Skip to main content

Modernisering av strukturen för Fintraffic Järnvägs kontrollcentral

Samarbetsförhandlingarna om sammanslagning av Fintraffic Järnvägs kontrollcentraler i Kouvola och i huvudstadsregionen avslutades 28.1.2021.

Bolaget berättade att de skulle tillkännage sitt eget beslut i februari. Bolaget har beslutat att det nu inte finns förutsättningar för sammanslagning av kontrollcentralerna.

Bolagets ursprungliga avsikt var att i god tid hålla samarbetsförhandlingar om den planerade sammanslagningen av kontrollcentralerna 2024, samt besluta om en ny lösning för verksamhetslokalerna, så att personalen får tid att förbereda och vänja sig.

I linje med sin strategi kommer bolaget att fortsätta utveckla sina trafikkontrollfunktioner och sin kontrollcentralsstruktur för att vidareutveckla trafikens säkerhet, smidighet, driftsäkerhet och effektivitet. Dessa mål kommer att främjas genom investeringar i modernisering och digitalisering av trafikledningssystemen, genom att utveckla verksamhetsprocesserna och personalens kompetens, och genom att anordna adekvata arbetsvillkor för verksamheten och för personalen vid kontrollcentralerna. Bolagets avsikt är att besluta om att ersätta kontrollcentralslokalen i Helsingfors, som är i slutet av sin livscykel, med en ny lösning så snart beredningen av ärendet har kommit tillräckligt långt. Målet är att den nya kontrollcentralen ska vara klar att tas i drift i början av 2024.

I den mån dessa utvecklingsåtgärder kan orsaka konsekvenser för personalen kommer samarbetsförhandlingar med personalen att hållas i sinom tid i enlighet med en god arbetsgivarpolicy.

Dela