möjligt. Detta ger dig tid och utrymme att reagera i plötsliga situationer. Det är också viktigt att undvika onödig omkörning och fokusera på att få trafiken att gå smidigt även i trafikstockningar, understryker Kari Tarkki, chef för Fintraffics vägtrafikcentral.

Vägtrafikprognoser för sportlovssäsongen

Fredagen den 17 februari och lördagen den 18 februari förväntas vara de mest trafikerade dagarna under sportlovssäsongen när semestrare från huvudstadsregionen, Egentliga Finland och Satakunta beger sig på semester. Trafikvolymerna ökar redan på fredag eftermiddag, och enstaka köer kan förekomma särskilt på avfartsvägarna i huvudstadsregionen och riksvägarna 4 och 5 norrut hela vägen upp till Jyväskylä och S:t Michel. Också på söndagen den 19 februari väntas trafikvolymerna vara högre än på en vanlig vintersöndag, även om den utgående trafiken blir måttligare än föregående dagar.

Byte av turer andra veckoslutet: Lördagen den livligaste dagen i trafiken

När sydfinländarna återvänder från sportlovssemester åker centralfinländarna på semester. Fredagen den 24 februari syns det på Södra Finlands vägar som ökad returtrafik och på Mellersta Finlands vägar som ökning av den utgående trafiken. Den mest trafikerade dagen i veckan är först lördagen 25 februari, och trafiken mot norr är riklig, särskilt på motorvägarna 4 och 5. Trafikvolymerna i trafiken mot söder är högre än vanligt ännu under söndagen den 26 februari, men volymerna kommer sannolikt att vara mindre än på lördagen. Den livligaste trafiken på söndagen är på riksvägarna 3, 4 och 5.

En tredje trafiktopp väntas den första helgen i mars i norr

Nästa trafiktopp under sportlovet är den första helgen i mars, då sportlovsfirare från föregående vecka återvänder samt sportlovsfirare i Norra och Östra Finland inleder sitt sportlov. Fredagen den 3 mars och söndagen den 5 mars är trafiken livlig i norr, särskilt mellan Uleåborg–Kemi–Rovaniemi (rv 4) och Uleåborg–Kuusamo (rv 20).

Var förutseende i sportlovstrafiken

Det är bra att förbereda sig för sportlovstrafiken i förväg. Det lönar sig att kontrollera väderförhållandena och trafikvolymerna på din egen körrutt i förväg från Fintraffics Trafikläget-tjänst, som också finns som en gratis mobilapp i appbutikerna.

– Under sportlovet är det många som beger sig till slalombackarna. Resorna dit, särskilt från söder, är ofta långa. Det är bra att förbereda sig för resan i förväg. Med Fintraffics Trafikläget-tjänst kan du planera din egen körväg i god tid hemma i soffan. Det finns tiotals alternativ att välja mellan, allt från trafikväderdata till trafikvolymer och underhållsarbeten på landsvägar. Du kan också hitta trafikstörningar, trafikmeddelanden eller till exempel tankstationer för elbilar, tipsar Kari Tarkki.

Nytt! Fintraffics Trafikläget-tjänst erbjuder nu också nya översiktsvyer över sportlovstrafiken för bilister för de mest trafikerade vägavsnitten.

Fintraffic önskar dig en säker skidsemester på vägen!

Share