Hyppää pääsisältöön
Liikenneoperaattori päätteellä tieliikennekeskuksen salissa

Fintrafficin tieliikennekeskus: Muista kelivara ja nämä kolme muuta vinkkiä talviliikenteeseen – unohda igluautoilu

Julkaistu 29.11.2023

Kun keli on muuttumassa suuressa osassa maata talviseksi, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskus autoilijoita jälleen kelivarasta. Haastavat ajo-olosuhteet näkyvät tieliikennekeskuksessa perinteisesti selkeänä piikkinä onnettomuustiedotteiden määrissä: tiedotteiden määrät kasvavat talvisin jopa 70 % kesäkauteen verrattuna. Oikea tilannenopeus ja riittävä turvaväli ovat avainasemassa, jotta talviliikenne sujuu ja vältytään turhilta onnettomuuksilta.

Vaihtelevat keliolosuhteet, pimeys ja yllättävä liukkaus haastavat talvikaudella autoilijoita. Yllättäviin tilanteisiin kannattaa varautua tänäkin talvena pitämällä kelivaraa eli huolehtimalla riittävän pitkistä turvaväleistä sekä ajamalla järkevillä tilannenopeuksilla vallitsevat keliolosuhteet huomioiden.

”Vaihtelevan kelin vuoksi ajo-olosuhteet voivat talvikaudella äkillisesti muuttuessaan yllättää autoilijan, varsinkin pitkää matkaa ajettaessa. Ajokeli voi olla esimerkiksi näin lumisateen jälkeen vielä pitkäänkin heikko, ja näkyvyyttä heikentävät vaikkapa pöllyävä lumi tai auratut lumivallit. Tänä talvena haluammekin Fintrafficin tieliikennekeskuksesta nostaa esille kelivaran, jotta liikenne saataisiin sujumaan maanteillä turvallisesti ja ilman turhia onnettomuuksia”, kertoo Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikönpäällikkö Eero Sauramäki

Pitkien matkojen vaihtelevien keliolosuhteiden lisäksi kelivara korostuu arkipäivän matkoissa, joissa vaanii uhka rutinoitua ja tuudittautua siihen, että muun muassa työmatka taittuu aina edellispäivän tapaan.

”Turvavälit ovat äärimmäisen tärkeitä työmatkaliikenteessä, mikä on liikenteellisesti usein sitä kaikkein ruuhkaisinta aikaa. Riittävän pitkillä turvaväleillä saamme aikaa paitsi toimia äkillisissä tilanteissa ja vältymme peräänajoilta, niin myös mahdollistamme sen, että liikenteessä voidaan ajaa taloudellisesti ilman turhaa haitariliikettä ja jarrutuksia”, jatkaa Eero Sauramäki.

Talvi näkyy piikkinä liikennetiedotteiden määrissä

Fintrafficin tieliikennekeskuksen yksi merkittävimpiä tehtäviä on 24/7 tapahtuva liikennetiedottaminen, ja keskuksesta lähteekin vuositasolla lähes 14 000 liikennetiedotetta liikenteen eri poikkeamista.

”Kun puhutaan onnettomuustiedottamisesta, määrät liikkuvat vuositasolla noin reilussa 6000 tiedotteessa. Talviset olosuhteet näkyvät selkeästi tiedotteiden määrässä, johon tulee talvikelien myötä aina nousua. Viime talvikaudella puhutaan jopa lähes 70 % noususta kesäkauteen verrattuna”, kertoo Eero Sauramäki.

Erittäin huonoa ajokeliä aiheuttavat esimerkiksi pitkäkestoiset ja sankat lumisateet sekä kova tuuli, joka tuiskuttaa ja kinostaa lunta. Huono ajokeli voi syntyä myös kylmille ja jäisille pinnoille satavasta vedestä tai nopeista lauhtumisista, joka muuttaa tien pinnan hetkessä peilijääksi. Talvelle tyypillisiä onnettomuuksia ovat tieltä suistumiset ja peräänajot. Samoin kaupunkialueella talvi lisää myös peräänajojen sekä risteysonnettomuuksien määrää.

Kolme vinkkiä turvalliseen talviliikenteeseen 

Talviaika vaatii autoilijalta kesää enemmän malttia, ennakointia ja oman auton hallintaa. Kelivaran lisäksi turvalliseen talviliikenteeseen vaikuttavat myös monet muut ennakoivat toimet.

Vinkit talviseen autoiluun:

  1. Unohda igluautoilu ja puhdista koko auto lumesta ja jäästä ennen ajoa. Puhdista autosta erityisen huolella kaikki ikkunat, valot ja vilkut. Muista poistaa lumikerros myös auton katolta, ettei lumet lennä matkan aikana takana tulevan auton tuulilasiin. Mitä paremmin auto on puhdistettu lumesta ja jäästä, sitä paremmin näet ja näyt liikenteessä.
  2. Varmista, että osaat käyttää auton valoja oikein. Moni luottaa vahvasti autonsa valoautomatiikkaan ja saattaa siitä syystä ajaa epähuomiossa pelkillä parkki- eli huomiovaloilla myös pimeässä ja huonossa säässä. Vastuu ajovalojen käytöstä on kuljettajan, joten jokaisen ratin taakse asettuvan kannattaa tutustua etukäteen autonsa valojen toimintaan. Hyvä vinkki on kääntää ajovalot talviaikaan mahdollisesta automatiikasta huolimatta ennen liikkeellelähtöä päälle-asentoon, jolloin valot varmasti toimivat. Muista tarkistaa myös valojen ja vilkkujen polttimot säännöllisesti.
  3. Suunnittele ajosi ennakkoon ja varustaudu poikkeustilanteisiin. Säätiedotus kannattaa katsoa jo edellisenä iltana, ja tarkistaa myös liikennetiedotteet vielä juuri ennen lähtöä. Talvikeleillä autossa on syytä pitää mukana lumiharja ja -lapio, lämmintä vaatetta tai vilttejä sekä huomio- tai heijastinliivi. Näistä on apua, jos autosi jää yllättäen tien varteen ja joudut odottamaan apua.

Katso ajokeli ja liikennetiedotteet Suomen pääteiltä osoitteesta liikennetilanne.fintraffic.fi. Voit myös ladata Fintraffic Mobiili -sovelluksen itsellesi ilmaiseksi Google Playsta tai App Storesta, jolloin ajantasainen liikennetilanne kulkee koko ajan kätevästi mukana taskussasi.

Jaa