Skip to main content

Tillfälligt styrsystem för lastbilsparkeringen vid gränsövergångsstället i Vaalimaa tas ur bruk 7.8.2021

Det tillfälliga styrsystemet för lastbilsparkeringen vid gränsövergångsstället i Vaalimaa tas ur bruk den 7.8.2021, och från detta datum styrs godstrafiken från parkeringsplatsen till tullkontoret med trafikljus.

Det tillfälliga styrsystemet för föranmälan från lastbilsparkeringen vid gränsövergångsstället i Vaalimaa har varit en del av den upphörande pilotverksamheten för godstrafikens förbokningstjänst, med vilken godstrafikens anmälan vid gränsen har automatiserats.

Kommunikationsministeriet, Trafikledsverket, Tullen och Gränsbevakningsväsendet samt Fintraffic Väg håller på att kartlägga en implementeringsmodell genom vilken den förbokningstjänst för godstrafiken som tidigare har fungerat som pilotverksamhet, skulle kunna tas i bruk på nytt vid gränsövergångsstället i Vaalimaa under våren 2022.

Mest vidsträckt har pilotverksamheten för godstrafikens förbokningstjänst i Vaalimaa fungerat så att godstrafiken har kunnat anmäla sin ankomst till gränsövergångsstället i förväg via självbetjäningsställen, via webbplatsen evpa.fi eller via 24/7-telefontjänsten. Sedan våren 2021 har anmälningssystemet successivt avvecklats och det har använts ett tillfälligt styrsystem för lastbilsparkeringen från vilket den till gränsövergångsstället i Vaalimaa ankommande godstrafiken har med informationsguider beordrats att anmäla sig vid självbetjäningsplatsen i anslutning till lastbilsparkeringen och kallats separat till tullens ärendekontor.

Mer information till medier:

Fintraffic Väg: verkställande direktör Aapo Anderson (tfn 0400 853 011)

Trafikledsverket: enhetschef Juuso Kummala (tfn 040 770 9905)

Dela