Hyppää pääsisältöön
Tältä sivulta liikennetiedot avuksesi – lataa myös sovellus matkalle mukaan!

Tukea liiketoimintaan ammattilaisille

Hei liikenteen raudankova ammattilainen! Olemme koonneet sinulle tälle sivulle kaikki tarvitsemasi ammattilaispalvelut, liikuit työksesi sitten tiellä, raiteilla, vesillä tai ilmassa. Alta löydät omaa työtäsi helpottavia palveluja ja ohjeistusta sen sujuvoittamiseen. Kerrothan meille, mitä jäit kaipaamaan, niin voimme palvella sinua aina paremmin!

Meriliikenne ja merenkulkijat, satamatoimijat ja logistiikka-alan ammattilaiset

Merellä toimijoille löytyy kattava kokoelma hyödyllisiä palveluita toiminnan sujuvoittamiseksi. 

Port Activity -satamasovellus meriliikenteen ammattilaisille 

Port Activity -satamasovellus parantaa tiedonkulkua satamissa toimivien eri sidosryhmien välillä, jolloin satamakäynneistä tulee mahdollisimman tehokkaita ja taloudellisia.

 • Rekisteröidy satamasovelluksen käyttäjäksi täällä.

Aikatietopalvelu alusten lähtö- ja saapumistiedoista Suomen satamissa

Aikatietopalvelu tarjoaa ennusteita ja tietoa kaupallisen merenkulun alusten lähtö- ja saapumistiedoista Suomen satamissa. Yleishyödyllisen aikatietopalvelun voivat nyt ottaa käyttöön kaikki satamaekosysteemin parissa työskentelevät toimijat.

Palvelun saa käyttöön veloituksetta, mutta se edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi. Palvelua voidaan käyttää Port Activity -sovelluksen kautta tai tuomalla aikatiedot Fintrafficin API-rajapinnan kautta käyttäjän omaan järjestelmään.

Palvelua voidaan käyttää esimerkiksi merilogistiikkaan, operatiivisen toimintaan, olemassa oleviin tai täysin uusiin sovelluksiin sekä kehitys- ja tutkimuskäyttöön.

Jos haluat rekisteröityä aikatietopalvelun käyttäjäksi, ota yhteyttä.

Olli Soininen
Hankepäällikkö
olli.soininen(at)fintraffic.fi
+358 50 356 0611

Merenkulkijoiden Master’s Guide

Alukset, joiden pituus on vähintään 24 metriä, ovat velvollisia käyttämään Fintrafficin meriliikenteenohjauksen alusliikennepalvelua. Liikkuessaan VTS (Vessel Traffic Service) -alueella alusten on ylläpidettävä jatkuvaa päivystystä alueen työskentelykanavalla sekä noudatettava VTS-alueen liikennöintisäännöksiä. Lue lisää täältä.

Purjehdustapahtumien ja vesialueiden kilpailujen ilmoituspalvelu

Fintrafficin meriliikenteenohjauksella on käytössä ilmoituskäytäntö purjehduskilpailujen sekä muiden tapahtumien järjestämisestä kauppamerenkulun- tai matalaväylien läheisyyteen sijoittuvilla meri- ja järvialueilla.

Tieliikennepalvelut ammattilaisille

Rekka-auto maantiellä

Ammattilainen – sujuvoita tien päällä liikkumisesi

Ammattilaisille on kehitetty useita hyödyllisiä palveluita, jotka auttavat suunnittelemaan sujuvaa liikkumista teillä.

Ammattiautoilijat

Olemme koonneet alle erityisesti ammattiautoilijoille hyödyllisiä poimintoja palveluistamme, jotka helpottavat tien päälle lähtemistä. Tarkistamalla reitin varrella olevat painorajoitukset, häiriöt ja tietyöt jo ennen lähtöä, saat käytettyä työaikasi mahdollisimman tehokkaasti.

Tiestön ylläpidon ja kunnossapidon palvelut

Tiestön ylläpitoa ja kunnossapitoa koskevat sää- ja kelitiedot sekä tietyöilmoitukset. Tietyöilmoituspalvelussa voit ilmoittaa tulevista tietöistä sekä muokata aiemmin tehtyjä ilmoituksia liikennettä haittaavista töistä. Ilmoitukset menevät automaattisesti tieliikennekeskusten käsiteltäviksi ja tiedoksi erikoiskuljetusten lupapalvelulle. Tieliikennekeskuksista ilmoitukset menevät eteenpäin tienkäyttäjille, muun muassa liikennetilannepalveluun.

Liikennesuunnittelijat

Teetkö töiksesi liikennesuunnittelua? Löydät tuottamaamme dataa kätevästi verkosta.

Lentoliikenne

Muista nämä palvelut, kun liikut ilmassa!

Lennonvalmistelu ja lentosuunnitelman tekeminen

AIS.fi -sivustolta löydät kaikki lennonvalmisteluun ja lentosuunnitelmiin liittyvät tiedot. Samasta osoitteesta pääset myös luomaan oman lentosuunnitelmasi ja lähettämään sen.

Ilmailutiedotuspalveluihin kuuluvat mm. Suomen ilmailukäsikirja (AIP Finland) ja AIP:n lisäykset (AIP SUP), reittitiedotteet, ilmatilan käyttösuunnitelma, lentäjien sääpalvelu, AIC A-tiedotteet ja ANC 1:500 000 kartta.

 • Valmistele lentosi ja tee lentosuunnitelma hyvissä ajoin täällä.

Miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättäjät

Miehittämättömien ilma-alusten eli drone-lennokkien lennättäminen vaatii pakollisen rekisteröitymisen ja teoriakokeen suorittamisen verkossa. Voit rekisteröityä drone-operaattoriksi sekä yksityishenkilönä että organisaationa. Rekisteröityminen on pakollista sekä ammatti- että harrastajalentäjille.

Jos lennätät 0,5–2 kilogramman painoista dronea tiheästi asutetulla alueella, on tarpeen suorittaa lisäteoriakoe. Tämän voi suorittaa Avia collegen järjestämissä, valvotuissa kokeissa. Kyseessä on avoimen kategorian alakategorian A2 mukainen toiminta, jolloin sinulla tulee olla A1/A3-verkkoteoriakokeen lisäksi omatoiminen käytännön koulutus sekä valvottu A2-lisäteoriakoe hyväksytysti suoritettuina.

Vaikuttaako tekemisesi lentoliikenteeseen? Tutustu lentoestepalveluun

Maston, tuulivoimalan, nosturin, valaistus-, radio- tai muun laitteen, rakennuksen, rakennelman tai merkin asettamisen yhteydessä tulee huomioida lentoestelupa. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja sen liitteenä tulee olla Fintrafficin lennonvarmistuksen lausunto.

Lausunto- ja lupahakemukseen tarvitaan esteen tarkat sijaintitiedot sekä rakenteen ja maanpinnan korkeus. Lupavaatimus koskee uuden lentoesteen asettamista, olemassa olevan esteen korottamista tai sijaintipaikan muuttamista.

 

  Raideliikenne

  Juna- ja veturinkuljettajat

  KUPLA-päätelaite on jokaisen junan tai veturinkuljettajan tärkein apuväline. Siihen toimitetaan kaikki ajotehtävän kannalta olennaiset ajotiedot, kuten ennakkoilmoitukset, liikenteenohjauksen ilmoitukset, aikataulu, kokoonpanotiedot ja muu oleellinen tieto. KUPLA on määrätty käytettäväksi kaikessa aikataulutetussa rautatieliikenteessä Suomessa.

  Rataurakoitsijat

  Rataurakoitsijoille on olemassa oma mobiilialusta, RUMA. Sillä parannetaan ratatöiden turvallisuutta paikantamalla ratatyöryhmät sekä digitalisoimalla nykyisiä paperilomakkeita (kuten RT-ilmoitus ja LR-ilmoitus). Näin liikenneohjaajalla ja ratatyöstä vastaavalla on aina samat tiedot käytettävissä ratatyöstä. Lisäksi mobiilialustan tavoitteena on kehittää ratatöiden kapasiteetinhallintaa.

  Rautatieliikenteen harjoittajat

  LIIKE-järjestelmällä hallitaan ratakapasiteettia. Järjestelmän käyttäjiä ovat niin rautatieliikenteen harjoittajat kuin liikenteenohjaus sekä kapasiteettipyyntöjä käsittelevät henkilöt. Järjestelmän tarkoituksena on tarjota alusta Suomen junaliikenteen kapasiteetin joustavaan hakemiseen ja myöntämiseen rautatieliikenteen harjoittajille.

  Joukkoliikenne, taksiliikenne ja muut liikkumispalvelut

  Liikkumispalvelujen tuottajille, kuten joukkoliikenteen ja taksiliikenteen toimijoille, on tarjolla runsaasti palveluita, avointa liikennedataa ja tietoa esimerkiksi matkatiedoista ja liikennedatasta. Alle olemme keränneet yhteen liikkumispalvelujen tuottajien hyödyllisimmät sivustot.

  Liikkumispalveluiden koneluettavat tiedot helposti ja nopeasti käyttöösi

  NAP (National Access Point) -liikkumispalvelukatalogista pääset käsiksi Suomen liikkumispalveluiden koneluettaviin tietoihin. NAP-palvelu on osa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on aikaansaada helppokäyttöisiä ja yhdistettyjä liikkumis- ja infopalveluita. NAP ei ole loppukäyttäjien ja matkustajien palvelu, vaan se on tarkoitettu liikkumispalveluiden tuottajille ja kehittäjille.

  • Löydät liikkumispalveluiden koneluettavat tiedot yhden painalluksen takaa täältä.

  Ohjeistukset tietojen julkaisemiseen NAP-palvelussa:

  Joukkoliikenteen reitti- ja aikataulueditorit

  Jos haluat luoda verkkosivuillesi kevyesti oman reittihakuelementin, on meillä oikeat työkalut siihen.

  Tutustu reittihakuelementin luomiseen täällä 

  Puuttuuko tältä sivulta jotain? Kerro siitä meille!

  Fintraffic haluaa tarjota kaiken tarvittavan liikenteeseen ja palvella juuri sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Kerro meille, mitä jäit kaipaamaan, niin otamme sen huomioon jatkuvassa palvelukehityksessämme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen viestinta(at)fintraffic.fi