Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin tarina

Fintrafficin tehtävänä on varmistaa turvallinen, sujuva ja ympäristöystävällinen liikkuminen Suomen maanteillä, raiteilla, vesillä ja ilmassa. Me huolehdimme, että lentokapteeni saa laskeutumisluvan, autoilija saa tiedon edessä olevasta häiriöstä, junamatkustaja tietää junan saapuvan raiteelle kolme ja tankkeri osaa väistää uhkaavan törmäyksen. Olemme ylpeitä koko Suomen toimivuuden kannalta tärkeästä roolistamme liikenteenohjaajina maalla, merellä ja ilmassa.  

Merkittävin työvälineemme on viimeisen päälle ajantasainen tieto. Me tiedämme, millainen liikennejärjestelmämme tila tiettynä ajanhetkenä on ja mitä liikenteessä juuri nyt tapahtuu. Haluamme varmistaa, että tieto tulee tehokkaasti hyödynnettyä, ja että kaikki alan toimijat saavat tuottamamme tilannekuvan käyttöönsä reaaliaikaisesti.  

Tavoitteemme on kuitenkin kunnianhimoisempi: haluamme kyetä ennustamaan, mitä liikenteessä tulee tapahtumaan, ja mitä seuraa, kun jotain tapahtuu. Älykkäällä toiminnalla voimme vähentää onnettomuuksia, nopeuttaa matka-aikoja ja helpottaa siirtymistä välineestä toiseen. Samoin voimme vauhdittaa uusien ovelta ovelle matkustuspalveluiden syntymistä, vähentää liikenteen päästöjä ja säästää verovaroja. Siinä maailmassa samoille raiteille mahtuu entistä useampia junavuoroja, miehittämättömät ilma-alukset ja muut lentokoneet liikkuvat turvallisesti, liikennevalot osaavat torjua ruuhkia ja rekat ja laivat säätävät vauhtinsa taloudelliseksi. Kaupungeissa ja metsätaipaleilla kyytejä yhdistetään, rahti sisämaan tehtaasta merentakaiselle asiakkaalle pääsee perille edullisesti ja tehokkaasti. Eri liikennevälineillä tehdyt matkat ja logistiset ketjut yhdistyvät saumattomiksi kokonaisuuksiksi.  

Tämä on täysin mahdollista, mutta se vaatii kahta seikkaa. Ensinnäkin Suomen on rakennettava fyysisen liikenneinfrastruktuurin päälle uusi digitaalinen kerros, joka antaa reaaliaikaisen tilannekuvan koko liikennejärjestelmästä ja sen palveluista. Toiseksi, Suomeen tarvitaan digitaaliset liikennesäännöt, joiden ansiosta jokainen yksittäinen toimija voi jakaa tietoa ja rakentaa palveluja täysin yhteensopivasti muiden kanssa. Näin voimme luoda Suomeen tietoa taitavimmin hyödyntävien liikennetoimijoiden verkoston, joka on maailman mittakaavassa ainutlaatuinen. Tämä kokonaisuus on liikenteen ekosysteemi, jossa kaikilla on yhteiset tavoitteet, ja yhteinen etu on jokaisen oma etu.  Sen rakentamisessa haluamme toimia pelinrakentajan roolissa.  

Nyt meillä suomalaisilla on ainutlaatuinen tilaisuus. Vain meillä, ainoana maana maailmassa, kaikki liikennemuodot on koottu yhdeksi kokonaisuudeksi. Tämä antaa meille poikkeuksellisen etulyöntiaseman, joka kannattaa käyttää hyväksemme. Meillä on tilaisuus tehdä Suomesta älykkään liikenteen ja logistiikan mallimaa, ja luoda näin uutta työtä, palveluita ja kilpailukykyä. Tämän toteuttamiseen tarvitaan fintrafficilaisten osaamista vuorokauden kaikkina tunteina, koko Suomen hyväksi.