Skip to main content

Drönarflygare ska registrera sig – den nya tjänsten har öppnats

Flygare av obemannade luftfarkoster, dvs. drönarflygare, ska från och med början av februari registrera sig, bekanta sig med undervisningsmaterialet som gäller flygandet och utföra ett nättest. Fintraffics flygtrafiktjänst har öppnat en ny SkyNavX-tjänsteportal för drönaranvändare där både professionella flygare och nöjesflygare i framtiden kan registrera sig hos Transport- och kommunikationsverket Traficom. 

”Obemannade luftfarkosters popularitet har ökat kraftigt under de senaste åren. Under de kommande åren kommer utnyttjande av drönare öka också i kommersiell affärsverksamhet. Därför är det viktigt att vi i Finland har bra tjänster till vårt förfogande, med hjälp av vilka vi säkerställer en smidig användning av luftrummet mellan olika typer av luftfart. Vi vill nu utveckla vår SkyNavX-tjänst till en tjänsteportal för drönarflygare där vi erbjuder bland annat en luftlägesbild, flygkontrolltjänst och handelsplats . Inledningsvis kan man där registrera sig i Traficoms register över drönaranvändare”, säger Pasi Nikama, chef för Fintraffics flygtrafiktjänst.

Mer information om registreringen av drönaranvändare, undervisningsmaterialen och testet finns på webbplatsen www.droneinfo.fi, som upprätthålls av Traficom, där man också kan fortsätta till SkyNavX-tjänsteportalen (https://skynavx.fi). I drönarflygarnas tjänsteportal kan man registrera sig som drönaroperatör både som privatperson och som organisation och anmäla fjärrpiloter till pilottestet.

Alla drönaranvändare som har en drönare med kamera ska enligt förordningen registrera sig utan undantag från början av februari, men de drönaranvändare som har en drönare utan kamera med en vikt under 250 gram eller en drönare som enligt CE-märkningen är en leksak behöver inte registrera sig. I Finland finns ungefär 50 000 drönare som de nya förordningarna gäller. Målet med reformen, som baserar sig på EU-förordningen, är att säkerställa säkerheten vid obemannad flygande och vanlig flygtrafik.

Den nya webbtjänst SkyNavX har förverkligats av Fintraffics flygtrafiktjänst. Registreringen av registreringshändelser i Transport- och kommunikationsverket Traficoms register har förverkligats i samarbete med Traficom.

Dela