Hyppää pääsisältöön

Liikenteen dataekosysteemi lyhyesti

Liikenteen dataekosysteemi lyhyesti

Fintraffic tarjoaa ajantasaista, avointa liikennetietoa sovelluskehitykseen Suomen tie-, rautatie- ja vesiliikenteestä. Fintrafficin palvelut tukevat kansalaisten liikkumista, elinkeinoelämän tarpeita ja kuljetuksia, turvallisuusviranomaisten toimintaa sekä Suomen kilpailukykyä ja hyvinvointia.  Keräämme, hallinnoimme ja avaamme tietoa sekä luomme mahdollisuuksia markkinoille syntyvälle uudelle liiketoiminnalle. Yhtiö tarjoaa ja kehittää edistyksellisiä, uusia palveluita ja edesauttaa liikenteen ekosysteemien kasvua.

Tulevaisuuden liikennejärjestelmä tarvitsee koko alan yhteistyötä. Liikenteen dataekosysteemin työryhmät ovat käynnistyneet vuoden 2021 alussa, ja mukaan voi tulla joustavasti matkan varrella. Verkostossa on jo yli 160 organisaatiosta.

 

Toimintamalli

  • Ekosysteemi perustuu avoimuuteen ja vapaaehtoisuuteen
  • Tavoitteena on luoda avoimiin rajapintoihin perustuvaa yhteen toimivuutta
  • Ekosysteemissä kilpailijat istuvat saman pöydän ääressä määrittelemässä avoimia standardeja
  • Käytännön työ tehdään työryhmissä
  • Liikenteen ekosysteemin keskeisiä osa-alueita ovat liikennealan toimijoiden yhteistyö, liikenteen digitaalinen infrastruktuuri ja digitaalinen sääntökirja.

Jotta luomme Suomessa mahdollisimman vahvan pohjan kestävälle liikennejärjestelmälle ja uusille liikennepalveluille ja -ratkaisuille, tiedon tulee virrata sujuvasti väylien, kulkuneuvojen, liikennemuotojen, palveluntarjoajien ja loppukäyttäjien välillä. Tiedon parempi hyödyntäminen ja tehostuminen koskee esimerkiksi matkaketjupalveluita, kulkuneuvoja, logistiikan solmukohtia, tavaran varastointiaikoja ja drone-liikennettä.

Ottamalla Suomessa rohkea etunoja ja kyseenalaistamalla vanhoja toimintamalleja voimme näyttää mallia ja tarjota samalla suomalaisille ennen näkemättömän hyvän palvelutason niin matka- kuin tavarakuljetusketjuissa. Samalla liikennealan toimijoille syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia niin koti- kuin ulkomailla. Tulevina vuosina liikenteen uudistaminen on ennen kaikkea liikenteeseen liittyvän tiedon nykyistä paljon parempaa hyödyntämistä.

Tutustu työryhmiin ja liity mukaan!