Skip to main content

Tiedon tuottajien ohjeistukset

Liikennepalveluita tuottavien yritysten tai niitä järjestävien kuntien tai muiden viranomaisten on ilmoitettava olennaiset matkatietonsa Fintrafficin operoimaan Liikkumispalvelukatalogiin. Velvollisuus koskee taksi- ja joukkoliikenteentoimijoiden lisäksi myös muita liikkumispalveluiden tarjoajia, kuten kaupunkipyöräjärjestelmiä, yhteiskäyttöautoja, pysäköintipalveluita tai vaikka sähköpotkulautatoimijoita. 

Yksityiskohtaiset ohjeet liikkumispalvelun ilmoittamisesta NAP-liikkumispalvelukatalogiin löydät sen käyttöohjesivuilta

Tiedot vaadituista staattisista- tai reaaliaikaisista matkatiedoista metatietoineen, tulee julkaista Finap.fi -palvelussa. Palvelussa julkaistavien matkatietojen on noudatettava EU:n MMTIS asetuksen mukaisia (NeTEx tai SIRI) tai kansainvälistä Mobility Data -järjestön ylläpitämiä GTFS / GBFS tietomalleja.

Vaaditun tietolajin (esimerkiksi reitit-, aikataulut, hinnat, reaaliaikaiset pysäkkiennusteet) julkaisu tulee tehdä suoraan tietoa julkaisevaan rajapintaan, tiedostosijaintiin tai vaihtoehtoisesti kolmansien osapuolten kehittäjäpalveluun (API-hallinta tai vastaava). Mikäli olet epävarma siitä mitä tietoja ja miten tulisi julkaista, ole yhteyksissä sähköpostilla nap(at)fintraffic.fi. 

Mikäli tiedon tuottaja haluaa matkatietonsa automaattisesti näkyville myös Digitransit-pohjaisissa palveluissa (reittioppaat, pysäkkinäytöt) tai kansainvälisissä matkatietopalveluissa (esim. Google tai Apple) tulee staattiset matkatiedot julkaista aina päivittyvinä paketteina (GTFS tai NeTEx) ja reaaliaikasisällöt (GTFS RT tai SIRI) suoraan lähdeosoitteista Finap.fi palvelussa. 

Fintraffic on julkaisemassa alkuvuodesta 2024 matkatietojen kansallista validaattoria ja konvertointipalvelua. Kaikki NAP-katalogissa (Finap.fi) julkaistavat matkatiedot validoidaan ja tietojen tuottajia tarvittaessa automaattisesti ohjeistetaan korjaamaan julkaisujaan. Kansallinen validaattori on käytettävissä myös manuaalisesta datapakettipohjaiseen aineistotuotannon kehittämiseen. Validaattori julkaistaan avoimena lähdekoodina dataekosysteemin hyödynnettäväksi ja edelleen kehitettäväksi. 

Fintraffic suunnittelee toteuttavansa kaikille liikennepalveluiden ja liikenteen tietojen toimittajille yhden kansallisen yhteyspisteen. Toistaiseksi liikennepalveluita koskevien matkatietojen julkaisukanavana on Finap.fi ja muun liikennetiedon osalta Digitraffic.fi sivustot.

Olennaisten tietojen standardit ja saatavilla oleva dokumentaatio

EU MMTIS: NeTEx , Siri (Nordic profile) ja metadataformaatit
 
Vakiintuneet kv-standardit G X FS variaatioineen