Hyppää pääsisältöön
Tehokas ilmatila tuo monia hyötyjä. Kuvituskuva

Tehokas ilmatila tuo monia hyötyjä - ja tällä saralla Suomi on Euroopan kärkimaita

Tiesitkö, että Suomessa on yksi Euroopan tehokkaimmista ilmatiloista? Fintrafficissa tehdään päivittäin töitä, jotta lentoliikenne toimii sujuvasti nyt ja tulevaisuudessa. Mitä vaikutuksia tehokkaalla ilmatilalla on? Entä minkä tyyppistä työtä ilmatilan sujuvuuden ylläpitäminen vaatii?

Pelkästään Helsinki-Vantaan lentokentällä varmistetaan päivittäin keskimäärin noin 500 nousua ja laskua. Tämän lisäksi Suomen ilmatilassa on lentoja yli 20 muulle lentoasemalle sekä iso määrä ylilentoja. Jotta kaikki toimii hyvin, vaaditaan Fintrafficin ammattilaisilta tehokasta suunnittelua ja lennonvarmistusta sekä tiivistä kansainvälistä ja kotimaista yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa.

Suomen ilmatila on yksi Euroopan tehokkaimmista: toimivan lennonvarmistuksen ansiosta vuonna 2021 kertyi peräti 54 400 lentominuutin säästöt verrattuna Euroopan keskiarvoon.

Ilmatilan tehokas käyttö ei synnytä säästöjä pelkästään lentoajassa, vaan myös ympäristöpäästöissä. Esimerkiksi optimoimalla lentoreittejä sekä välttämällä turhia mutkia sekä lentokentän yllä kaartelua Suomessa syntyi viime vuonna CO2-päästöjä 8 420 tonnia vähemmän verrattuna siihen, että Suomen ilmatila olisi tehokkuudeltaan eurooppalaista keskitasoa.

Merkittävässä roolissa ilmatilan tehokkaassa käytössä on myös jatkuvan liu’un mahdollistaminen lentokoneen laskeutuessa. Tämä tarkoittaa sitä, että laskeutuminen tehdään tyhjäkäynnillä laskemalla samalla tasaisesti lentokorkeutta. Vasta koneen saapuessa lähelle maanpintaa moottoritehoa nostetaan.

“Laskeutuminen käyttämällä jatkuvaa liukua lisää liikenteen sujuvuutta, lyhentää lentoaikoja ja säästää päästöjä. Esimerkiksi viime vuonna liukulaskeutumisen käyttö säästi 82 tonnia CO2-päästöjä Euroopan keskiarvoon verrattuna. Jatkuvan liu’un lähestymisessä Helsinki-Vantaa onkin Euroopan parhaita”, kertoo Fintrafficin lennonvarmistuksen toimitusjohtaja Raine Luojus.

Lennonjohto ja -varmistus huolehtivat ilmatilan tehokkaasta käytöstä

Lentoliikenteen sujuvuuden ja suunnitelmallisuuden varmistamisessa keskeisessä roolissa ovat lennonjohtajat. Heidän työnsä ansiosta liikenne Suomessa on sujuvaa ja turvallista. Lentojen johtamisen lisäksi lennonvarmistus ohjeistaa myös lentoasemien asematasoilla ja kiitoteillä liikkuvia lentokoneita ja muita ajoneuvoja.

Lentoliikenteen sujuvuuden varmistamiseen kuuluu myös ilmatilarakenteen suunnittelu erilaiset käyttötarpeet huomioon ottaen:

- Fintrafficin lennonvarmistus vastaa ilmatilan käytön koordinoinnista. Vaatimuksia tulee paljon niin kaupallisilta toimijoilta, sotilas- ja yleisilmailulta kuin EU:n lainsäädännöltäkin. Sovittamalla yhteen kaikkien ilmatilan käyttäjien tarpeet varmistamme Suomen ilmatilan sujuvan ja turvallisen käytön, sanoo Luojus.  

Jaa