Hyppää pääsisältöön

Ilmailualan kansainväliset koulutukset kasvussa Avia Collegella

Fintrafficin lennonvarmistuksen omistama ammatillinen erikoisoppilaitos, Avia College, kouluttaa ilmailualan osaajia niin kotimaan kuin kansainvälistenkin lennonvarmistustoimijoiden tarpeisiin. Viime vuosien aktiivinen työ hyvän maineen rakentamiseksi alkaa tuottaa nyt tulosta, joka näkyy kansainvälisten koulutusten lisääntyneenä määränä. Millaisia kansainvälisiä koulutuksia Avia Collegessa järjestetään lähitulevaisuudessa? Kuinka koulutukset toteutetaan käytännössä? Mitkä ovat Suomen vahvuudet kansainvälisillä koulutusmarkkinoilla?

Avia Collegessa tarjotaan kansainvälisille asiakkaille mahdollisuus ostaa lennonjohtajien perus- ja kertauskoulutusta, lentotiedottajien teoriakoulutusta, työpaikkakouluttajan perus- ja kertauskoulutusta, pätevyyden arvioinnin perus- ja kertauskoulutusta sekä Critical Incident Stress Management eli CISM-koulutusta. Lisäksi koulutuskokonaisuuksia voidaan räätälöidä juuri kunkin asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan.

- Toteutamme koulutukset pääosin Suomesta käsin kustannustehokkaasti Teamsin kautta etänä tai niin, että osallistujat lentävät paikan päälle koulutuksen ajaksi. Pidemmissä koulutuksissa kouluttajamme saattavat matkustaa kohdemaahan koulutusjakson ajaksi. Näin tehtiin esimerkiksi Norjassa, jossa pidimme juuri viiden viikon lennontiedottajien teoriakoulutuksen, kertoo myynti- ja markkinointipäällikkö Thomas Karlström Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

Suomalaisten ja ulkomaalaisten lennonjohtajien koulutukset eivät juuri eroa toisistaan, sillä kaikki koulutukset perustuvat samoihin lakisääteisiin määräyksiin. Opetuskielenä kansainvälisissä koulutuksissa on suomen sijaan englanti, mutta suurin osa materiaalista myös suomenkielisissä koulutuksissa käydään läpi englanniksi.

Lähitulevaisuudessa koulutuksia Norjan, Luxemburgin ja Georgian kanssa

Avia College järjestää kansainvälisiä koulutuksia lähitulevaisuudessa mm. norjalaisille, luxemburgilaisille ja georgialaisille. Tammikuussa käynnistyy 15 hengen lennonjohdon peruskurssi Georgialaisille Suomessa, Norjaan on puolestaan useamman vuoden sopimus työpaikkakouluttamisen perus- ja kertauskursseista sekä pätevyyden arvioinnin perus- ja kertauskursseista.

- Joulukuussa pidämme Luxemburgin lennonjohdon päälliköille CISM-etäkoulutuksen. Helmikuussa käynnistyy lähestymislennonjohdon kertauskurssi ja lisäkoulutus, jonka myötä kaikki Luxemburgin lähestymislennonjohtajat tulevat porrastetusti Suomeen vajaan viikon simulaattorikoulutukseen, kertoo Karlström.

Lennonvarmistuksen alalla on maailmalla pienet piirit ja koulutusten suhteen tiukka kilpailu, minkä vuoksi hyvät referenssit ja maine ovat tärkeässä roolissa koulutusten myyntityössä. Suomen etuna kilpailussa ovat hyvä maine koulutusten vientimaana sekä Helsinki viihtyisänä koulutus- ja kokouskaupunkina.

- Olemme tehneet Suomessa monta vuotta tiiviisti töitä hyvän maineemme eteen, ja nyt alamme nähdä konkreettisesti tämän työn tuloksia. Merkittävää on esimerkiksi se, että lennonjohtajat lähetetään Luxemburgista juuri Suomeen kouluttautumaan, vaikka heitä lähempänä on useita isoja toimijoita, kuten Saksa ja Ranska. Avia Collegen etuna tässä on osaavan henkilöstön lisäksi pieni organisaatio, jossa voidaan mukautua asiakkaiden tarpeisiin hyvinkin nopeasti ja joustavasti, jatkaa Karlström.

Kansainväliset koulutukset tehostavat koulutustilojen käyttöastetta

Kansainvälisillä koulutuksilla on iso merkitys Avia Collegen toiminnalle, sillä koulutukset antavat mahdollisuuden tehostaa tilojen käyttöastetta, esitellä Suomen lennonvarmistuksen osaamista muulle maailmalle ja olla apuna asiakkaiden toiminnan kehittämisessä. Positiivinen palaute koulutusten jälkeen antaa lisämotivaatiota viedä ja kehittää koulutuksia eteenpäin.

- Meillä on Avia Collegessa isot, uudet ja hienot tilat sekä osaava ja pätevä henkilöstö. Kansainvälisten koulutusten ansiosta tilat eivät seiso tyhjillään silloinkaan, kun oman talon koulutukset eivät ole käynnissä. Henkilöstömme osaaminen näkyy puolestaan suoraan koulutusten palautteissa niin kokeneiden lennonjohtajien kertauskoulutuksissa kuin uusien peruskoulutettavienkin osalta. Kohtelemme oppilaitamme kuin kollegoita, mikä heijastuu suoraan hyvään maineeseemme, pohtii Karlström.

Kansainvälisten koulutusten osalta Avia Collegessa katsotaan jo vuoteen 2025, sillä ensi vuosi on täyttynyt hyvää vauhtia. Kansainvälisten koulutusten osuutta on tarkoitus kasvattaa maltillisesti niin, että oppilaitoksen prioriteettina säilyy koko ajan oman henkilöstön koulutusten varmistaminen.

Jaa