Venäjän helmikuussa tekemä hyökkäys Ukrainaan muutti Suomen liikenne- ja logistiikkayhteyksiä monella eri tavalla. Matkustajajunat eivät enää kulje itään, kauttakulkurahtia Suomen satamissa liikkuu aiempaa vähemmän ja lentomatkustajien vaihdot Euroopan ja Aasian välillä ovat vähentyneet Helsinki-Vantaan lentoasemalla. Mitä tulee tehdä, jotta muuttuneesta tilanteesta huolimatta liikkuminen – ja tätä kautta Suomen houkuttelevuus ja kilpailukyky – pystytään varmistamaan?
Tähän etsitään vastauksia Tietoa liikenteeseen -podcastin uusimmassa jaksossa (siirtyy anchor.fm-sivustolle), jossa paneudutaan Suomen logistisen aseman muutokseen Venäjän Ukrainassa tekemien sotatoimien seurauksena. Missä kunnossa Suomen kuljetusketjut ovat? Miten Suomen syrjäinen sijainti vaikuttaa kilpailukykyymme? Mikä merkitys logistiikan digitalisaatiolla on?
Näitä kysymyksiä pohtimaan Mikko Saariahon seuraan liittyvät keskustelussa logistiikkayhtiö Ahola-konsernin hallituksen puheenjohtaja Hans Ahola sekä Suomen liikenne- ja viestintäministeriön erityisasiantuntija Noora Lähde.
-Hankalassa tilanteessa pitää nähdä mahdollisuudet ja löytää keinot selvitä yhdessä vaikeuksista. Kaiken keskiössä on johtaminen huoltovarmuudesta ja resilienssistä käsin: miten haasteet ratkotaan ja perustoiminnot turvataan. Digitalisaatio ja erilaiset innovaatiot ovat ratkaisuja, jotka tuovat mukanaan uusia mahdollisuuksia, Lähde kertoo.
-Suomella on hyvä tilanne. Viimeisen kymmenen vuoden aikana liikennealalla on tapahtunut suuri muutos, jossa yhteistyötä ja asiakaslähtöisyyttä on edistetty ja asioita viety eteenpäin. Julkisen sektorin ja liike-elämän yhteistyöllä voidaan Suomen kilpailukykyä rakentaa yhdessä paremmaksi. Logistiikan toimivuudesta huolehtiminen on Suomelle tärkeämpää kuin koskaan, Ahola sanoo.
Tervetuloa kuuntelemaan!
Kuuntele kaikki podcastit täältä!