Hyppää pääsisältöön
Dataliikennettä

Satamasovelluksen käyttö laajenee - uusi yhteinen digitalisaatioalusta Suomen satamille tuo mukanaan kustannussäästöjä ja sujuvampaa operointia

Julkaistu 21.4.2021

Viimeksi muokattu 6.5.2021

Fintrafficin meriliikenteenohjaus ja Unikie julkaisevat torstaina 22.4. uuden, kaikille Suomen satamille ja satamatoimijoille avoimen ja ilmaisen satamien digitalisaatioalustan, Fintraffic Port Activity App -palvelun. Palvelun ja siihen liittyvän sovelluksen avulla laivojen satamakäyntiin liittyviä toimintoja tehostetaan erityisesti tiedonkulkua parantamalla.

Kiinnostus satamasovelluksen suuntaan on ollut suurta. Jo ennen varsinaista palvelun julkistustilaisuutta kymmenkunta satamaa ja eri satamatoimijaa ovat sopineet palveluun liittymisestä. Mukana ovat muun muassa Rauman, Kokkolan, Naantalin, Pietarsaaren ja Raahen satamat. Palvelun toteuttajien tavoitteena on saada kaikki Suomen satamat maksuttoman palvelun piiriin.

“Port Activity -sovelluksen ydinajatus on tarjota kaikille satamissa toimiville yrityksille ja organisaatioille yhteinen tilannekuva yhdistämällä tietoa ja dataa julkisista ja yksityisistä lähteistä”, kertoo Fintrafficin meriliikenteenohjauksen hankepäällikkö Olli Soininen.

“Yhteinen tilannekuva vähentää epätietoisuutta, odottelua ja manuaalista tiedon perässä juoksemista. Tehokas automatisoitu tiedonjako modernin käyttäjähallinnan kanssa tuo tiedon käyttäjän luokse eikä päinvastoin”, jatkaa Petri Kalske, Unikien teollisista sovelluksista vastaava johtaja.

Digitalisaatioalusta mahdollistaa yhteisen ja avoimen toimintaympäristön

Uusi palvelu on jatkoa viime syksynä lanseeratulle satamasovelluksen ensimmäiselle vaiheelle, jossa satamille tehtiin kullekin oma paikallinen sovellus. Nyt julkistettava versio on yhteinen kaikille satamille.

“Palvelumme tarjoaa kaikille satamille yhteisen ja avoimen toimintaympäristön, jota satamat ja satamatoimijat voivat itse jatkokehittää. Fintrafficin meriliikenteenohjauksen ydintehtävä on nimensä mukaisesti meriliikenteenohjaus ja juurikin siihen liittyvän avoimen liikennetiedon tarjoamisen kautta luodaan mahdollisuuksia markkinoille syntyvälle uudelle liiketoiminnalle. Tavoitteenamme on turvallisempi ja tehokkaampi meriliikenne. Kaikille avoin Port Activity -App onkin looginen jatke tähän kehitykseen”, Soininen taustoittaa.

SaaS-mallilla (Software as a Service) toteutettava uusi versio tarjoaa satamille huomattavasti kustannustehokkaamman tavan kehittää palvelua omiin tarpeisiinsa sekä ratkoa tiedonkulun ja digitalisaation haasteita. Satamien erilaisuudesta huolimatta tiedonjakoon ja järjestelmien hajanaisuuteen liittyvät ongelmat ovat globaaleja. Sovellus sekä julkisen ja yksityisten toimijoiden yhdessä toteuttama palvelu onkin herättänyt kansainvälistäkin mielenkiintoa ja Unikie on jo lähtenyt viemään nopeasti kehittyvää sovellusta myös ulkomaille.

Smart Port Webinaarista löydät kutsun täältä.

Jaa