Skip to main content
Alusliikenneohjaajia meriliikennekeskuksessa

Fintraffics sjötrafikcentral förhindrade 21 potentiella grundstötningar förra året

År 2022 förhindrade Fintraffics sjötrafikledning hela 21 potentiella grundstötningar. Detta framgår av den nyss färdigställda årsstatistiken från Fintraffics sjötrafikledning om grundstötningar som förhindrats.

Fintraffics sjötrafikledning har till uppgift att trygga säkerheten och smidigheten för sjöfarten längs den finska kusten, i de internationella havsområdena i dess närhet samt längs Saimens djupfarled. År 2022 förhindrade bolaget 21 potentiella grundstötningar, varav 18 i Finlands kustområden och tre på internationella havsområden som hör till Finlands övervakningsområden.

”I våra sjötrafikcentraler tar vi hand om att fartygstrafiken, såsom lastfartyg och passagerarfartyg, löper smidigt dygnet runt under årets alla dagar. Alla potentiella grundstötningar som vi förhindrade förra året berodde på en situation där fartyget var på väg mot ett grund, men ändrade kurs efter att vi tagit kontakt. Sjötrafikcentralen gav också navigeringshjälp sex gånger för att säkerställa säker passage för fartyg i farleden”, säger Sari Talja, operativ direktör för Fintraffics sjötrafikledning.

Fintraffics sjötrafikledning säkerställer en säker och störningsfri verksamhet i utrikeshandeln och i inrikes vattentrafik. Fintraffics sjötrafikcentraler säkerställer 24/7/365 att fartygstrafiken är säker, smidig och fri från störningar.

Fintraffics sjötrafikledning strävar för sin del efter att trygga säker och konkurrenskraftig sjöfart samt framväxten av intelligent sjötrafik i Finland. Utvecklingsarbetet bedrivs speciellt inom kärntjänsterna trafikledning och trafikkontroll och bolaget utvecklar även nya servicemodeller för bland annat informations- och ögonblicksbilder. Bolaget underhåller och utvecklar också ett av världens största system för sjötrafikledning.

Dela