Skip to main content
Lentoesteet

Gör anmälan om flyghinder i god tid

Behandlingen av anmälningar om flyghinder kan nu ta längre tid än normalt, lämna alltså anmälan så fort det finns behov.

Vad är flyghinder?

Säkerhet och flexibilitet inom flygtrafiken skyddas via ett antal beräkningsytor som bygger på internationella föreskrifter.

Dessa ytor finns i luftrummet, och huruvida ett hinder eventuellt påverkar flygtrafiken bestäms av den kombinerade effekten av konstruktionens höjd och markhöjden.

Ett flyghinder får inte äventyra flygtrafiken, störa anläggningar som tjänar luftfarten eller flygtrafiken och det får inte placeras så att det av misstag kan förväxlas med utrustningar eller signaler som tjänar luftfarten.

Flyghinder kan vara vilka objekt som helst: till exempel master, vindkraftverk, skorstenar, kranar, kraftledningar, byggnader, träd osv.

Hur görs en begäran om utlåtande?

Luftfartslagen § 158 fastställer när ett flyghindertillstånd krävs. Tillstånd ansöks från Transport-  och kommunikationsverket Traficom. Fintraffic ANS utlåtande ska bifogas tillståndet. Ansökan om utlåtande och tillstånd ska inkludera objektets exakta positionsuppgifter samt konstruktionens och markytans höjd. Ansökan om tillstånd gäller placering av ett nytt flyghinder, förhöjning av ett befintligt hinder eller hindrets ändrade position.

Traficom besvarar frågor som berör tillståndets nödvändighet.

Ansökan om utlåtande till Fintraffic ANS görs genom att fylla i blanketten på sidan: Flyghinder 

Mer information:

Mer information om utlåtanden om flyghinder fås per telefon tfn 020 708 4350 eller lentoesteet@fintraffic.fi
Mer information om ämnet finns på våra webbsidor Flyghinder

Dela