Kalle-Pekka Lämsä haaveili pienenä hävittäjälentäjän urasta, mutta päätyi sattuman kautta lennonvarmistuksen alalle. Operatiivisen lennonjohtotyön lisäksi Kalle-Pekka toimii työsuojeluvaltuutettuna, työpaikkakouluttajana ja CISM-tukihenkilönä. Millaisia työtehtäviä Kalle-Pekan arkeen kuuluu? Mikä oman kotikentän monipuolisessa lentoliikenteessä kiehtoo? Mitkä ovat Kalle-Pekan mielestä parhaat puolet työssä lennonvarmistuksessa?
Kalle-Pekka työskentelee Fintrafficin lennonvarmistuksessa lennonjohtajana Tampere-Pirkkalan lennonjohdossa. Pääasiassa työvuorot kuluvat operatiivisen lennonjohtotyön parissa, varmistaen, että lentoliikenne sujuu oman kentän alueella turvallisesti ja sujuvasti. Operatiivisiin työtehtäviin kuuluu mm. koneiden lähtöjen ja laskeutumisten ohjaaminen, kenttäalueella maassa liikkuvien ajoneuvojen ohjaaminen sekä oman kentän alueella lentävien lentokoneiden riittävien etäisyyksien varmistaminen.
- Vastaan Tampere-Pirkkalan lennonjohdon tehtävistä yhdessä kollegoideni kanssa. Olemme yksi pala ketjussa, kun lentokone lentää paikasta toiseen. Moni kuvittelee, että lennonjohtajan ainoa tehtävä on johtaa lentoja ja varmistaa, etteivät ne törmää toisiinsa, mutta oikeasti työ on aika vaihtelevaa ja teemme paljon yhteistyötä eri tahojen kanssa. Lentojen lisäksi työskentelemme esimerkiksi kenttäkunnossapidon, dronelennättäjien sekä kenttäalueella tai sen läheisyydessä työskentelevien rakennusurakoitsijoiden kanssa, jotta lentokenttä ja sen liikenne toimii mahdollisimman turvallisesti, taloudellisesti ja sujuvasti. Kun teemme työmme hyvin, saavat kenttää käyttävät asiakkaamme keskittyä rauhassa omaan toimintaansa, Kalle-Pekka kertoo työnsä merkityksestä isommassa kuvassa.
Sattuman kautta lennonvarmistuksen alalle
Kalle-Pekka kertoo nähneensä lapsena taivaalla hävittäjien muodostelman ja saaneensa siitä ensimmäisen kipinän ilmailualalle. Haave kaatui armeija-aikana, kun pisteet eivät aivan riittäneet pääsemään läpi sotilaslentäjähaussa.
- En päässyt lentäjäksi, joten tein armeijan jälkeen paljon erilaisia töitä etsien omaa juttua. Näin kerran sattumalta ilmoituksen, jossa haettiin lennonjohtajia, ja päätin hakea, vaikken tiennyt alasta yhtään mitään. Ensimmäisellä kerralla tietämättömyys paistoi haastattelussa liikaa läpi, enkä saanut paikkaa, joten päädyin viettämään välivuoden opiskellen toista alaa. Toisella hakukerralla olin huomattavasti paremmin valmistautunut ja pääsin lennonjohtokurssille. Päivääkään en ole katunut tätä alavalintaa, Kalle-Pekka muistelee.
Nykyään Kalle-Pekan työ koostuu pääosin lennonjohdon operatiivisista tehtävistä, mutta hän toimii myös oman yksikkönsä työpaikkakouluttajana sekä Länsi-Suomen alueen lennonjohdon yksiköiden työsuojeluvaltuutettuna. Kalle-Pekka pitää kouluttamisesta ja ihmisten parissa työskentelystä, sillä siinä oppii työn ohessa itsekin paljon uutta.
- Toimin myös työyhteisössäni CISM- eli Critical Incident Stress Management -tukihenkilönä. Tavoitteena on auttaa kriittisen työtilanteen kokenutta tekijää käymään tilanne läpi niin, että työ- ja toimintakyky palautuu mahdollisimman tehokkaasti. Kiinnostuin menetelmästä aikoinaan, kun huomasin, että ihmisten oli helppo puhua minulle vaikeistakin asioista. Kiinnostus ihmismieleen, halu auttaa ja silloisen esihenkilön tuki innostivat hakeutumaan koulutukseen, Kalle-Pekka jatkaa.
Monipuolinen lentoliikenne tekee työstä kiinnostavaa
Parhaaksi puoleksi työssään Kalle-Pekka kertoo sopivan kokoisen työyhteisön ja työkaverit, joiden kanssa on mukava tulla töihin. Työyhteisön lisäksi hän pitää siitä, että lentoliikenne omalla työpaikalla on hyvin monipuolista.
- Meidän kentällämme on suhteellisen vähän aikataulutettua reittiliikennettä, joten liikenne muotoutuu pitkälti sen mukaan, millaista lentoliikennettä asiakkaillamme on kyseisellä päivällä. Meillä on esimerkiksi paljon lentokoulu- ja sotilaslentotoimintaa. Lennonjohtajana pääsen kohtaamaan monipuolisesti erilaisia ilmailun muotoja aina laskuvarjohyppääjistä hävittäjiin ja kuumailmapalloista kansainvälisiin lentoihin, Kalle-Pekka kertoo.
Vaikka Kalle-Pekka nauttii työstään lennonjohdossa, on yksi työn hyvistä puolista se, että työt jäävät aina työpaikalle, kun oven laittaa kiinni. Vapaa-ajallaan hän suuntaa tieliikenteen pariin, sillä tehokkain palautuminen tapahtuu moottoripyörän selässä, kun seurana ovat vain omat ajatukset.