Hyppää pääsisältöön
Dronen ohjaaminen

Fintraffic Lennonvarmistus Oy sopimukseen Astra UTM -yhtiön kanssa tilannetietoisuusjärjestelmän toteuttamisesta

Fintrafficin lennonvarmistus on allekirjoittanut sopimuksen Situational Awareness – toiminnallisuuden toteuttamisesta digitaalisten palveluiden valikoimaansa. Sopimus on allekirjoitettu Astra UTM:n kanssa.

Tilannetietoisuus -toiminnallisuuden avulla voidaan näyttää ilmatilanne- ja ilmatilavarauskuvaa kaikille ilmatilan käyttäjille reaaliaikaisena. Toiminnallisuuden avulla voidaan myös tehdä lentosuunnitelmia, varata ilmatilaa, aktivoida lentoja, ilmoittaa lennon lopettamisesta ja seurata lentoja.

"Olen todella iloinen, että pääsimme neuvotteluissa maaliin ja pääsemme etenemään järjestelmäprojektiin ja järjestelmän käyttöönottoon. Järjestelmä tulee parantamaan sekä miehitetyn että miehittämättömän ilmailun palveluamme. Sovelluksen avulla saadaan lennonvarmistuksen käyttöön mahdollisuus drone-alueiden varaamiseksi ja moduuliratkaisuihin voidaan myöhemmin lisätä myös muita ilmailijoita tukevia toimintoja, kuten lennon seuraaminen ja säätietoja, kertoo Fintraffic lennonvarmistuksen markkinointi- ja asiakkuusjohtaja Pasi Nikama.

Uusi toiminnallisuus tullaan toteuttamaan Fintrafficin alustalle, josta löytyy jo lähitulevaisuudessa uusia palveluita ilmailijoille.

Pasi Nikama kertoo, että kehittyneet digitaaliset palvelut edistävät osaltaan liikenteen ekosysteemien kasvua ja tukevat uutta liiketoimintaa ja tulevaisuuden ilmailualan trendejä.

"Ilmatilan käyttäjät pääsevät näkemään käyttöhistoriaansa ja suunnittelemaan omaa ilmatilan käyttämistään tulevaisuudessa. Briefing Facility -palvelun avulla lisäämme  palvelutarjontaan lentosuunnitelman kuittaus- ja muistutuspalvelut lentäjälle, tallennus- ja hakupalvelut aikaisemmille lentosuunnitelmille sekä erilaiset laiterekisterit," Pasi Nikama kertoo.

Astra UTM:n kaupallisen johtajan Ayhan Kamilin mukaan Tilannetietoisuus- ja tiedotustilajärjestelmät palvelevat paitsi miehittämättömiä toimintoja, myös VFR-lentosuunnittelua ja miehitettyjä ilmailupalveluja, mikä tekee tästä projektista todella ainutlaatuisen ja tulee näyttämään tietä sille, miten ATM ja UTM tulevat lopulta yhteen.

Situational Awareness -projekti kuuluu lennonvarmistuksen kärkihankkeeseen, jonka avulla tähdätään matalailmatilapalvelujen tarjoajaksi Suomessa ja lennonvarmistuspalvelujen digitalisointiin.

Jaa