Hyppää pääsisältöön

Uutiset

Pohjoismaiden yhteinen Nordic+ messuosasto Älyliikenteen maailmankongressi ITS Worldissa

Blogi: ITS World 2022 – älykkään liikenteen näyteikkuna Enkelten Kaupungissa

Pe, 09/30/2022 - 13:08

Älyliikenteen maailmankongressi ITS World on maailman suurin yksittäinen älyliikennealan tapahtuma. Se tuo yhteen maailman johtajia, ammattilaisia, päättäjiä, tutkijoita sekä yksityissektorin edustajia. Tänä vuonna ITS World Congress 2022 järjestettiin Los Angelesissa, USA:ssa 18.9.-23.9.2022. Teemana oli “Transformation by Transportation”.
Suuri osa tämänkaltaisten tapahtumien arvosta syntyy ihmisten kohtaamisista. Kiitoksia siis kaikille niille, joiden kanssa olen saanut viikon aikana keskustella ja vaihtaa näkemyksiä.
Ohessa muutamia koottuna avainhuomioita sekä messuilta että Los Angelesin ja USA:n liikenteestä.

Työmatkapyöräily kovassa nousussa Fintrafficissa, kuvituskuva.

Työmatkapyöräily kovassa kasvussa

Pe, 09/16/2022 - 11:05

Polkupyörä työsuhde-etuna lisää selvästi pyöräilyn määrää työmatkaliikenteessä. Tämä ilmenee työsuhdepyöräilijöille Fintrafficissa tehdystä kyselystä. Kyselyn mukaan yli 60 prosenttia etua hyödyntävistä taittaa työmatkansa entistä useammin polkupyörällä. Moni kertoo korvanneensa syksyn aikana pyörällä erityisesti autoiluaan.  

Podcastin 7. jakson kansikuva, kuvitus.

Liikenne työllistää sadat tuhannet - millaisia työpaikkoja ala tarjoaa tulevaisuudessa?

To, 09/01/2022 - 13:37

Millaisia ovat liikennealan tulevaisuuden näkymät ja mitä muutokset tarkoittavat liikenteen työelämälle?
Liikenne on Suomessa tällä hetkellä jättimäinen työllistäjä ja arviolta 175 000 ihmistä saa alalta palkkansa. Pelkästään henkilöliikenteessä on noin 40 000 työpaikkaa ja tavaraliikenteessä noin 50 000 työpaikkaa.

Autotie yöllä, kuvituskuva.

Liikenteessä syntyvää hävikkiä on pakko vähentää

Ti, 08/30/2022 - 09:00

Suomella on erinomaiset lähtökohdat lunastaa paikkansa liikkumisen yhteiskunnallisten haasteiden ratkaisijana.

liikennevalo

Onko vihreä aalto pelkkä myytti? Tällä logiikalla liikennevalot vaikuttavat matkantekoosi

Ke, 07/27/2022 - 12:57

Joskus liikenteessä saa surffata vihreällä aallolla läpi useampien liikennevalojen, kun taas toisina hetkinä matka tyssää vähän väliä valojen näyttäessä sitkeästi punaista. Millä perusteella liikennevalot oikein vaihtuvat? Tässäpä kesäliikenteeseen kolme faktaa liikennevaloista.

Vastavalmistuneet raideliikenteenohjaajat Triplassa. Kuvituskuva

Raideliikenteenohjaajia ei napata koulusta työmaalle vain vuorojen täytteeksi

Pe, 07/22/2022 - 10:58

Reilulle puolivuotiselle koulutukselle saatiin ansaitsemansa sinetti, kun vastavalmistuneita raideliikenteenohjaajia päästiin juhlistamaan paikan päällä Helsingin Pasilassa. Tilaisuudessa kerrattiin hieman keväistä matkaa, pidettiin puheita ja jaettiin tietenkin todistukset.

Tunneli-kuvituskuva

Turvallisen tunneliliikenteen etiketti – jalankulkijat ja maantietunnelit eivät kuulu yhteen

To, 07/21/2022 - 09:41

Kesä ja aurinkoiset kelit ovat herättäneet osassa nuorisoa kiinnostuksen maantietunneleita ja niiden kameroita kohtaan. Koska jalankulkijat ja pyöräilijät ovat moottoriteiden ja moottoriliikenneteiden maantietunneleissa ehdottomasti kielletty, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskus ja poliisi tunneliliikenteen etiketistä: Pidetään tietyt turvallisuuskriittiset maantietunnelit vain moottorikäyttöisten ajoneuvojen käytössä.

Tutkat ovat meriliikenteen silmät - kuvituskuva.

Tutkat ovat Fintrafficin meriliikenteenohjauksen silmät Suomen rannikolla – kuinka alusliikenteenohjaajat käyttävät tutkia työssään?

Ke, 07/20/2022 - 11:08

Tiesitkö, että tutkat ovat meriliikenteen tilannekuvan ja turvallisuuden kannalta Fintrafficin meriliikenteenohjauksen operatiivisen toiminnan keskiössä? Tutkat nimittäin kertovat reaaliajassa, mitä vesialueilla oikeasti tapahtuu. Kuinka meriliikenteenohjauksen tutkat toimivat käytännössä? Minkä järjestelmän parina tutkien tuottama data on lyömätön paikkatiedon tunnistaja? Millaisia kehityssuuntia tutkien suhteen nähdään tulevaisuudessa?

Droneharjoitus kesällä 2022, kuvituskuva.

Tavaroiden dronekuljetuksia voidaan nähdä taivaalla jo kahden vuoden kuluttua – mitä dronepalveluiden toteutuminen vielä vaatii?

Ma, 07/18/2022 - 10:00

Miltä kuulostaisi, jos tilaamasi paketin toimittaisi tulevaisuudessa ihmisen sijaan pihallesi laskeutuva miehittämätön ilmailualus eli drone? Fintrafficin lennonvarmistus on ollut ja tulee olemaan aktiivisesti osana kansainvälisiä ja kansallisia hankkeita, joissa etsitään keinoja miehitettyjen ja miehittämättömien alusten turvalliseen toimintaan rinta rinnan samassa ilmatilassa. Miltä dronepalveluiden tulevaisuus näyttää Suomessa? Mitä askeleita on vielä otettava, jotta dronekuljetukset voivat lentää turvallisesti muun lentoliikenteen seassa?

Polttoaineen kallistuminen ja Venäjän hyökkäys vaikuttavat liikenteeseen

To, 07/14/2022 - 09:50

Tieliikenteen ripeä kasvu on taittunut alkukesän aikana. Rautateillä junien määrä tavaraliikenteessä on supistunut tuntuvasti edellisvuodesta. Lentoliikenteessä liikennemäärät ovat edelleen selvästi pienemmät kuin ennen pandemiaa, vaikka liikenne on vilkastunut kesäkaudella. Tiedot ilmenevät liikenteenohjausyhtiö Fintrafficin huhti-kesäkuun tilastoista.

kuvituskuva

Tiedon avulla perille sujuvasti ja turvallisesti

Ke, 07/13/2022 - 10:30

Vielä kymmenisen vuotta sitten ajo-ohjeiden tulostaminen paperille oli arkipäivää. Nyt lähes jokaisesta autosta löytyy navigaattori tai älypuhelin, joiden karttasovellukset opastavat autoilijan perille asti. Samalla liikenneturvallisuus on parantunut, kun tarve esimerkiksi riskialttiille u-käännöksille on vähentynyt.

kuvituskuva

Voimakkaat vesisade- ja ukkoskuurot vaikeuttavat ajo-olosuhteita

Ti, 07/12/2022 - 10:30

Voimakkaat vesisade- ja ukkoskuurot saattavat pahimmillaan aiheuttaa tiellä liikkujille vaaratilanteita esimerkiksi teille kaatuneiden puiden tai tulvien muodossa. Fintrafficin tieliikennekeskuksesta muistutetaan, että ajo-olosuhteet saattavat muuttua nopeastikin ja keli- ja tieliikennetilanne kannattaa tarkistaa ennen matkallelähtöä.

Kuvituskuva, Oulu.

Tuttua kauraa vai uutta tietoa? Kurkkaa Fintrafficin vinkit turvalliseen kesäliikenteeseen!

Pe, 07/08/2022 - 13:37

Liikenteessä tehdään juuri nytkin miljoonia päätöksiä turvallisen liikkumisen puolesta. Turvallisuus tien päällä tehdäänkin yhdessä ja meistä jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa siihen, että kesäliikenne sujuu ilman turhia läheltä piti-tilanteita ja kolareita.

Tutka-kuvituskuva

Tutkat tuottavat tärkeää tietoa meriliikenteen tilannekuvasta – näin niiden tekniikka toimii käytännössä

Ke, 07/06/2022 - 10:21

Tutkat ovat Fintrafficin meriliikenteenohjauksen silmät Suomen vesialueilla, tarjoten erittäin tehokkaan ja tarkan keinon tilannekuvan muodostamiseen. Tiedätkö, mitä eri laitteita tutkiin liittyy ja kuinka niiden tekniikka toimii käytännössä? Kuinka tieto saadaan siirrettyä tutka-asemalta Fintrafficin meriliikenteenohjauksen alusliikenneoperaattoreille? Entä mitä tapahtuu, jos tutka hajoaa tai se pitää huoltaa?