Hyppää pääsisältöön
Kuvassa uutisen päähenkilö Linda kesäisessä maisemassa.

Urapolkuja: Linda Tammisalo – Muutoksen mukana raiteilla jo 15 vuotta

Liikennesuunnittelijana Fintrafficissa työskentelevä Linda Tammisalo kertoo, kuinka asiantuntijauralle voi kasvaa käytännön kautta. Rautatiet tulivat tutuksi aluksi konduktöörin työssä, ja myöhemmin liikenneohjaajana. Vuosien varrella oma osaaminen on laajentunut monipuoliseksi asiantuntijuudeksi. Työn keskiössä ovat liikenteen sujuvuus, turvallisuus ja yhteistyö. 

Linda Tammisalolla kiinnostus rautateihin heräsi jo nuorena, sillä hänen suvussaan oli aiemmin työskennelty alalla. Tammisalo aloitti oman uransa VR:llä vuonna 2010 asiakaspalvelutehtävissä Oulun lipputoimistolla, mistä tie vei nopeasti junamyyjäksi ja edelleen konduktöörikurssin kautta konduktööriksi. Konduktöörin työssä hän viihtyi lähes kymmenen vuotta. käytännönläheinen työ toivat vahvan pohjan toimialan ymmärtämiselle. Konduktöörin roolissa syntyi myös ensikosketus liikenteenohjaukseen – alaan, joka tuntui kiinnostavalta mutta vielä kaukaiselta. 

"Jo silloin liikenneohjaajat herättivät kunnioitusta. He olivat sellaisia, jotka tiesivät ja näkivät kaiken. Minä vaan soitin ja kysyin lupaa siirtyä raidetta pitkin eteenpäin, ja siellä päässä joku mietti isoa kokonaisuutta, teki päätöksiä ja piti langat käsissään", Linda muistelee. 

Kun Fintrafficin koulutushaku liikenneohjaajaksi avautui, päätös hakea oli selvä. Koulutusjakso Tampereella osoittautui silmiä avaavaksi kokemukseksi, joka toi yhteen samanhenkisiä ihmisiä eri taustoista. Koulutusvaiheessa konkretisoitui, miten vahvasti turvallisuus, prosessit ja järjestelmät ohjaavat rautatieliikennettä – ja miten yksittäistenkin päätösten taustalla on laaja tilannekuva ja koordinoitu kokonaisuus. 

"Meidät otettiin koulutuksessa niin lämpimästi vastaan, että tuli heti olo, että kuuluu porukkaan. Pieni jännitys karisi nopeasti, kun huomasi, että kukaan ei oleta sinun osaavan valmiiksi, mutta täällä sinulle opetetaan kaikki. Ja samalla huomasi, että tämä työ todella vaatii ajattelua, hahmottamista ja vastuunkantoa. Se teki vaikutuksen." 

Työ, joka muuttuu ja kasvattaa 

Fintrafficin liikenneohjaajakoulutus tarjosi systemaattisen perehdytyksen työhön, mutta todellinen oppiminen tapahtui yhdistämällä teoria käytäntöön. Ohjaajien työ ei ole vain teknistä suorittamista – se on jatkuvaa päätöksentekoa, tilannetajua ja kykyä toimia paineen alla. Perehdytyksen jälkeen työvuorot opettivat soveltamaan opittua vaihtelevissa tilanteissa, ja oma osaaminen syveni vähitellen. 

"Tässä työssä täytyy oppia koko ajan lisää – ei riitä, että osaa toimia manuaalien mukaan. On ymmärrettävä kokonaiskuva, osattava ennakoida ja reagoitava nopeasti, kun tilanne muuttuu." 

Liikenneohjaajan tehtävissä Linda toimi noin neljä vuotta ja vuosien myötä Linda siirtyi vaiheittain asiantuntijatehtäviin liikennesuunnittelijaksi. Nykyäänkin hän tekee suunnittelutyötä Fintrafficin Helsingin toimipisteeltä käsin, mutta vastuualue ulottuu pääradan lisäksi myös edelleen operatiivisessa työssä Tampereen työpisteisiin. 

"Työpäivät koostuvat muun muassa junien ennakkotietoilmoitusten laadinnasta, suunnitelmien tarkastelusta, palaverityöstä ja yhteydenpidosta sidosryhmien kanssa. Tavoitteena on, että työt raiteilla saadaan tehtyä sujuvasti ja turvallisesti, ja samalla liikenne pyörii mahdollisimman häiriöttömästi", Linda avaa. 

Suunnittelijan rooli ei rajoitu yksittäisen ohjauspisteen toimintaan vaan kattaa suunnittelua, projekteja ja järjestelmien kehittämistä. Työ sisältää sekä sisäistä sparrausta että laajempien kehityshankkeiden koordinointia, kuten esimerkiksi Digiradan suunnitteluun osallistumista. Siirtyminen operatiivisesta työstä suunnitteluun vaati uudenlaista suhtautumista. Reaktiivinen kiire piti vaihtaa suunnitelmallisuuteen ja priorisointiin. 

"Liikenneohjaajana tottui tekemään nopeita päätöksiä sekunneissa. Suunnittelussa piti opetella, että ei tarvitse hoitaa kaikkea heti, vaan asiat hoidetaan oikeassa järjestyksessä. Tämän oppiminen vei hetken, mutta oli tärkeää", Tammisalo sanoo.  

Asiantuntijuus näkyy arjessa ja kriisitilanteissa 

Vaikka asiantuntijatyö voi olla usein näkymätöntä suurelle yleisölle, sen vaikutukset ovat konkreettisia. Esimerkiksi poikkeustilanteissa tai häiriöissä onnistunut yhteistyö ja nopeat päätökset voivat ratkaista sen, kuinka nopeasti liikenne saadaan palautettua normaaliksi. 

Erityisesti yksi kriittinen tilanne Tampereella on jäänyt Lindalla mieleen. Junan suistuminen raiteilta johti laajaan häiriöön, jonka ratkaiseminen vaati eri toimijoiden saumatonta yhteistyötä ja nopeaa tilannearviointia. Radan avaaminen kovan rutistuksen jälkeen tuntui lähes voitonhetkeltä. 

" Kun tuli tieto, että raide palautetaan liikenteelle, se oli sellainen huojennus, että koko tila hiljeni hetkeksi ennen raikuvaa tuuletusta. Siinä hetkessä tajusi, kuinka monen ihmisen työ ja koordinointi oli johtanut siihen, että liikenne pääsi jälleen soljumaan sujuvasti. Näissä hetkissä konkretisoituu, miksi tätä työtä tehdään, ja kuinka tärkeää meidän roolimme on", Linda muistelee. 

Fintraffic tukee oppimista ja urapolkuja 

Alan muutoksessa mukana pysyminen edellyttää paitsi oma-aloitteisuutta myös tukea organisaatiolta. Fintrafficissa asiantuntijat ovat aktiivisesti mukana kehitystyössä, eivät vain muutosten kohteena. Tämä osallisuus luo motivaatiota ja mahdollistaa sen, että osaamista voidaan hyödyntää monipuolisesti.  

Lisäksi Fintrafficin työyhteisössä osaamista arvostetaan, urapolkuja tuetaan ja työtehtävät koetaan merkityksellisiksi. Tammisalo kuvaa organisaatiota yhteisölliseksi ja työnantajana selkeäksi ja reiluksi. 

"Täällä on selkeät säännöt ja ohjeet – ei tarvitse arvailla. Meillä on mahtavat tiimit ja sidosryhmäyhteistyö, joka motivoi valtavasti", Linda kertoo. 

Myös Fintrafficin oma liikenneohjaajakoulutus saa kiitosta. 

 "Koulutusohjelmat ovat hyvin rakennettuja ja tukevat oppimista. Taustaa ei tarvitse olla – motivaatio ja valmius oppia ovat tärkeintä. Kaikki opetetaan kyllä", Linda painottaa.  

Tulevaisuus rakentuu vahvuuksille 

Lindalla tulevaisuuden suunnitelmat ovat avoimia – mutta suunta on selkeä. Tärkeintä on tehdä nykyinen työ hyvin, kuunnella itseään ja tarttua mahdollisuuksiin, kun niitä tulee vastaan. Tällä hetkellä Linda työskentelee liikennesuunnittelijana ja ylläpitää samalla liikenneohjaajan pätevyyttään. Pätevyyden säilyttäminen edellyttää vuosittain tietyn määrän työvuoroja liikenteenohjaustehtävissä, mikä tuo työhön vaihtelua ja pitää ammattitaidon ajan tasalla. 

"Tässä työssä oppii jatkuvasti uutta itsestään ja tiimistä. Vaikka en osannut nuorena kuvitella päätyväni rautateille, nyt tuntuu, että olen juuri siellä missä kuuluukin. Tämä ala yllättää ja vie mukanaan, jos sille antaa mahdollisuuden." 


Kiinnostaako ura rautatieliikenteen parissa? Haku on nyt käynnissä! 

Fintrafficin liikenneohjaajakoulutukseen haetaan nyt uusia tekijöitä. Koulutus tarjoaa väylän vastuulliseen ja merkitykselliseen asiantuntijatyöhön raideliikenteen parissa, et tarvitse aiempaa kokemusta alalta, vaan tärkeintä on motivaatio, tilannetaju ja halu oppia uutta. 

Koulutuksessa saat kattavan perehdytyksen, ja valmistumisen jälkeen toimit osana valtakunnallista tiimiä, joka varmistaa junaliikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden joka päivä. 

Hae nyt ja lähde rakentamaan uraa Raiteella!  

Haku auki 3.8.2025 asti 

 Lue lisää ja täytä hakemus: 
fintraffic.fi/liikenneohjaajakoulutus 

Jaa