Hyppää pääsisältöön

Mobiilidata uudistaa valtakunnallisen liikennetiedon tuottamisen: liikkumistiedon hyödyntäminen on edistyksellistä jopa pohjoismaiseen tasoon verrattuna

Fintrafficin tieliikenteenohjaus on ottamassa merkittävää loikkaa valtakunnallisen liikennetiedon tuottamisessa yhdessä Telian kanssa. Jatkossa Telian tuottama valtakunnallinen liikkumistieto mahdollistaa maanteiltä mobiilidataan pohjautuvat analyysit. Tämä tuo entistä tarkempaa liikenteen taustatietoa maastossa tehtäville liikennelaskennoille, joita hyödynnetään monipuolisesti muun muassa liikennesuunnittelussa, tiestön talvihoidossa ja kunnossapidossa sekä eri investointihankkeissa.

Uudistuksen myötä myös yleisen liikennelaskennan kokonaiskustannuksia on kyetty tiputtamaan jopa kolmanneksella, kun maastomittauksien määriä on voitu vähentää. Lisäksi uudistus mahdollistaa liikennelaskennan entistä paremman kohdistamisen tieosuuksille, joissa mobiilidatan liikkumistiedoissa esiintyy merkittäviä muutoksia.

”Liikennelaskennat tuottavat maanteiltämme oleellista tietoa, kun tarvitaan dataan pohjautuvaa ymmärrystä liikennemääristä tai niiden muutoksista. Mobiilidatan hyödyntäminen on mahdollistanut nyt sen, että olemme päässeet siirtymään valtakunnallisella tasolla perinteisistä ns. laskennallisista yleismalleista tarkkoihin tiekohtaisiin ja jopa laskentakohtaisiin malleihin. Liikennelaskennasta saatavat liikennemäärät kuvaavatkin jatkossa todellista tilannetta entistä tarkemmin, ja tämä tuo esimerkiksi liikennesuunnitteluun ja tiestön kunnossapitoon huomattavasti parempaa dataa”, kertoo Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta palvelupäällikkö Eetu Karhunen tyytyväisenä.

”Tämä yhteistyöllä kehitetty uusi tapa toteuttaa liikennelaskentaa on merkittävä loikka myös pohjoismaisella mittapuulla, ja on jo herättänyt kiinnostusta muun muassa Ruotsissa. Liikennelaskennan uudistava malli tuo käyttäjilleen entistä tarkempaa tietoa, ja maastomittausten vähentäminen taas yhteiskunnalle selkeää säästöä”, jatkaa Telian liiketoiminnan kehityspäällikkö Tero Särkiniemi.

Fintrafficin mobiilidataa hyödyntävien ohjelmistojen kehitystyö ja liikkumistiedon hyödyntäminen liikennelaskennassa tapahtuu pääosin vuoden 2024 aikana, jonka jälkeen uusi liikennelaskennan toimintamalli otetaan Suomessa laajemmin käyttöön.

Yleistä liikennelaskentaa toteutetaan koko maassa valtion omistamilla tieverkoilla, joita on noin 78 000 km. Kaikkiansa liikennelaskentaa tehdään 15 000 laskentapisteellä ympäri Suomea, ja vuosittain lasketaan noin 3000 kohdetta.

Fintrafficin ja Telian liikennelaskennan tutkimus- ja kehityshanke on käynnistynyt vuoden 2021 lopussa. Hankkeen tavoitteena on ollut matkapuhelinverkosta kerättävän liikkumistiedon hyödyntäminen osana yleistä maantieliikenteen laskentaa. Uuden sukupolven liikkumistietoa on tarkoitus käyttää entistä kohdennetumpaan liikennesuunnitteluun sekä hyödyntää esimerkiksi tiestön eri ylläpito- ja kunnossapitotehtävissä. Liikkumistiedon tuotanto ja jatkokehitys on kilpailutettu kuluvan vuoden aikana ja siinä Fintrafficin palvelutuottajana jatkaa Telia.

Liikenneympäristön toiminnallisuuden ja turvallisuuden kehittäminen rakentuu poikkeuksetta aina datan päälle. Fintrafficin tieliikenteenohjaus toteuttaa maantieverkolta valtakunnallisesti tuhansia liikennemittauksia joka vuosi. Palvelu toimii liikennesuunnittelun pohjana, jossa dataa tarvitaan tieverkon rakentamiseen ja kunnossapitoon sekä liikennevirtojen tutkimus- ja kehitystyöhön. Fintrafficin toteuttamia liikenteen mittauksia ovat liikenteen jatkuva pistekohtainen mittaus, matka-ajan ja sujuvuuden mittaus, yleinen liikennelaskenta sekä seudullinen kevyen liikenteen mittaus.

Jaa