Hyppää pääsisältöön

Suomessa tehtiin viisi vuotta sitten historiaa: liikenteenohjaus maalla, merellä ja ilmassa tulivat saman katon alle ja syntyi Fintraffic

Vuoden 2019 alussa Suomessa tehtiin historiaa, kun ainoana maana maailmassa liikenteenohjaus maalla, merellä ja ilmassa koottiin yhdeksi kokonaisuudeksi ja syntyi Fintraffic. Fintrafficlaiset juhlivat viisivuotista matkaa perjantaina 19.1.2024. 

Viisi vuotta sitten Suomi pääsi liikenteen kehittämisessä koko maailmassa poikkeukselliseen etulyöntiasemaan, kun kaikkien liikennemuotojen liikenteenohjaus siirtyi saman katon alle. Saimme Fintrafficissa ainutlaatuisen tilaisuuden tarkastella liikennettä kokonaisuutena ja edistää matkustamisessa ja kuljettamisessa kehitystä, jonka tavoitteena on maailman turvallisin, sujuvin ja ympäristöystävällisin liikenne. Haluamme tehdä Suomesta älykkään liikenteen ja logistiikan mallimaan ja luoda samalla uutta työtä, palveluita ja kilpailukykyä.

Fintrafficin tavoitteiden toteutumista edistävät osaavat ammattilaiset, jotka työskentelevät vuorokauden kaikkina tunteina koko Suomen hyväksi turvatessaan liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Voikin sanoa, että ilman Fintrafficin tuottamia palveluita Suomi jähmettyisi. 

Mitä sitten olemme saaneet aikaiseksi viidessä vuodessa - tässä esimerkkejä:

  • Olemme parantaneet liikenneturvallisuutta ja vähentäneet liikenteen häiriöitä. Tämä on onnistunut muun muassa liikenteenohjauspalveluiden määrätietoisen kehittämisen sekä entistä kattavamman liikenteen tilannekuvan ja datan hyödyntämisen ansiosta.
  • Liikenteenohjauksen palvelutuotanto on tuntuvasti tehostunut, mikä auttaa saamaan eurolla enemmän hyötyjä.
  • Palveluiden kehitys liikenteenohjauksen ja liikenteen dataan liittyen on vauhdittunut. Myös liikennemuotojen välisen osaamisen jakaminen on tiivistynyt.
  • Liikenteenohjauksessa on otettu käyttöön uusia ratkaisuja, jotka parantavat liikenteen turvallisuutta, sujuvuutta ja ympäristöystävällisyyttä. Esimerkki tällaisesta ovat Kehä III:lla olevat tiedotusopasteet, jotka kertovat autoilijoille poikkeama- ja ruuhkatietoja, joissa hyödynnetään myös Waze-palvelun keräämää dataa. 
  • Olemme saaneet jo yli 200 organisaatiota mukaan Liikenteen dataekosysteemiin, jonka tavoitteena on yhdessä luoda liikennealalle uusia toimintamalleja, tehostaa toimintaa jakamalla ja hyödyntämällä tietoa, säästää kustannuksissa kehittämällä yhdessä ja alentaa liikenteen päästöjä.
  • Liikennedatan hyödyntäminen on noussut Suomessa ennätykseensä ja on laajempaa kuin koskaan. 
  • Ja kaiken tämän tekevät fintrafficlaiset, joiden tyytyväisyys työyhteisöönsä on mitatusti noussut vuosien aikana. Yli 80 prosenttia fintrafficlaisista kokee tekevänsä merkityksellistä työtä.

 

Tiesitkö, että 

  • meille turvallisuus on tärkeintä? Ehkäisemme työllämme liikenteen vaaratilanteita maalla, merellä ja ilmassa. Tästä pääset katsomaan, miltä Fintraffic näyttää lukujen valossa
  • tehostamme matka- ja kuljetusketjuja? Liikenteenohjauspalvelumme edistävät liikenteen sujuvuutta ja digitalisaatio auttaa pienentämään odotusaikoja matkustamisessa ja kuljettamisessa, kun siirrytään liikennevälineestä toiseen. Muun muassa lentoliikenteessä ilmatilamme on yksi Euroopan tehokkaimmista
  • teemme töitä liikenteen hiilijalanjäljen pienentämiseksi? Kun liikenne toimii optimoidusti, päästöjäkin jää syntymättä
  • jaamme valtavasti avointa dataa, joka toimii eri toimijoiden palveluiden taustalla. Esimerkiksi joukkoliikenteen toimijoiden reittihakurit hyödyntävät Fintrafficin dataa. Autojen navigaattorit kertovat liikenteen tilanne- ja olosuhdetietoja. Radiossa luettavat liikennetiedotteet ovat peräisin liikennekeskuksistamme.

 

Voit tutustua tarkemmin tuottamaamme liikenteen tilannekuvaan ja helpottaa liikkumistasi mm. Seuraavien palveluiden avulla: 

Fintraffic Mobiili on ladattavissa ilmaiseksi iOS- että Android-sovelluskaupoista: iOS , Android (Lisää tietoa osoitteesta fintraffic.fi/fi/mobiili 

Liikennetilanne-palvelussa voit suunnitella oman ajoreittisi hyvissä ajoin kotisohvalta. Voit tarkastella reittiäsi etukäteen vaikkapa kätevästi karttanäkymässä, jossa valittavissasi on kymmenittäin eri vaihtoehtoja aina tiesäätiedoista, liikennemääriin ja maanteiden kunnossapitoon. Tieliikenteen liikennetiedon lisäksi palvelusta löytyy tietoa junien kulkemisesta sekä lentoasemien saapumis- ja lähtöajoista.   

Junalähdöt-palvelussa näet junien lähtö- ja saapumisajat kaikilta Suomen henkilöliikenneasemilta. Tiedot pohjautuvat junien reaaliaikaisiin kulkutietoihin ja aikataulut päivittyvät jatkuvasti. Voit hakea tietoja joko aseman/kaupungin tai junan nimellä.   

Valtakunnallinen reittiopas tietää kaikki julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit. Syötä vain lähtöpaikka ja määränpää, ja palvelu selvittää sinulle aikataulut ja vuorot, joilla pääset perille. Palvelu sisältää sekä lähi- että kaukoliikenteen aikataulut ja vuorot. Mukana ovat bussit, raitiotiet, metrot, junat, sekä lautta- ja lentoyhteydet. Mikäli matkustat Viroon, voit suunnitella reitin sinne asti.   

Palauteväylä -palvelussa voit antaa palautetta maanteihin, rataverkkoon ja vesiväyliin liittyen. Voit myös seurata alueesi palautteita

Jaa