Hyppää pääsisältöön
Liikennepäivystäjä Frans Anttonen tieliikennekeskuksessa

Töissä tieliikennekeskuksessa: Liikennepäivystäjän työssä liikenteen kokonaiskuva on kaiken a ja o

Maamme henkilöliikenteestä 90 % ja tavaraliikenteestäkin yli 60 % kulkee tieverkoillamme. Jotta liikenne sujuisi turvallisesti tarvitaan jatkuvaa liikennetilanteen ylläpitoa. Liikennepäivystäjä Frans Anttonen on yksi 40 liikennepäivystäjästä, jotka vastaavat tieliikennekeskuksissa Helsingissä, Tampereella, Turussa ja Oulussa liikenteen turvallisuudesta ja sujuvuudesta.

"Vastaamme täältä tieliikennekeskuksista käsin operatiivisesta liikenteenhallinnasta 24/7 -periaatteella, vuoden jokaisena päivänä. Palveluihimme kuuluvat tieliikenteen ajantasaisen tilannekuvan ylläpito, liikenteenseuranta, liikennetiedottaminen sekä häiriönhallinta", kertoo liikennepäivystäjä Frans Anttonen.

Liikennekeskuksen toiminta perustuu liikenteen kokonaiskuvaan. Keskuksen toiminnan ja sitä kautta liikenteen sujuvuuden kannalta olennaista on, että liikennejärjestelmien ketju toimii saumattomasti yhteen  - aina maastossa olevilta laitteilta taustajärjestelmien ja tietoliikenneyhteyksien kautta käyttöliittymiin asti.

"Liikennekeskuksen toiminnassa kaikki lähtee siitä, että meillä on käytettävissä jatkuvasti reaaliaikainen tilannekuva liikenteestä. Tätä välittävät meille esimerkiksi 900 kelikameraa ja 420 tiesääasemaa ympäri Suomen sekä erilaiset automaattiset häiriön havaitsemiseen liittyvät järjestelmät. Seuraamme keskuksissamme jatkuvasti liikenteen tilannetta ja sen kehittymistä, missä hyödynnämme vahvasti teknologiaa ja automatiikkaa. Liikenne- ja säätilanteesta riippuen ohjaamme tämän perustella esimerkiksi vaihtuvia nopeusrajoituksia, liikenteen tiedotusopasteita sekä tunneleiden ja liikennevalojen toimintaa", jatkaa Frans Anttonen.

Harjoittelun kautta vakituiseen työhön liikennepäivystäjäksi

Frans Anttonen on yksi uusimmista liikennepäivystäjistä ja hän aloitti tieliikennekeskuksessa tammikuun alussa vakituisena työntekijänä. 

"Opiskelen liikennealan insinööriksi ja tieliikennekeskustoiminta tuli tutuksi työharjoittelun kautta ensimmäisen kerran kesällä 2019. Tämän jälkeen tein joustavasti työvuoroja opiskelujeni ohessa, kunnes nyt tammikuussa aloitin vakituisena liikennepäivystäjänä", kertoo Frans Anttonen.

Tieliikennekeskukset toimivat solmukohtina liikennetiedottamisessa. Keskuksista lähtee vuositasolla 10 000 liikennetiedotetta. Lisäksi keskukset vastaavat Tienkäyttäjän linjan puheluista, joita niitäkin kulkee keskusten kautta vuodessa lähes 100 000.

"Poikkeus- ja häiriötilanteiden hallinta on yksi perustehtävistämme. Tässä tehtävämme on huolehtia, että myös poikkeustilanteissa tieto kulkee ja liikenne olisi mahdollisimman sujuvaa ja turvallista. Työtä tehdäänkin tiiviissä yhteistyössä viranomaisten ja muiden liikenteen toimijoiden kanssa, joita ovat esimerkiksi urakoitsijat. Lisäksi vastaanotamme jatkuvasti palautetta autoilijoilta Tienkäyttäjän linjalta, jonka kautta saamme tietoa akuuteista tieliikennettä vaarantavista tekijöistä. Työ onkin väliin hektistä ja vaatii keskittymistä, priorisointia, asioiden maaliin saattamista sekä tietysti palveluvalmiutta", summaa Frans Anttonen työtään.
____________
Kiinnostaako sinua työ tieliikennekeskuksessa tai muuten liikenteen parissa? Teemme yli 1100 ammattilaisemme voimin töitä sen eteen, että liikenne sujuu turvallisesti ja vastuullisesti kaikissa liikennemuodoissa - kaikkina aikoina. Tarjoamme työntekijöillemme monipuolisia tehtäviä liikennesektorin ytimestä. Liity joukkoomme kehittämään palvelujamme ja luomaan sitä parasta suomalaista työpaikkaa. Tutustu avoimiin työpaikkoihimme osoitteessa http://fintraffic.fi/rekry. Tule tekemään työtä, joka vaikuttaa meihin jokaiseen!

Jaa