
Tukea liiketoimintaan ammattilaisille
Hei liikenteen raudankova ammattilainen! Olemme koonneet sinulle tälle sivulle kaikki tarvitsemasi ammattilaispalvelut, liikuit työksesi sitten tiellä, raiteilla, vesillä tai ilmassa. Alta löydät omaa työtäsi helpottavia palveluja ja ohjeistusta sen sujuvoittamiseen. Kerrothan meille, mitä jäit kaipaamaan, niin voimme palvella sinua aina paremmin!
Meriliikenne ja merenkulkijat, satamatoimijat ja logistiikka-alan ammattilaiset
Merellä toimijoille löytyy kattava kokoelma hyödyllisiä palveluita toiminnan sujuvoittamiseksi.
Port Activity -satamasovellus meriliikenteen ammattilaisille
Port Activity -satamasovellus parantaa tiedonkulkua satamissa toimivien eri sidosryhmien välillä, jolloin satamakäynneistä tulee mahdollisimman tehokkaita ja taloudellisia.
- Rekisteröidy satamasovelluksen käyttäjäksi täällä.
Aikatietopalvelu alusten lähtö- ja saapumistiedoista Suomen satamissa
Aikatietopalvelu tarjoaa ennusteita ja tietoa kaupallisen merenkulun alusten lähtö- ja saapumistiedoista Suomen satamissa. Yleishyödyllisen aikatietopalvelun voivat nyt ottaa käyttöön kaikki satamaekosysteemin parissa työskentelevät toimijat.
Palvelun saa käyttöön veloituksetta, mutta se edellyttää rekisteröitymistä palvelun käyttäjäksi. Palvelua voidaan käyttää Port Activity -sovelluksen kautta tai tuomalla aikatiedot Fintrafficin API-rajapinnan kautta käyttäjän omaan järjestelmään.
Palvelua voidaan käyttää esimerkiksi merilogistiikkaan, operatiivisen toimintaan, olemassa oleviin tai täysin uusiin sovelluksiin sekä kehitys- ja tutkimuskäyttöön.
Jos haluat rekisteröityä aikatietopalvelun käyttäjäksi, ota yhteyttä.
Olli Soininen
Hankepäällikkö
olli.soininen(at)fintraffic.fi
+358 50 356 0611
Merenkulkijoiden Master’s Guide
Alukset, joiden pituus on vähintään 24 metriä, ovat velvollisia käyttämään Fintrafficin meriliikenteenohjauksen alusliikennepalvelua. Liikkuessaan VTS (Vessel Traffic Service) -alueella alusten on ylläpidettävä jatkuvaa päivystystä alueen työskentelykanavalla sekä noudatettava VTS-alueen liikennöintisäännöksiä. Lue lisää täältä.
Purjehdustapahtumien ja vesialueiden kilpailujen ilmoituspalvelu
Fintrafficin meriliikenteenohjauksella on käytössä ilmoituskäytäntö purjehduskilpailujen sekä muiden tapahtumien järjestämisestä kauppamerenkulun- tai matalaväylien läheisyyteen sijoittuvilla meri- ja järvialueilla.
- Tee ilmoitus täällä.
Tieliikennepalvelut ammattilaisille

Ammattilainen – sujuvoita tien päällä liikkumisesi
Ammattilaisille on kehitetty useita hyödyllisiä palveluita, jotka auttavat suunnittelemaan sujuvaa liikkumista teillä.
Ammattiautoilijat
Olemme koonneet alle erityisesti ammattiautoilijoille hyödyllisiä poimintoja palveluistamme, jotka helpottavat tien päälle lähtemistä. Tarkistamalla reitin varrella olevat painorajoitukset, häiriöt ja tietyöt jo ennen lähtöä, saat käytettyä työaikasi mahdollisimman tehokkaasti.
Tiestön ylläpidon ja kunnossapidon palvelut
Tiestön ylläpitoa ja kunnossapitoa koskevat sää- ja kelitiedot sekä tietyöilmoitukset. Tietyöilmoituspalvelussa voit ilmoittaa tulevista tietöistä sekä muokata aiemmin tehtyjä ilmoituksia liikennettä haittaavista töistä. Ilmoitukset menevät automaattisesti tieliikennekeskusten käsiteltäviksi ja tiedoksi erikoiskuljetusten lupapalvelulle. Tieliikennekeskuksista ilmoitukset menevät eteenpäin tienkäyttäjille, muun muassa liikennetilannepalveluun.
- Extranet-palvelu: Sää- ja kelitiedot urakoitsijoiden kelikeskuksiin
Liikennesuunnittelijat
Teetkö töiksesi liikennesuunnittelua? Löydät tuottamaamme dataa kätevästi verkosta.
- LAM-kirjat
- Muut raportit löydät täältä
Lentoliikenne

Muista nämä palvelut, kun liikut ilmassa!
Lennonvalmistelu ja lentosuunnitelman tekeminen
AIS.fi -sivustolta löydät kaikki lennonvalmisteluun ja lentosuunnitelmiin liittyvät tiedot. Samasta osoitteesta pääset myös luomaan oman lentosuunnitelmasi ja lähettämään sen.
Ilmailutiedotuspalveluihin kuuluvat mm. Suomen ilmailukäsikirja (AIP Finland) ja AIP:n lisäykset (AIP SUP), reittitiedotteet, ilmatilan käyttösuunnitelma, lentäjien sääpalvelu, AIC A-tiedotteet ja ANC 1:500 000 kartta.
- Valmistele lentosi ja tee lentosuunnitelma hyvissä ajoin täällä.
Miehittämättömien ilma-alusten eli dronejen lennättäjät
Miehittämättömien ilma-alusten eli drone-lennokkien lennättäminen vaatii pakollisen rekisteröitymisen ja teoriakokeen suorittamisen verkossa. Voit rekisteröityä drone-operaattoriksi sekä yksityishenkilönä että organisaationa. Rekisteröityminen on pakollista sekä ammatti- että harrastajalentäjille.
Jos lennätät 0,5–2 kilogramman painoista dronea tiheästi asutetulla alueella, on tarpeen suorittaa lisäteoriakoe. Tämän voi suorittaa Avia collegen järjestämissä, valvotuissa kokeissa. Kyseessä on avoimen kategorian alakategorian A2 mukainen toiminta, jolloin sinulla tulee olla A1/A3-verkkoteoriakokeen lisäksi omatoiminen käytännön koulutus sekä valvottu A2-lisäteoriakoe hyväksytysti suoritettuina.
- Rekisteröityminen ja verkkokokeet
- Dronelennättäjän A2-lisäteoriakoe
- Lisää tietoa droneja koskevasta ohjeistuksesta ja säädöksistä löydät täältä
Vaikuttaako tekemisesi lentoliikenteeseen? Tutustu lentoestepalveluun
Maston, tuulivoimalan, nosturin, valaistus-, radio- tai muun laitteen, rakennuksen, rakennelman tai merkin asettamisen yhteydessä tulee huomioida lentoestelupa. Lupa haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomilta ja sen liitteenä tulee olla Fintrafficin lennonvarmistuksen lausunto.
Lausunto- ja lupahakemukseen tarvitaan esteen tarkat sijaintitiedot sekä rakenteen ja maanpinnan korkeus. Lupavaatimus koskee uuden lentoesteen asettamista, olemassa olevan esteen korottamista tai sijaintipaikan muuttamista.
Raideliikenne

Juna- ja veturinkuljettajat
KUPLA-päätelaite on jokaisen junan tai veturinkuljettajan tärkein apuväline. Siihen toimitetaan kaikki ajotehtävän kannalta olennaiset ajotiedot, kuten ennakkoilmoitukset, liikenteenohjauksen ilmoitukset, aikataulu, kokoonpanotiedot ja muu oleellinen tieto. KUPLA on määrätty käytettäväksi kaikessa aikataulutetussa rautatieliikenteessä Suomessa.
- Lue lisää täällä.
Rataurakoitsijat
Rataurakoitsijoille on olemassa oma mobiilialusta, RUMA. Sillä parannetaan ratatöiden turvallisuutta paikantamalla ratatyöryhmät sekä digitalisoimalla nykyisiä paperilomakkeita (kuten RT-ilmoitus ja LR-ilmoitus). Näin liikenneohjaajalla ja ratatyöstä vastaavalla on aina samat tiedot käytettävissä ratatyöstä. Lisäksi mobiilialustan tavoitteena on kehittää ratatöiden kapasiteetinhallintaa.
- Lue lisää täällä.
Rautatieliikenteen harjoittajat
LIIKE-järjestelmällä hallitaan ratakapasiteettia. Järjestelmän käyttäjiä ovat niin rautatieliikenteen harjoittajat kuin liikenteenohjaus sekä kapasiteettipyyntöjä käsittelevät henkilöt. Järjestelmän tarkoituksena on tarjota alusta Suomen junaliikenteen kapasiteetin joustavaan hakemiseen ja myöntämiseen rautatieliikenteen harjoittajille.
- Lue lisää täältä.
Joukkoliikenne, taksiliikenne ja muut liikkumispalvelut

Liikkumispalvelujen tuottajille, kuten joukkoliikenteen ja taksiliikenteen toimijoille, on tarjolla runsaasti palveluita, avointa liikennedataa ja tietoa esimerkiksi matkatiedoista ja liikennedatasta. Alle olemme keränneet yhteen liikkumispalvelujen tuottajien hyödyllisimmät sivustot.
Liikkumispalveluiden koneluettavat tiedot helposti ja nopeasti käyttöösi
NAP (National Access Point) -liikkumispalvelukatalogista pääset käsiksi Suomen liikkumispalveluiden koneluettaviin tietoihin. NAP-palvelu on osa kokonaisuutta, jonka tavoitteena on aikaansaada helppokäyttöisiä ja yhdistettyjä liikkumis- ja infopalveluita. NAP ei ole loppukäyttäjien ja matkustajien palvelu, vaan se on tarkoitettu liikkumispalveluiden tuottajille ja kehittäjille.
- Löydät liikkumispalveluiden koneluettavat tiedot yhden painalluksen takaa täältä.
Ohjeistukset tietojen julkaisemiseen NAP-palvelussa:
- Säännöllistä aikataulua noudattavat liikennöitsijät
- Taksiliikennöitsijät ja välityskeskukset
- Välityspalvelut
- Merenkulun ja vesiliikenteen liikennepalvelut
- Kutsuliikenne
- Vuokra- ja yhteiskäyttöpalvelut
- Pysäköintipalvelut
- Asemat, satamat ja terminaalit
Joukkoliikenteen reitti- ja aikataulueditorit
Jos haluat luoda verkkosivuillesi kevyesti oman reittihakuelementin, on meillä oikeat työkalut siihen.
Tutustu reittihakuelementin luomiseen täällä
Puuttuuko tältä sivulta jotain? Kerro siitä meille!
Fintraffic haluaa tarjota kaiken tarvittavan liikenteeseen ja palvella juuri sinua parhaalla mahdollisella tavalla. Kerro meille, mitä jäit kaipaamaan, niin otamme sen huomioon jatkuvassa palvelukehityksessämme. Voit lähettää viestiä osoitteeseen viestinta(at)fintraffic.fi