Skip to main content

Näin hyödynnät Fintrafficin dataa

Sovelluskehittäjä, me olemme täällä sinua varten. Tältä sivulta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon Fintrafficin avoimesta datasta, kehittäjäyhteisöstä sekä rajapintojemme hyödyntämisestä. Sivuilta löydät ohjeet myös siihen, miten saat tuotua omaa dataasi muiden hyödynnettäväksi. Ilmoitathan myös sovelluksesi Digitraffic-palveluun, niin saat sille lisää näkyvyyttä ja käyttäjiä. 

Meillä on data, sinulla ideat – tehdään yhdessä Suomen liikenteestä maailman paras!

Fintraffic tarjoaa kehittäjille laajoja ja laadukkaita datapalveluita liikenteen alalta.  

Fintrafficin avoimia liikennedatapalveluita ovat: 

Digitraffic: 

  • Tarkoitus: Tarjoaa reaaliaikaista liikennedataa maantie-, rautatie- ja vesiliikenteestä. Palvelusta löytyvät muun muassa tieliikenteen sujuvuus- ja olosuhdetiedot, häiriö-, onnettomuus ja tietyötiedot sekä liikennemäärätiedot. Junaliikenteen puolelta tarjolla on mm. junien aikataulut ja reaaliaikaiset sijainnit, junien kokoonpanotiedot ja matkustajainformaatio. Vesillä liikkuvien kauppamerenkulun alusten sijaintiedot löytyvät myös Digitrafficista, samoin kuin meriliikenteen varoitus- ja häiriötiedot sekä satamien aikataulutiedot. 

Digitransit: 

  • Tarkoitus: Keskittyy joukkoliikenteen ja esimerkiksi kaupunkipyöräjärjestelmien dataan, reittiopastuksen, aikatauluihin ja saatavuustietoihin. Käytössäsi on muun muassa on julkisen liikenteen reittisuunnittelu ja reaaliaikaisen aikatauluinformaatio. Palvelu kattaa myös Suomen osoitetiedot, kartat ja osoitteisiin liittyvän POI-informaation.  

  • Teknologia: Reitityksessä palvelu hyödyntää avoimen lähdekoodin OpenTripPlanneria, jonka kehittämisessä Digitransit-yhteisö on yksi aktiivisimmista. Liikennedatoissa Digitransit hyödyntää tällä hetkellä pääsääntäisesti GTFS, GTFS RT ja Siri standardeja, mutta tulevaisuudessa yhteensopivuutta rakennetaan myös NeTExiin. Tarjoaa GraphQL -rajapinnan, jota hyödynnetään erillisen API-hallinnan (API management kautta) 

Finap.fi: 

  • Tarkoitus: Kansallinen palvelukatalogi liikkumispalveluiden digitaalisille rajapinnoille. Liikkumispalveluiden tuottajat, joita ovat esimerkiksi joukkoliikenneoperaattorit, taksit, erilaiset kaupunkipyöräjärjestelmät ja yhteiskäyttöpalvelut, toimittavat NAP-tietokantaan palveluidensa kuvauksen ja tietorajapinnat, jotka sisältävät esimerkiksi pysäkkitietoa, reittitietoa tai vaikka rajapinnan varauspalveluihin ja maksujen suorittamiseen. 

  • Teknologia: Kehittäjä-API tarjoaa pääsyn julkaistuihin palveluihin ja operaattoritietoihin. Rajapinta tarjoaa dataa GeoJSON tai JSON muotoisena. Lisäksi palvelu sisältää staattisia ja dynaamisia aineistopaketteja ja datajulkaisuja, joita on tarjolla erityisesti GTFS, GTFS RT, Siri ja NeTEx formaateissa. Palvelu sisältää myös listauksen liikennepalveluiden tarjoajien natiiveista kehittäjärajapinnoista.  

Nämä liikennetiedon rajapinnat on suunniteltu erityisesti kehittäjiä ja liikennealan toimijoita varten, jotta he voivat hyödyntää liikenteeseen liittyvää dataa omien sovellustensa ja palveluidensa kehittämisessä. Tarkemmat tiedot löydät eri palvelujen dokumentaatiosta. 

Mitä dataa on tarjolla? 

Tukisivusto auttaa alkuun 

Palvelujemme tukisivustolta löydät ohjeita ja esimerkkejä datan hyödyntämiseen ja hyviin käytäntöihin. 

Tiedon hyödyntäminen on ilmaista

Liikennetiedon hyödyntäminen on ilmaista - Fintrafficin avoimen datan aineistoja koskee Creative Commons 4.0 Nimeä -käyttölupa. Se antaa oikeuden kopioida, muokata ja jakaa aineistoja edelleen joko alkuperäisessä tai muutetussa muodossa. Aineistoja voi myös yhdistää muihin aineistoihin ja käyttää sekä kaupallisiin että epäkaupallisiin tarkoituksiin. Ainoa vaatimus on, että mainitset palvelussasi datan lähteen. 

Huomaa, että joidenkin ulkopuolisten toimijoiden tuottamien aineistojen hyödyntäminen (mm liikennöitsijöiden varaus- ja maksurajapinnat) vaatii käyttöluvan tai sopimuksen. Eli muista tarkistaa tietojen käyttöoikeus ja siihen liittyvät mahdolliset rajoitukset, kun otat palveluita käyttöösi.

Ekosysteemi tuo liikennealan toimijat yhteen 

Tutustu myös Liikenteen dataekosysteemin toimintaan – tavoitteenamme on yhdistää Suomessa toimivien liikennetoimijoiden voimat ja luoda innovatiivisia dataratkaisuja kaikkien alan toimijoiden hyödynnettäväksi. Jos etsit liiketoimintakumppania tai haluat mukaan kehittämään yhteistyössä liikennealan tulevaisuuden ratkaisuja, tule mukaan. Osallistuminen eri työryhmien toimintaan on maksutonta.