Hyppää pääsisältöön
Liikenneoperaattori tieliikennekeskuksen salissa

Liikenteenohjaus

Fintrafficin tieliikennekeskukset vastaavat maanteiden avo-osuuksien ja tunneleiden sekä osittaisesta kaupunkiverkon operatiivisesta liikenteenhallinnasta 24/7 -periaatteella, vuoden jokaisena päivänä. Palveluihimme kuuluvat tieliikenteen ajantasaisen tilannekuvan ylläpito, liikenteenseuranta, liikennetiedottaminen sekä häiriönhallinta.

Kaiken keskiössä liikenteen jatkuva tilannekuva

Tilannekuvaa ylläpidetään vuorokauden kaikkina aikoina liikenne- ja kelikameroiden, tiesääasemien, LAM-asemien, tutkakuvien, häiriönhavaintojärjestelmien, Tienkäyttäjän linjan sekä viranomaisilta ja yhteistyökumppaneilta tulevien ilmoitusten avulla.

Jatkuvaa reaaliaikaista tilannekuvaa välittävät keskuksiin esimerkiksi lähes 900 kelikameraa, 430 tiesääasemaa ja 500 liikenteen automaattista mittauspistettä ympäri Suomen. Näiden perusteella operoidaan keskuksista käsin muun muassa maanteiden, kaupunkiverkkojen ja tunneleiden vaihtuvia nopeusrajoitusmerkkejä, tiedotus-, kaista- ja varareittiopasteita sekä liikennevalojen toimintaa.

Tiedottamisen hermokeskus

Poikkeus- ja häiriötilanteiden hallinta on yksi tieliikennekeskusten perustehtävistä. Tieliikennekeskus toimiikin maanlaajuisena hermokeskuksena liikennetiedottamisessa. Tuotamme vuositasolla lähes 14 000 liikennetiedotetta eri poikkeamatilanteista. Teemme vuosittain myös yli 100 000 urakoitsijaviestiä. Liikenne- ja tilannekuvatiedottamisen lisäksi vastaanotamme vuodessa yli 160 000 asiakas-, sidosryhmä- ja viranomaispuhelua.

Älykästä liikenteenohjausta

Fintrafficin tieliikenteenohjaus kehittää toimintaansa tavoitteenaan keskeinen tieliikenteen ohjaajan rooli maanteillä ja kaupunkiverkoilla. Liikennekeskuksen toiminta pohjautuukin jatkuvaan liikenteen kokonaiskuvan ylläpitoon. Tässä liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta kriittistä on, että liikennejärjestelmien ketju toimii saumattomasti yhteen - aina maastossa olevilta laitteilta taustajärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien kautta käyttöliittymiin asti.

Tieliikennekeskukset palvelevat kaikkialla Suomessa liikenteen hermokeskuksina. Palveluihimme kuuluvat:

  • tilannekuvan hallinta
  • tieliikenteen tiedottaminen
  • operatiivinen yhteistyö kaupunkiseuduilla
  • häiriötilanteiden hallinta yhteistyössä viranomaisten kanssa
  • Tienkäyttäjän linjan akuuttien ilmoitusten välittäminen eteenpäin
  • tukitoiminnot tienpidolle ja urakoitsijayhteistyö
  • tunneleiden liikenteen hallinta
  • avo-osuuksien liikenteenohjaus
  • liikennevalojen operointi.

Kysy lisää. Yhteystietomme löydät täältä.

Muista palveluistamme löydät lisätietoja täältä.