Skip to main content
Alus merellä

Fintraffic sjötrafikledning förhindrade 20 tillbud under 2021 – inklusive nio potentiella grundstötningar

År 2021 förhindrade Fintraffics sjötrafikledning sammanlagt 20 olika tillbud i fartygstrafiken och registrerade mer än 810 andra avvikelser eller förseelser angående fartygstrafiken. Det gångna året var ett hektiskt år för sjötrafikledningen och fartygstrafiken löpte säkert under hela året. Detta framgår av den alldeles nyss färdigställda årsrapporten från Fintraffics sjötrafikledning om avvikelser.

Fintraffics sjötrafikledning tryggar säkerheten och smidigheten för sjöfarten längs den finska kusten, i de internationella havsområden i dess närhet samt längs Saimens djupfarled.

– Fintraffics VTS-centraler (Vessel Traffic Service, fartygstrafikservice) ser till att fartygstrafiken löper smidigt och säkert dygnet runt, alla dagar om året. Under 2021 förhindrade vi 20 potentiella tillbud, av vilka nio var potentiella grundstötningar. De förhindrade grundstötningarna handlade alla om en situation där fartyget stävade mot grunt vatten men ändrade sin kurs efter kontakt från VTS-centralen. Utöver att förhindra grundstötningarna hjälpte VTS-centralen två fartyg med navigeringen samt förhindrade tillbud från att utvecklas till olyckor genom att informera fartygen om situationen. Sådana tillbud var till exempel när- och mötessituationer mellan två fartyg och situationer där fartyget kommit ur farleden, säger Sari Talja, den operativa direktören inom Fintraffics sjötrafikledning.

Förutom tillbuden registrerade Fintraffics VTS-centraler mer än 810 andra avvikelser vid fartygstrafiken. De registrerade avvikelserna inträffade i Fintraffics övervakningsområden, och till exempel maskinella och tekniska fel och förseelser mot trafiksepareringssystemen är högt representerade i avvikelsestatistiken.

– År 2021 ingrep sjötrafikledningen proaktivt i fartygens rörelser vid cirka 20 000 tillfällen genom att informera, instruera och varna fartyg, vilket säkerställde säkerheten och den smidiga trafiken. I fjol kunde vi också för första gången producera mer omfattande information om de tillbud som VTS förhindrat, eftersom vi införde en ny analysmetod som gör det möjligt för oss att mer ingående utreda orsakerna till och konsekvenserna av avvikelserna och att vid behov också utveckla vår egen verksamhet, sammanfattar kvalitetschef Kati Westerlund.

Uppgiften för Fintraffics sjötrafikledning är att säkerställa en säker och störningsfri verksamhet i utrikeshandeln och i inrikes vattentrafik. Vi arbetar ständigt i kärnan för digitalisering av sjötrafiken: förutom fartygstrafiktjänsten utvecklar vi också plattformar för informationsutbyte till sjöss, intelligenta informationstjänster och en förstärkt lägesbild. Vårt mål är att data ska röra sig effektivt och i realtid mellan fartyg, Finlands hamnar och exempelvis olika hamnoperatörer. Mer information om vårt verksamhetsår 2021 hittar du i vår årsredovisning https://www.fintraffic.fi/sv/arsredovisning.

Dela