Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Pohjoismaiden yhteinen Nordic+ messuosasto Älyliikenteen maailmankongressi ITS Worldissa

Blogi: ITS World 2022 – älykkään liikenteen näyteikkuna Enkelten Kaupungissa

Pe, 09/30/2022 - 13:08

Älyliikenteen maailmankongressi ITS World on maailman suurin yksittäinen älyliikennealan tapahtuma. Se tuo yhteen maailman johtajia, ammattilaisia, päättäjiä, tutkijoita sekä yksityissektorin edustajia. Tänä vuonna ITS World Congress 2022 järjestettiin Los Angelesissa, USA:ssa 18.9.-23.9.2022. Teemana oli “Transformation by Transportation”.
Suuri osa tämänkaltaisten tapahtumien arvosta syntyy ihmisten kohtaamisista. Kiitoksia siis kaikille niille, joiden kanssa olen saanut viikon aikana keskustella ja vaihtaa näkemyksiä.
Ohessa muutamia koottuna avainhuomioita sekä messuilta että Los Angelesin ja USA:n liikenteestä.

Autotie yöllä, kuvituskuva.

Liikenteessä syntyvää hävikkiä on pakko vähentää

Ti, 08/30/2022 - 09:00

Suomella on erinomaiset lähtökohdat lunastaa paikkansa liikkumisen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisijana.

Droneharjoitus kesällä 2022, kuvituskuva.

Tavaroiden dronekuljetuksia voidaan nähdä taivaalla jo kahden vuoden kuluttua – mitä dronepalveluiden toteutuminen vielä vaatii?

Ma, 07/18/2022 - 10:00

Miltä kuulostaisi, jos tilaamasi paketin toimittaisi tulevaisuudessa ihmisen sijaan pihallesi laskeutuva miehittämätön ilmailualus eli drone? Fintrafficin lennonvarmistus on ollut ja tulee olemaan aktiivisesti osana kansainvälisiä ja kansallisia hankkeita, joissa etsitään keinoja miehitettyjen ja miehittämättömien alusten turvalliseen toimintaan rinta rinnan samassa ilmatilassa. Miltä dronepalveluiden tulevaisuus näyttää Suomessa? Mitä askeleita on vielä otettava, jotta dronekuljetukset voivat lentää turvallisesti muun lentoliikenteen seassa?

kuvituskuva

Tiedon avulla perille sujuvasti ja turvallisesti

Ke, 07/13/2022 - 10:30

Vielä kymmenisen vuotta sitten ajo-ohjeiden tulostaminen paperille oli arkipäivää. Nyt lähes jokaisesta autosta löytyy navigaattori tai älypuhelin, joiden karttasovellukset opastavat autoilijan perille asti. Samalla liikenneturvallisuus on parantunut, kun tarve esimerkiksi riskialttiille u-käännöksille on vähentynyt.

kuvituskuva; fintraffic

Liikenteen tulevaisuutta rakennetaan – tervetuloa mukaan Fintrafficin tilaisuuksiin keskustelemaan

Ma, 07/04/2022 - 10:56

Ihmiset ja tavarat ovat aina liikkuneet paikasta toiseen. Tämä on luonut työtä, vaurautta ja iloa. Nyt liikenne on isoimmassa murroksessaan vuosikymmeniin. On leikattava päästöjä ja kustannuksia sekä parannettava palveluita matkustamisessa ja kuljettamisessa. Koska kotitalouksien ja yritysten varoista kymmeniä miljardeja euroja kuluu vuosittain liikenteeseen, asia koskettaa meistä jokaista.

Kuvituskuva, Sampo Hietanen, MaaS Global

Blogi: Hymistellen maton alle

Pe, 07/01/2022 - 09:54

90-luvun telemarkkina-alan vallankumous ei helposti unohdu. Nimitän tuota murrosta vallankumoukseksi, koska sitä se nimenomaan oli: kokonaisvaltainen mullistus, jossa vanha korvataan murehtimatta uudella.

Kuvituskuva, Oulu.

Kyselyn tulos: polttoaineiden kallistuminen vähentää kesälomamatkoja 

To, 06/30/2022 - 08:23

Suomalaiset sanovat vähentäneensä alkuvuonna autoilua kalliin polttoaineen vuoksi. Entistä useampi perhe aikoo myös karsia kesälomamatkojaan tänä kesänä. Asia ilmenee liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin polttoaineen hinnan nousun vaikutuksia liikenteeseen. 

Pandemia hiljensi liikenteen, mutta miten liikutaan nyt?

Ke, 06/22/2022 - 10:13

Kesän alussa tieliikennemäärät lähestyivät  jo samoja lukuja kuin ennen koronapandemiaa. Toukokuun aikana tieliikennettä oli jopa hetkellisesti enemmän kuin vuonna 2019. Junaliikenteen osalta ei olla päästy vielä samoihin lukemiin kuin aikana ennen pandemiaa, mutta selkeää elpymistä on havaittavissa. Lentoliikenne puolestaan toipuu hitaammin, mutta ennustettavissa on, että senkin osalta elpyminen tapahtuisi vuoden loppuun mennessä.

Liikenteen dataekosysteemin yhteinen sääntökirja keskeisessä osassa kriisien ratkomisessa ja asiakaskokemuksen kehittämisessä 

Pe, 06/03/2022 - 12:15

Perjantaina 27.5.2022 oli syytä juhlaan, kun liikenteen dataekosysteemin toimijat saivat käyttöön yhteisen, palvelukehitystä vauhdittavan datan jakamisen sääntökirjan. Yhteinen sääntökirja on odotettu etappi työryhmissä jo nyt hienoa työtä tehneille 140 toimijalle. 

Liikennealan palvelukehitys saa uutta vauhtia kriittisellä hetkellä - toimijat sopivat datan yhteisistä pelisäännöistä

Pe, 05/27/2022 - 08:42

Liikenteen palveluiden parantaminen yrityksille ja kotitalouksille vauhdittuu, kun alan toimijat ottavat käyttöön kaikille avoimen sääntökirjan. Tavoitteena on edistää alan palvelukehitystä niin tavarakuljetuksissa kuin henkilöliikenteessä helpottamalla muun muassa datan jakamista. Näin liikenneala seuraa vähitellen pankki- ja telekommunikaatioaloja, jotka ovat jo pitkään tarjonneet yhteen toimivia palveluita asiakkailleen.

Digitransit tutuksi - Reittioppaat hyötykäyttöön!

To, 05/12/2022 - 11:02

HSL, LMJ ja Fintraffic järjestävät keskiviikkona 25.5. klo 9-10 Digitransit-tutuksi tilaisuuden, jonka aikana kerrotaan ajankohtaisia kuulumisia kaupunkien ja valtakunnallisen Reittioppaan kehittämisestä ja käytöstä. 

Lisäksi tilaisuudessa luodaan katsetta tulevaan ja esitellään uusia kehitteillä olevia tai jo käyttöönotettuja toiminnallisuuksia. Tilaisuudessa on varattu aikaa keskustelulle.

"Kaikilla on mahdollisuus tehdä joukkoliikenteestä parempaa."

Ma, 04/25/2022 - 14:26

Tulevaisuuden liikennejärjestelmä tarvitsee koko alan yhteistyötä. Liikenteen dataekosysteemissä on mukana jo yli 130 toimijaa ja työryhmien tulokset alkavat näkyä eri osa-alueilla. Yksi merkittävä osa ekosysteemityötä on matkatieto, sen käyttö ja erilaiset sovellutukset.

kuvituskuva

Digitalisaatio ei ole kulu, vaan investointi – ekosysteemityö kääntää uuden lehden liikennealan toiminnassa

To, 03/24/2022 - 15:25

Suomi on viennistä riippuvainen kansantalous, ja liikenne on läsnä jokaisen suomalaisen arjessa: ihmiset ja tavarat liikkuvat ympäri vuorokauden, vuoden jokaisena päivänä. Olipa kyse ihmisten tai tavaroiden liikuttamisesta, paljon työtä digitalisaation eteen on jo tehty. Kuinka Fintrafficissa edistettiin liikennealan digitalisaatiota ja reilua datataloutta vuonna 2021? Millaisia merkkipaaluja on jo saavutettu, ja mitä konkreettista tapahtuu tänä vuonna? Kuinka yhteinen sääntökirja auttaa valjastamaan teknologian tehokkaammin käyttöön?

Pirjo Venäläinen, Saara Reinimäki, Janne Lautanala ja hostimme Baba Lybeck

Sitran Kristo Lehtonen: "Käynnissä on valikoiva, tekninen eriytyminen." Tutustu muuhun Liikenteen Digikuuri 2022 -tilaisuuden antiin täältä!

Ma, 02/14/2022 - 11:20

Päivä sisälsi monta oivaltavaa ja kauaskatseista puheenvuoroa siitä, miten eri toimijat ovat tehostaneet toimintaansa, vähentäneet päästöjä, parantaneet turvallisuutta ja kehittäneet asiakaskokemusta datan avulla. Päivässä korostuneita teemoja olivat niin yhdessä tekeminen, rohkeus kokeilla ja konkreettinen tekeminen. Puheiden aika on nyt ohi!

Ekosysteemiblogin kuvituskuva

Blogi: Miten hyvä B2B-ekosysteemi toimii ja miten sitä johdetaan?

To, 01/27/2022 - 14:51

Aidossa ekosysteemissä yritykset luovat yhdessä arvoa enemmän kuin yksin toimiessaan. Mitä enemmän toimijoita tällaisessa ekosysteemissä on, sitä enemmän arvoa tuotetaan. Siinä on hyödyn kierre. Näin myös erottaa aidon ekosysteemin yksinkertaisemmasta alihankintaketjusta, jossa harvoin on tällaista toisiaan hyödyttävää monimutkaista verkottumista.