Hyppää pääsisältöön
Tieliikennekeskuksen näyttöjä ja päivystys

E18-moottoritiellä välillä Turku–Vaalimaa saa ajaa 120 km/h hyvissä keliolosuhteissa - siirtymäajan nopeusrajoitukset käyttöön

Julkaistu 20.3.2023

Vaikka talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset ovat vielä voimassa koko Suomessa, keväiset keliolosuhteet mahdollistavat osalla moottoriteistä siirtymäajan 120 km/h nopeusrajoitusten käytön. Nopeusrajoitusten siirtymäaika otetaan käyttöön tänä vuonna ti 21.3, ja se koskee E18-moottoritien vaihtuvien nopeusrajoitusten alueita välillä Turku–Vaalimaa.

Nopeusrajoitusten siirtymäajan tieosuudet vuonna 2023:

  • Valtatie 1 välillä Turku–Lohja (21.3.2023 lähtien)
  • Valtatie 7 välillä Kehä III–Vaalimaa (21.3.2023 lähtien)

Siirtymäaikana voidaan nopeusrajoitukset nostaa yllä mainituilla tieosuuksilla valoisaan aikaan ja erittäin hyvissä sää- ja keliolosuhteissa 120 kilometriin tunnissa. Pimeään aikaan tai talvisissa keliolosuhteissa myös siirtymäajan tieosuuksien korkein mahdollinen nopeusrajoitus on kuitenkin 100 km/h.

Nopeuksien kasvaessa Fintrafficin tieliikennekeskus muistuttaa nyt ennakoivan ajotavan tärkeydestä, jossa turvavälit ja tilannenopeus ovat avainasemassa.

”Keväiset kelit ovat usein arvaamattomat ja ajokelit vaihtelevat nopeastikin, joten ollaan ratin takana nyt valppaina. Liikennemerkkien ohella suurinta sallittua nopeutta säätelevät myös muut liikennesäännöt. Tieliikennelaki velvoittaa kuljettajaa ottamaan huomioon muun muassa tien kunnon, sään, kelin, näkyvyyden ja liikenneolosuhteet. Kiinnitetään erityishuomiota siis turvaväleihin ja tilannenopeuteen”, muistuttaa Fintrafficin tieliikenteenohjauksesta liikennekeskuspäällikkö Eero Sauramäki.

Kertaa autoilijan kevätkelien muistilista

Ota autoilijana kevätliikenteeseen lähtiessä huomioon nämä asiat:

  1. Pidä ajonopeudet maltillisina ja seuraa vaihtuvilla nopeusrajoitusmerkeillä varustetuilla moottoriteillä tarkasti sallittuja ajonopeuksia. Nopeuksia lasketaan Fintrafficin tieliikennekeskuksesta vain painavasta syystä.
  2. Musta jää on poikkeuksellisen liukasta ja vaikea havaita. Huolehdi siten riittävistä turvaväleistä, sillä jarrutusmatkat ovat pitkät.
  3. Märällä sileällä jäällä renkaan pito on huonoimmillaan. Varmista siis autosi renkaiden kunto ja tarkista ilmanpaineet. Näkyvyyden takia puhdista loskakeleissä usein myös etu- ja takavalot sekä tarkista pyyhkijänsulat ja lisää pissapojan nestettä.
  4. Tarkista oman ajoreittisi reaaliaikaiset ajokelit etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta ja seuraa samalla liikennetiedotteita. Tarkista lisäksi Ilmatieteen laitoksen keliennusteet.

Tiesitkö? Oman ajoreitin liikennemäärät, liikennetiedotteet ja ajokelit voi tarkistaa etukäteen Fintrafficin Liikennetilanne-palvelusta, joka on saatavissa sovelluskaupoista myös ilmaisena mobiilisovelluksena. Fintrafficin eri liikenteen verkko- ja mobiilipalvelut liikenteeseen löytyvät kootusti osoitteesta https://www.fintraffic.fi/fi/kaikille.

Jaa