Hyppää pääsisältöön
Drone pöydällä

Tulevaisuuden miehittämätöntä ilmailua testataan Oulussa tällä viikolla

Oulun kaupungissa ja sen lähialueella voi tällä viikolla nähdä droneja tavallisesta poikkeavilla alueilla, sillä keskiviikkona ja torstaina testataan miehittämättömän ilmailun integrointia perinteiseen miehitettyyn ilmailuun.

Toiminta tapahtuu pääsääntöisesti Oulun lentoaseman vaikutusalueella, joko lentoaseman välittömässä läheisyydessä tai Oulun lennonjohdon vastuulla olevassa lentoasemaa ympäröivässä valvotussa ilmatilassa sekä Hailuodossa.

Testilennätykset ovat osa Drolo-hanketta, jossa Fintrafficin lennonvarmistuksen lisäksi mukana on useita kaupallisia ja tutkimusalan toimijoita kuten VTT, Nokia ja Business Oulu.

Lennonjohto tiiviisti mukana

Fintrafficin lennonjohto Oulussa toimii koordinaattorina kaikilla alueen lennoilla ja kaikki testilennot hyväksytetään erikseen lennonjohdolla. Drone-lennätysten reitit sijoittuvat pääsääntöisesti valvottuun ilmatilaan.

"Miehitetyllä ilmailulla on testeissämme prioriteetti miehittämättömään ilmailuun nähden. Ilmoitamme suunnitellut lentoaikataulut kaikille osapuolille ajoissa ja olemme aina yhteydessä lennonjohtoon ennen lentojen suorittamista. Lähtökohtaisesti Drolo-projektin testilennot on aikataulutettu kaupallisen liikenteen ulkopuolelle, jolloin liikenteeseen ei aiheudu viiveitä hankkeesta johtuvista syistä," kertoo Fintraffic lennonvarmistuksen johtaja Pasi Nikama.

Osa suunnitelluista lennoista tapahtuu joko osittain tai kokonaan kaupunkialueella tiheästi astuttujen alueiden yläpuolella. Vaikutusalue ulottuu lännessä Oulun lähialueen ulkopuolelle Hailuotoon ja pohjoispuolella Ideaparkin kauppakeskukseen asti.

Harjoitusten toteutus ja tavoitteet

Sekä valvottuun että valvomattomaan ilmatilaan perustetaan projektin ajaksi erityisiä Drone-ilmatilalohkoja ja drone-lentoja varten luodaan väliaikaisia drone-väyliä. Väylillä osoitetaan miehittämättömälle ilmailulle alueet, missä se voi operoida turvallisesti.

Kaikki suunnitelmat on läpikäyty ja tarvittavat turvallisuustarkastelut on tehty tiiviissä yhteistyössä Traficomin kanssa. Kaikkien osapuolten luvat ovat viranomaisen puolesta kunnossa.

VTT toimii testilentojen drone-operaattorina ja suorittaa ennalta määriteltyjä lentotehtäviä.

"Dronekuljetuksilla on mahdollisuus nopeuttaa toimituksia esimerkiksi vesistöjen ja maantieruuhkien yli. Esimerkiksi hyvinvointialaa kiinnostaa tässä hankkeessa, miten dronet soveltuisivat erilaisten lääketieteellisten näytteiden kuljetukseen. Usein tapahtuva laboratorionäytteiden kuljettaminen Hailuodosta OYS:iin säästäisi oletettavasti paljon aikaa ja vähentäisi myös hiilidioksidipäästöjä," Nikama kertoo.

Drone-reittipisteet ja ilmatilalohkot julkaistaan Suomen ilmailutiedotusjärjestelmän mukaisella AIC A-julkaisulla, missä ne ovat kaikkien ilmailijoiden yleisesti käytettävissä.

Drolo-hanke etenee

Uutta Drolo-hankkeen tässä vaiheessa on miehitetyn ja miehittämättömän ilmailun yhdistäminen valvotussa ilmatilassa. Aiemmin näköyhteyden ulkopuolella (BVLOS – Beyond Visual Line Of Sight) tapahtuvalle toiminnalle on pitänyt varata erillinen alue, missä miehitetty ilmailu kuten Finnair ei voisi sitten lentää. Lentoaseman läheisyydessä tällainen alue rajaisi toiminnan käytännössä joko miehitetyn tai miehittämättömän ilmailun toimintaan, molemmat eivät lennonjohdollisin toimin voisi samaan aikaan toimia. Rajoitteita toki edelleen on, mutta tässä mallinnetaan monia asioita nyt ensimmäistä kertaa. Miehittämättömän ilmailun lentoja seurataan ASTRA UTM-sovelluksella (Unmanned Traffic Management), jonka toimivuutta samalla testataan.

Keväällä 2021 käynnistynyt Drolo-hanke on Business Finlandin ja kumppaneiden yhdessä rahoittama, noin 7,5 miljoonan euron hanke.

Jaa