Hyppää pääsisältöön

Fintraffic kilpailutti ratapihaliikenteenohjauspalvelut: VR-Yhtymä Oy ja Destia Rail Oy kumppaneiksi

Julkaistu 11.5.2021

Fintraffic Raide Oy on kilpailuttanut ratapihaliikenteenohjauspalvelut (RLO) kolmelle eri alueelle. Kahden alueen voittajaksi valikoitui VR-Yhtymä Oy ja yhden alueen voitti Destia Rail Oy.

Valitut sopimuskumppanit eri alueilla ovat seuraavat:  

  • RLO-alue 1 (Kuusankoski, Kotka, Hamina, Imatra): VR-Yhtymä Oy
  • RLO-alue 2 (Joensuu, Kuopio, Pieksämäki): Destia Rail Oy
  • RLO-alue 3 (Oulu, Vartius): VR-Yhtymä Oy

Sopimus astui voimaan 1.5.2021 ja se on voimassa toistaiseksi.

Ratapihaliikenteenohjauksen tavoitteena on mahdollistaa liikennöinti ratapiha-alueella kaikissa tilanteissa. Toisin sanoen varmistaa juna- ja vaihtotyöliikenteen turvallisuus, sujuvuus ja täsmällisyys. Tavoitteena on myös kehittää ja tehostaa toimintaa sekä saada aikaan kustannussäästöjä. Lisäksi päämääränä on ollut selkiyttää prosesseja sekä kehittää palvelua tuottavan henkilöstön osaamista.

Fintraffic vastaa ratapihojen liikenteenohjauksesta osana Väylävirastolle tuotettavaa raideliikenteenohjauksen kokonaisuutta. Fintraffic hankkii palveluita kumppaneiltaan niillä ratapihoilla, joissa ohjausteknisten ominaisuuksien vuoksi se ei itse voi liikennettä ohjata. Palvelua toteutetaan valtion rataverkolla noudattaen rataverkon haltijan eli Väyläviraston antamia ohjeita sekä rautatiejärjestelmää koskevia säädöksiä.

”Kokonaistaloudellisuuden lisäksi sopimuksessa on kiinnitetty erityistä huomiota toiminnan turvallisuuteen, kokonaisvaltaiseen liikenteen sujumiseen sekä laadun ja palvelun kehittämiseen”, kertoo ohjauskeskuspäällikkö Annika Tapio Fintrafficista.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että Fintraffic valitsi meidät kumppanikseen. Ratapihojen liikenteenohjaus on erittäin tärkeässä roolissa turvallisen ja tehokkaan toiminnan mahdollistamisessa”, toteaa VR Transpointin tuotantojohtaja Kristian Jääskeläinen.

”Destia Rail Oy:n ratapihaliikenteenohjauksen yhdenmukaiset toimintamallit on käyty Alue-2:n uuden henkilöstön kanssa perehdytysvaiheessa läpi. Joensuun ja Pieksämäen osalta toiminta on käynnistetty 1.5.2021 onnistuneesti”, kertoo Destia Rail Oy:n työpäällikkö Janne Oksala.

Jaa