Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Talous-kuvituskuva

Sähköisistä rahtikirjoista tehoa kuljetuksiin koko Euroopassa

To, 11/17/2022 - 09:29

Tiedonkulkua tehostamalla on mahdollista tehostaa kuljetuksia ja vähentää ilmastopäästöjä koko Euroopassa. EU-alueella ollaankin ottamassa käyttöön sähköiset rahtikirjat vuonna 2024. Mitä hyötyjä sähköisten rahtikirjojen käyttämisellä on? Entä mikä rooli Fintrafficilla tulee olemaan uudessa toimintamallissa?

3 fintrafficlaista työntekijää

Liikenteenohjaus, digipalvelut ja avoin data vauhdittavat Suomea liikenteen edelläkävijäksi

To, 11/03/2022 - 10:16

Vuosittainen Fintrafficin strategiahuolto on saatu päätökseen. Päämääränämme on edelleen maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin liikenne.

De­ve­lo­per Day tulee taas – varaa 8. joulukuuta kalenteristasi jo nyt!

To, 10/20/2022 - 11:01

Ter­ve­tu­loa tutustumaan Suomen suurimpaan avoimen liikennedatan kattaukseen, an­ta­maan pa­lau­tet­ta ja juhlistamaan 20-vuotiasta Digitrafficia!

Advisory Board, kuvituskuva, sormi osoittaa näyttöä täynnä digiä.

Liikenteen dataekosysteemille perustettu Advisory Board tiivistää yhteistyötä ja etsii uusia ajatuksia

Ti, 10/04/2022 - 08:50

Fintraffic hakee jatkuvasti sidosryhmiltään uusia ideoita ja ajatuksia kehittäessään toimintaansa. Innovointia ja yhteistyön tiivistämistä varten on perustettu Fintrafficin koordinoimaan liikenteen dataekosysteemiin neuvonantajien ryhmä, Advisory Board.

Pohjoismaiden yhteinen Nordic+ messuosasto Älyliikenteen maailmankongressi ITS Worldissa

Blogi: ITS World 2022 – älykkään liikenteen näyteikkuna Enkelten Kaupungissa

Pe, 09/30/2022 - 13:08

Älyliikenteen maailmankongressi ITS World on maailman suurin yksittäinen älyliikennealan tapahtuma. Se tuo yhteen maailman johtajia, ammattilaisia, päättäjiä, tutkijoita sekä yksityissektorin edustajia. Tänä vuonna ITS World Congress 2022 järjestettiin Los Angelesissa, USA:ssa 18.9.-23.9.2022. Teemana oli “Transformation by Transportation”.
Suuri osa tämänkaltaisten tapahtumien arvosta syntyy ihmisten kohtaamisista. Kiitoksia siis kaikille niille, joiden kanssa olen saanut viikon aikana keskustella ja vaihtaa näkemyksiä.
Ohessa muutamia koottuna avainhuomioita sekä messuilta että Los Angelesin ja USA:n liikenteestä.

Työmatkapyöräily kovassa nousussa Fintrafficissa, kuvituskuva.

Työmatkapyöräily kovassa kasvussa

Pe, 09/16/2022 - 11:05

Polkupyörä työsuhde-etuna lisää selvästi pyöräilyn määrää työmatkaliikenteessä. Tämä ilmenee työsuhdepyöräilijöille Fintrafficissa tehdystä kyselystä. Kyselyn mukaan yli 60 prosenttia etua hyödyntävistä taittaa työmatkansa entistä useammin polkupyörällä. Moni kertoo korvanneensa syksyn aikana pyörällä erityisesti autoiluaan.  

Autotie yöllä, kuvituskuva.

Liikenteessä syntyvää hävikkiä on pakko vähentää

Ti, 08/30/2022 - 09:00

Suomella on erinomaiset lähtökohdat lunastaa paikkansa liikkumisen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisijana.

Vastavalmistuneet raideliikenteenohjaajat Triplassa. Kuvituskuva

Raideliikenteenohjaajia ei napata koulusta työmaalle vain vuorojen täytteeksi

Pe, 07/22/2022 - 10:58

Reilulle puolivuotiselle koulutukselle saatiin ansaitsemansa sinetti, kun vastavalmistuneita raideliikenteenohjaajia päästiin juhlistamaan paikan päällä Helsingin Pasilassa. Tilaisuudessa kerrattiin hieman keväistä matkaa, pidettiin puheita ja jaettiin tietenkin todistukset.

Droneharjoitus kesällä 2022, kuvituskuva.

Tavaroiden dronekuljetuksia voidaan nähdä taivaalla jo kahden vuoden kuluttua – mitä dronepalveluiden toteutuminen vielä vaatii?

Ma, 07/18/2022 - 10:00

Miltä kuulostaisi, jos tilaamasi paketin toimittaisi tulevaisuudessa ihmisen sijaan pihallesi laskeutuva miehittämätön ilmailualus eli drone? Fintrafficin lennonvarmistus on ollut ja tulee olemaan aktiivisesti osana kansainvälisiä ja kansallisia hankkeita, joissa etsitään keinoja miehitettyjen ja miehittämättömien alusten turvalliseen toimintaan rinta rinnan samassa ilmatilassa. Miltä dronepalveluiden tulevaisuus näyttää Suomessa? Mitä askeleita on vielä otettava, jotta dronekuljetukset voivat lentää turvallisesti muun lentoliikenteen seassa?

kuvituskuva

Tiedon avulla perille sujuvasti ja turvallisesti

Ke, 07/13/2022 - 10:30

Vielä kymmenisen vuotta sitten ajo-ohjeiden tulostaminen paperille oli arkipäivää. Nyt lähes jokaisesta autosta löytyy navigaattori tai älypuhelin, joiden karttasovellukset opastavat autoilijan perille asti. Samalla liikenneturvallisuus on parantunut, kun tarve esimerkiksi riskialttiille u-käännöksille on vähentynyt.

kuvituskuva; fintraffic

Liikenteen tulevaisuutta rakennetaan – tervetuloa mukaan Fintrafficin tilaisuuksiin keskustelemaan

Ma, 07/04/2022 - 10:56

Ihmiset ja tavarat ovat aina liikkuneet paikasta toiseen. Tämä on luonut työtä, vaurautta ja iloa. Nyt liikenne on isoimmassa murroksessaan vuosikymmeniin. On leikattava päästöjä ja kustannuksia sekä parannettava palveluita matkustamisessa ja kuljettamisessa. Koska kotitalouksien ja yritysten varoista kymmeniä miljardeja euroja kuluu vuosittain liikenteeseen, asia koskettaa meistä jokaista.

Kuvituskuva, Sampo Hietanen, MaaS Global

Blogi: Hymistellen maton alle

Pe, 07/01/2022 - 09:54

90-luvun telemarkkina-alan vallankumous ei helposti unohdu. Nimitän tuota murrosta vallankumoukseksi, koska sitä se nimenomaan oli: kokonaisvaltainen mullistus, jossa vanha korvataan murehtimatta uudella.

Kuvituskuva, Oulu.

Kyselyn tulos: polttoaineiden kallistuminen vähentää kesälomamatkoja 

To, 06/30/2022 - 08:23

Suomalaiset sanovat vähentäneensä alkuvuonna autoilua kalliin polttoaineen vuoksi. Entistä useampi perhe aikoo myös karsia kesälomamatkojaan tänä kesänä. Asia ilmenee liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin polttoaineen hinnan nousun vaikutuksia liikenteeseen. 

Pandemia hiljensi liikenteen, mutta miten liikutaan nyt?

Ke, 06/22/2022 - 10:13

Kesän alussa tieliikennemäärät lähestyivät  jo samoja lukuja kuin ennen koronapandemiaa. Toukokuun aikana tieliikennettä oli jopa hetkellisesti enemmän kuin vuonna 2019. Junaliikenteen osalta ei olla päästy vielä samoihin lukemiin kuin aikana ennen pandemiaa, mutta selkeää elpymistä on havaittavissa. Lentoliikenne puolestaan toipuu hitaammin, mutta ennustettavissa on, että senkin osalta elpyminen tapahtuisi vuoden loppuun mennessä.

Liikenteen dataekosysteemin yhteinen sääntökirja keskeisessä osassa kriisien ratkomisessa ja asiakaskokemuksen kehittämisessä 

Pe, 06/03/2022 - 12:15

Perjantaina 27.5.2022 oli syytä juhlaan, kun liikenteen dataekosysteemin toimijat saivat käyttöön yhteisen, palvelukehitystä vauhdittavan datan jakamisen sääntökirjan. Yhteinen sääntökirja on odotettu etappi työryhmissä jo nyt hienoa työtä tehneille 140 toimijalle.