Hyppää pääsisältöön
Digitalisaatioverkosto

Fintrafficin Port Call Time Stamp and Estimation Service ui GISGROon

Julkaistu 26.11.2021

Toimivan satamalogistiikan taustalla vaikuttavat monet tekijät. Yksi isoimmista on mahdollisimman tarkka kauppa-alusten aikataulutieto, joka yhdistää satamassa muun muassa meri- ja maarahdin tehokkaiksi kuljetusketjuiksi. Fintrafficin uusi Port Call Time Stamp and Estimation Service eli aikatietopalvelu on tarjonnut marraskuusta lähtien eri satamatoimijoille, viranomaisille sekä tutkimus- ja oppilaitoksille entistä tarkempaa koneoppivaa alusten saapumis- ja lähtöaikatietoa Suomen satamista. Yksi aikatietopalvelua hyödyntävä toimija on VRT Finland, joka toimii satamien kumppanina erilaisissa digitalisaatioprojekteissa.

Fintrafficin aikatietopalvelu on marraskuusta 2021 lähtien ollut Suomen satamien ja eri satamatoimijoiden vapaasti hyödynnettävissä. Palvelua tarjotaan myös osana Fintrafficin Port Activity -sovellusta, joka on käytössä jo kuudessatoista maamme satamassa. Aikatietopalvelua jaetaan lisäksi suoraan datana Fintrafficin API-rajapintojen kautta, jolloin se on helposti liitettävissä myös osaksi olemassa olevia satamalogistiikan eri järjestelmiä ja sovelluksia.

GISGRO kehittyy satamien ehdoilla – tavoitteena visuaalinen entistä kattavampi tilannekuva satamien käyttöön

Yksi aikatietopalvelun uusista käyttäjistä on VRT Finland, joka on ottamassa palvelun osaksi GISGRO-verkkosovellustaan. Tavoitteena on yhdistää satamien 3D-omaisuustieto sekä laivaoperaatioiden tarvitsema tieto alusten aikatauluista yhdelle alustalle, mikä nopeuttaa ja helpottaa jatkossa tiedon hakua.

- Toimimme satamien kanssa tiiviissä yhteistyössä kehittäessämme GISGROa, jolloin voimme varmistua siitä, että ohjelmisto palvelee sen tärkeimmässä tarkoituksessa – sataman päivittäisen työn helpottamisessa. Laivojen aikataulutieto on yksi tärkeä osa tässä palapelissä, kertoo GISGROa kehittävän yrityksen, VRT Finlandin toimitusjohtaja Kirsi Hänninen.

- Olemme Fintrafficissa iloisia, että aikatietopalvelu on leviämässä satamista myös VRT Finlandin tapaisten sovelluskehittäjien käyttöön. Se tarkoittaa samalla sitä, että palvelua pääsee hyödyntämään jatkuvasti isompi määrä eri satamatoimijoita, joka puolestaan tehostaa esimerkiksi meri- ja maarahdin logististen ketjujen toimivuutta, summaa Fintrafficin meriliikenteenohjauksesta hankepäällikkö Olli Soininen.

Fintrafficin aikatietopalvelu on yksi Fintrafficin meriliikenteenohjauksen uusista digitaalisista palveluista, joilla pyrimme varmentamaan Suomen merenkulun kilpailukykyä ja älykkään meriliikenteen syntyä sekä edistämään aktiivisesti liikenteen ekosysteemien kehittymistä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Teemme kehitystyötä etenkin ydinpalveluissa liikenteen ohjauksessa ja hallinnassa, jonka lisäksi kehitämme uusia palvelumalleja tieto- ja tilannekuvapalveluihin sekä alusten etäohjaukseen ja etäluotsauksen tukeen. Lisää Fintrafficin aikatietopalvelusta löydät uutisistamme.

Jaa