Hyppää pääsisältöön

Korona ja joukkoliikenne - Huomioithan nämä ohjeet

Julkaistu 13.3.2020

Viimeksi muokattu 14.3.2020

Tartuntojen ehkäiseminen on muuttanut tällä viikolla monen suomalaisen arkea. Eri liikennevälineissä liikkuessa tartuntojen ehkäiseminen ja fiksut tavat toimia kannattaa pitää mielessä. Liikenteessä pätevät samat ohjeet kuin kodeissa ja työpaikoilla.  

Koronavirus tarttuu ihmisestä toiseen lähinnä pisaratartuntana lähikontaktissa, joka tarkoittaa julkisissa liikennevälineissä sitä, että on istunut sairastuneen vieressä tai aivan viereisellä penkkirivillä. THL muistuttaa, että hyvä käsihygienia on paras keino pienentää tartuntariskiä.  

Mitä tulisi huomioida, kun käyttää julkisia liikennevälineitä?  

  1. Käytä julkisia liikennevälineitä ruuhka-aikojen ulkopuolella, jos vain mahdollista. Pahin ruuhka Helsingin seudun lähijunissa, metrossa, busseissa ja raitiovaunuissa on arkipäivisin aamulla klo 7.00–9.00 aamulla ja iltapäivällä noin klo 15.30–18.00. 

  1. Jos sairastat flunssaa, vältä julkisia liikennevälineitä kokonaan. 

  1. Huolehdi, että yskit tai aivastat paperiliinaan tai hihaan. Heitä paperinenäliina roskiin saman tien.  

  1. Pidä hansikkaat kädessä. Näin toisten ihmisten käsistä esimerkiksi kiinnipitotankoihin siirtyneet taudinaiheuittajat eivät pääse helposti tarttumaan eli tartuntariskiä voi pienentää välttämällä koskemasta paljain käsin pintoja, joihin monet ihmiset koskevat.  

  1. Älä koskettele kasvojasi, äläkä kättele. 

  1. Valitse hyötyliikunta: Ota pyörä esille tai kävele!  

Jaa