Hyppää pääsisältöön

Uutiset

liikennevalo

Onko vihreä aalto pelkkä myytti? Tällä logiikalla liikennevalot vaikuttavat matkantekoosi

Ke, 07/27/2022 - 12:57

Joskus liikenteessä saa surffata vihreällä aallolla läpi useampien liikennevalojen, kun taas toisina hetkinä matka tyssää vähän väliä valojen näyttäessä sitkeästi punaista. Millä perusteella liikennevalot oikein vaihtuvat? Tässäpä kesäliikenteeseen kolme faktaa liikennevaloista.

Vastavalmistuneet raideliikenteenohjaajat Triplassa. Kuvituskuva

Raideliikenteenohjaajia ei napata koulusta työmaalle vain vuorojen täytteeksi

Pe, 07/22/2022 - 10:58

Reilulle puolivuotiselle koulutukselle saatiin ansaitsemansa sinetti, kun vastavalmistuneita raideliikenteenohjaajia päästiin juhlistamaan paikan päällä Helsingin Pasilassa. Tilaisuudessa kerrattiin hieman keväistä matkaa, pidettiin puheita ja jaettiin tietenkin todistukset.

Tunneli-kuvituskuva

Turvallisen tunneliliikenteen etiketti – jalankulkijat ja maantietunnelit eivät kuulu yhteen

To, 07/21/2022 - 09:41

Kesä ja aurinkoiset kelit ovat herättäneet osassa nuorisoa kiinnostuksen maantietunneleita ja niiden kameroita kohtaan. Koska jalankulkijat ja pyöräilijät ovat moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden maantietunneleissa ehdottomasti kielletty, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskus ja poliisi tunneliliikenteen etiketistä: Pidetään tietyt turvallisuuskriittiset maantietunnelit vain moottorikäyttöisten ajoneuvojen käytössä.

Tutkat ovat meriliikenteen silmät - kuvituskuva.

Tutkat ovat Fintrafficin meriliikenteenohjauksen silmät Suomen rannikolla – kuinka alusliikenteenohjaajat käyttävät tutkia työssään?

Ke, 07/20/2022 - 11:08

Tiesitkö, että tutkat ovat meriliikenteen tilannekuvan ja turvallisuuden kannalta Fintrafficin meriliikenteenohjauksen operatiivisen toiminnan keskiössä? Tutkat nimittäin kertovat reaaliajassa, mitä vesialueilla oikeasti tapahtuu. Kuinka meriliikenteenohjauksen tutkat toimivat käytännössä? Minkä järjestelmän parina tutkien tuottama data on lyömätön paikkatiedon tunnistaja? Millaisia kehityssuuntia tutkien suhteen nähdään tulevaisuudessa?

Droneharjoitus kesällä 2022, kuvituskuva.

Tavaroiden dronekuljetuksia voidaan nähdä taivaalla jo kahden vuoden kuluttua – mitä dronepalveluiden toteutuminen vielä vaatii?

Ma, 07/18/2022 - 10:00

Miltä kuulostaisi, jos tilaamasi paketin toimittaisi tulevaisuudessa ihmisen sijaan pihallesi laskeutuva miehittämätön ilmailualus eli drone? Fintrafficin lennonvarmistus on ollut ja tulee olemaan aktiivisesti osana kansainvälisiä ja kansallisia hankkeita, joissa etsitään keinoja miehitettyjen ja miehittämättömien alusten turvalliseen toimintaan rinta rinnan samassa ilmatilassa. Miltä dronepalveluiden tulevaisuus näyttää Suomessa? Mitä askeleita on vielä otettava, jotta dronekuljetukset voivat lentää turvallisesti muun lentoliikenteen seassa?

Polttoaineen kallistuminen ja Venäjän hyökkäys vaikuttavat liikenteeseen

To, 07/14/2022 - 09:50

Tieliikenteen ripeä kasvu on taittunut alkukesän aikana. Rautateillä junien määrä tavaraliikenteessä on supistunut tuntuvasti edellisvuodesta. Lentoliikenteessä liikennemäärät ovat edelleen selvästi pienemmät kuin ennen pandemiaa, vaikka liikenne on vilkastunut kesäkaudella. Tiedot ilmenevät liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin huhti-kesäkuun tilastoista.

kuvituskuva

Tiedon avulla perille sujuvasti ja turvallisesti

Ke, 07/13/2022 - 10:30

Vielä kymmenisen vuotta sitten ajo-ohjeiden tulostaminen paperille oli arkipäivää. Nyt lähes jokaisesta autosta löytyy navigaattori tai älypuhelin, joiden karttasovellukset opastavat autoilijan perille asti. Samalla liikenneturvallisuus on parantunut, kun tarve esimerkiksi riskialttiille u-käännöksille on vähentynyt.

kuvituskuva

Voimakkaat vesisade- ja ukkoskuurot vaikeuttavat ajo-olosuhteita

Ti, 07/12/2022 - 10:30

Voimakkaat vesisade- ja ukkoskuurot saattavat pahimmillaan aiheuttaa tiellä liikkujille vaaratilanteita esimerkiksi teille kaatuneiden puiden tai tulvien muodossa. Fintrafficin tieliikennekeskuksesta muistutetaan, että ajo-olosuhteet saattavat muuttua nopeastikin ja keli- ja tieliikennetilanne kannattaa tarkistaa ennen matkallelähtöä.

Kuvituskuva, Oulu.

Tuttua kauraa vai uutta tietoa? Kurkkaa Fintrafficin vinkit turvalliseen kesäliikenteeseen!

Pe, 07/08/2022 - 13:37

Liikenteessä tehdään juuri nytkin miljoonia päätöksiä turvallisen liikkumisen puolesta. Turvallisuus tien päällä tehdäänkin yhdessä ja meistä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kesäliikenne sujuu ilman turhia läheltä piti-tilanteita ja kolareita.

Tutka-kuvituskuva

Tutkat tuottavat tärkeää tietoa meriliikenteen tilannekuvasta – näin niiden tekniikka toimii käytännössä

Ke, 07/06/2022 - 10:21

Tutkat ovat Fintrafficin meriliikenteenohjauksen silmät Suomen vesialueilla, tarjoten erittäin tehokkaan ja tarkan keinon tilannekuvan muodostamiseen. Tiedätkö, mitä eri laitteita tutkiin liittyy ja kuinka niiden tekniikka toimii käytännössä? Kuinka tieto saadaan siirrettyä tutka-asemalta Fintrafficin meriliikenteenohjauksen alusliikenneoperaattoreille? Entä mitä tapahtuu, jos tutka hajoaa tai se pitää huoltaa?

kuvituskuva; fintraffic

Liikenteen tulevaisuutta rakennetaan – tervetuloa mukaan Fintrafficin tilaisuuksiin keskustelemaan

Ma, 07/04/2022 - 10:56

Ihmiset ja tavarat ovat aina liikkuneet paikasta toiseen. Tämä on luonut työtä, vaurautta ja iloa. Nyt liikenne on isoimmassa murroksessaan vuosikymmeniin. On leikattava päästöjä ja kustannuksia sekä parannettava palveluita matkustamisessa ja kuljettamisessa. Koska kotitalouksien ja yritysten varoista kymmeniä miljardeja euroja kuluu vuosittain liikenteeseen, asia koskettaa meistä jokaista.

Kuvituskuva, Sampo Hietanen, MaaS Global

Blogi: Hymistellen maton alle

Pe, 07/01/2022 - 09:54

90-luvun telemarkkina-alan vallankumous ei helposti unohdu. Nimitän tuota murrosta vallankumoukseksi, koska sitä se nimenomaan oli: kokonaisvaltainen mullistus, jossa vanha korvataan murehtimatta uudella.

Kuvituskuva, Oulu.

Kyselyn tulos: polttoaineiden kallistuminen vähentää kesälomamatkoja 

To, 06/30/2022 - 08:23

Suomalaiset sanovat vähentäneensä alkuvuonna autoilua kalliin polttoaineen vuoksi. Entistä useampi perhe aikoo myös karsia kesälomamatkojaan tänä kesänä. Asia ilmenee liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin Taloustutkimuksella teettämästä kyselystä, jossa selvitettiin polttoaineen hinnan nousun vaikutuksia liikenteeseen. 

Pandemia hiljensi liikenteen, mutta miten liikutaan nyt?

Ke, 06/22/2022 - 10:13

Kesän alussa tieliikennemäärät lähestyivät  jo samoja lukuja kuin ennen koronapandemiaa. Toukokuun aikana tieliikennettä oli jopa hetkellisesti enemmän kuin vuonna 2019. Junaliikenteen osalta ei olla päästy vielä samoihin lukemiin kuin aikana ennen pandemiaa, mutta selkeää elpymistä on havaittavissa. Lentoliikenne puolestaan toipuu hitaammin, mutta ennustettavissa on, että senkin osalta elpyminen tapahtuisi vuoden loppuun mennessä.