Hyppää pääsisältöön

Fintrafficin merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMO Vuoden vastuullisin digiteko 2023 -kilpailun finaaliin

Fintrafficin merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMO on valittu tänä vuonna Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailun finaaliin. Vuoden vastuullisin digiteko -kilpailu tuo esiin yrityksiä ja organisaatioita, jotka ovat onnistuneet hyödyntämään toiminnassaan digitalisaatiota luovasti ja tuloksekkaasti.

Vuoden vastuullisin digitaalinen teko 2023 -kilpailun voittajat palkitaan Atea Focuksessa 11.10.2023, ja voittajat valitaan parhaillaan käynnissä olevan  yleisöäänestyksen perusteella.

Lisätiedot ehdokkaista ja äänestämislinkin löydät täältä. Yleisö voi antaa äänensä kolmelle julkishallinnon ja kolmelle yrityssarjan finalistille 30.9. asti.

NEMO sujuvoittaa meriliikennettä ja vähentää päästöjä

NEMO on laaja-alainen meriliikenteen ja satamalogistiikan kehityshanke, jossa on lähdetty etsimään innovatiivisesti uusia digitaalisia ratkaisuja Suomen merilogistiikan kehittämiseksi. Hankkeessa parannetaan niin tiedonkulkua kuin optimoidaan koko logistisen ketjun toimintaa ja päästöjä.

Hankkeen ytimen muodostaa tiedonkulun harmonisointi, missä Suomen yli 800 000 alusten pakollista ilmoitusta vuositasolla viedään tulevaisuudessa yhteen järjestelmään - merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMO:on. Hankkeen tavoitteena on, että jo vuonna 2025 Suomeen saadaan käyttöön NEMO-tiedonhallintajärjestelmä, jonka kautta alukset ilmoittavat helposti satamaan saapumiseen ja sieltä lähtöön liittyvät pakolliset ja vapaaehtoiset tiedot.

”Kansainvälisten lakien ja sopimusten mukaan kaikissa maissa on oltava pakollinen viranomaisjärjestelmä alusten satamakäyntiin liittyvien ilmoitusten vastaanottamiseen. Halusimme rakentaa NEMO:sta Suomeen aivan uudenlaisen merenkulun Single Window -järjestelmän. Palvelun on oltava tehokas käyttää ja sen pitää helpottaa aidosti ilmoittajan hallinnollista taakkaa sekä tukea Suomen merilogistiikan sujuvoittamista”, hankepäällikkö Olli Soininen Fintrafficin meriliikenteenohjauksesta pohjustaa.

Yksi merenkulkualan keskeisimpiä tavoitteita on merenkulun päästöjen vähentäminen. NEMO:n lisäarvopalvelut tukevat myös erilaisten satamakäyntien optimointipalveluiden kehittämistä ja toteuttamista. Keskeisimpinä esimerkkeinä tästä ovat laituripaikkasuunnittelu sekä Just-in-Time -suunnittelujärjestelmät saapuville laivoille, mitkä auttavat merilogistiikan toimijoita ja satamia kehittämään toimintaansa entistä tehokkaampaan suuntaan reaaliaikaisen alus- ja satamatiedon avulla.

Merenkulun tiedonhallintajärjestelmä NEMO on Suomen vastaus EU-asetukseen 2019/1239, jonka päätavoite on luoda yhtenäiset tavat toimittaa alusselvityksen edellyttämät ilmoitukset ilmoittajalta viranomaisille sekä varmistaa, että sama tieto on mahdollista antaa samalla tavalla kaikkiin kansallisiin merenkulun tiedonhallintajärjestelmiin EU-jäsenmaissa. Asetuksesta käytetään myös nimeä European Maritime Single Window eli EMSW. NEMO:n rakentamisesta vastaa Fintrafficin meriliikenteenohjaus yhdessä Siili Solutionsin kanssa. Hanke on yksi Fintrafficin meriliikenteenohjauksen digitalisaation kärkihankkeista, joilla pyrimme varmentamaan Suomen merenkulun kilpailukykyä, älykkään meriliikenteen syntyä sekä edistämään aktiivisesti liikenteen ekosysteemien kehittymistä kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Hankesivut löytyvät osoitteesta www.emsw.fi.

Jaa