Skip to main content
Henkilöitä istumassa ja katsomassa kännykkää

Undvik rusning och kolla väglaget – mobil uppföljning i realtid av trafikläget blir enklare

Published on 3.10.2019

Traffic Management Finland lanserar efter användarnas önskemål en mobilapp av den populära tjänsten Trafikläget. Tack vare appen blir uppföljningen i realtid av trafikläget för de olika trafikformer nu enklare. Detta underlättar planeringen av egna resor och främjar därigenom trygga och smidiga transporter.

Appen baserar sig på öppna data om bland annat störningar i vägtrafiken, väglaget och prognoser, smidigheten och rusningar i trafiken, viktbegränsningar och isvägar publicerade av bolaget. Centralt innehåll för appen är också bilder från väderkameror vid landsvägarna samt möjligheten att lämna feedback på skicket på trafiklederna och notiser om smidigheten i trafiken.

För tågtrafikens del ger appen information om turlistor och punktlighet per station. Sjötrafikdata omfattar navigationsvarningar samt information från alla hamnar i Finland om fartyg i hamn och ankommande fartyg.

Trafiktjänster och lägesbilder genom att utnyttja öppet data

”Vi får in stora mängder data i realtid om trafikläget, vilket vi nu vill ge trafikanterna som en lättillgänglig tjänst. Appen visar läget inom trafiken och är ett bra exempel på slutanvändartjänster som kan skapas genom att utnyttja öppet data. Vår målsättning är att göra transporten av människor och varor smidigare”, berättar ekosystem- och teknologidirektören för Traffic Management Finland Janne Lautanala.

”Vi har en aktiv dialog med våra partners inom ekosystemet i trafiken om att öppna upp, utnyttja och distribuera data för att skapa nya tjänster på marknaden som gör transporter smidigare”, fortsätter Lautanala. 

Appen Trafikläget kan laddas ner gratis i Play Store eller App Store. Tjänsten Trafikläget finns även på nätet på https://liikennetilanne.tmfg.fi

Mer information

Traffic Management Finland, ekosystem- och teknologidirektör Janne Lautanala, 040 772 5355, janne.lautanala@tmfg.fi 

Share