Henri Tikkanen jatkoi suvun rautatieuraa kolmannessa polvessa, kun hän hyppäsi kaupan alalta liikenneohjaajakoulutukseen. Nykyään Henri vastaa aluejohtajana Oulun, Kouvolan ja Tampereen palvelutuotannon kokonaisuuksista. Lisäksi vastuulla on valtakunnallisesti tuotannon koulutuksen kokonaisuus, työvuorosuunnittelu sekä ratapihaliikenteenohjauksen alihankinta. Kuinka Henri eteni liikenneohjaajasta palvelutuotannon aluejohtajaksi? Miksi hän tekee etätöiden sijaan mahdollisimman paljon töitä paikan päällä toimistolla? Mitä maustetta maantieteellisesti laaja vastuualue tuo aluejohtajan työhön?
Aluejohtajana Henrin vastuulla on suurin osa koko palvelutuotannon ja raideliikenteenhallinnan kokonaisuudesta. Työn tavoitteena on mahdollistaa paras liikenteenohjauspalvelu. Käytännössä Henrin työ sisältää erilaisten palvelutuotantoon liittyvien asioiden selvittämistä ja organisointia, niihin liittyvien päätösten tekemistä sekä kommunikaatiota eri tahojen välillä. Lisäksi strateginen ajattelu eli jatkuva toiminnan tarkastelu sekä kannustaminen ja kiritys ovat tärkeä osa aluejohtajan työtä.
- Tyypillisesti työpäiväni sisältävät erilaisia palavereita, joihin osallistun eri rooleissa. Priorisoinnin taito korostuu tässä työssä, sillä liikenteenohjauksen operatiivinen työ pyörii vuorokauden ympäri vuoden jokaisena päivänä. Päivän aikataulut voivat muuttua yllättäen, kun tapahtuu asioita, jotka vaativat välitöntä reagointia, Henri kertoo työpäiviensä sisällöstä.
Työ rautateillä kulkee suvussa
Henri on koulutukseltaan liiketalouden tradenomi, minkä lisäksi hän on suorittanut johtamisen ja yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon sekä erilaisia kursseja osaamisensa kehittämiseksi. Hän työskenteli kaupan alalla esihenkilönä kodintekniikan parissa ennen siirtymistään rautateille töihin.
- Isäni ja pappani ovat molemmat työskennelleet rautateillä yli kolmekymmentä vuotta. Olin miettinyt vuosien saatossa, voisiko työ rautateillä olla minuakin varten, mutta vasta vuonna 2013 aika oli oikea, kun kodinkoneliike, jossa työskentelin, suljettiin. Elämäntilanne oli tuolloin muutoinkin otollinen sille, että pystyin sitoutumaan koulutukseen, joka tarkoitti reilun parin kuukauden viikoittaista asumista Helsingissä, Henri muistelee.
Henri eteni liikenneohjaajasta vastuutyönopastajaksi ja vuoroesihenkilön sijaiseksi. Vuonna 2018 hän astui aivan uusiin saappaisiin, kun hänestä tuli Oulun raideliikenteenohjauksen operatiivinen esihenkilö. Vuonna 2022 Henrin tehtävänkuva päivittyi Oulun raideliikenteenohjauksen päälliköksi, josta rooli laajeni vuoden 2023 alusta nykyiseen aluejohtajan tehtäviin liikenteenohjaus- ja hallintapalveluiden organisaatiossa.
- Asenteella pääsee pitkälle, eikä CV:n tarvitse olla kilometrin mittainen, jotta työssä pääsee etenemään. Tärkeää on tehdä joka päivä työt niin hyvin kuin pystyy ja pitää mieli avoinna mahdollisuuksille, Henri kannustaa.
Matkapäiviä kertyy vuodessa monta
Vaikka Henri työskentelee Oulusta käsin, on hänellä maantieteellisesti laaja vastuualue. Työhön sisältyy paljon matkapäiviä, sillä Henri haluaa olla siellä, missä häntä eniten tarvitaan. Lennot ja junamatkat Henri hyödyntää usein työnsä luovempaan puoleen sekä hallinnollisiin asioihin, kun taas toimistolla hän pyrkii olemaan mahdollisimman paljon tekemisissä ihmisten kanssa.
- Teen todella vähän töitä etänä, sillä haluan olla mahdollisimman paljon läsnä toimistolla ja hyödyntää pienetkin tyhjät hetket keskusteluihin ihmisten kanssa. Nämä kohtaamiset antavat minulle paljon virtaa ja uutta näkökulmaa työhöni, Henri pohtii.
Matkustaminen on Henrille tuttua jo hänen aiemmista rooleistaan Fintrafficissa. Mieleen muistuu eräs tarina ajalta, jolloin hän työskenteli vastuutyönopastajana ja oli menossa kollegansa kanssa kouluttamaan simulaattoria liikenneohjaajakurssille. Lento Oulusta Helsinkiin oli myöhässä niin paljon, että kaksikko myöhästyi viimeisestä Kouvolaan menevästä junasta.
- Löysimme lopulta Helsingistä Kouvolaan ajavan bussin, joka kiersi jokaisen pikkupitäjän ja koulun takapihan. Pääsimme perille keskellä yötä pitkän ja mielenkiintoisen matkan jälkeen. Tuo matka antoi perspektiiviä työmatkustamiseen, eikä tunnin tai parin viivästys ole sen jälkeen tuntunut enää miltään, Henri naurahtaa.
Vapaus suunnitella omat aikataulut tuo mielekkyyttä työhön
Henrin mielestä yksi parhaita puolia omassa työssä on nähdä yhteinen onnistumisen ilo ja kädenjälki. Lisäksi vahva työnantajan tuki sekä vapaus suunnitella omat aikataulut tuovat mielekkyyttä työhön. Hyviä aikataulutustaitoja tarvitaan vapaa-ajallakin, sillä Henrillä on kolme kilpaurheilevaa tytärtä.
- Vapaa-ajallani kuljetan, kustannan ja kannustan tyttöjäni heidän urheiluharrastuksissaan. Omasta kunnostani pidän huolta kuntosalitreenillä ja lenkkeilemällä. Jos täytyy oikein päästellä höyryjä, suuntaan judotatamille tai nyrkkeilemään, Henri kertoo.