Hyppää pääsisältöön

Tietoa liikennemäärien kehittymisestä saatavilla nyt yhdestä paikasta

Julkaistu 17.6.2020

Kuinka nopeasti liikenne toipuu korona-kuopasta? Tietoa liikennemäärien kehittymisestä saatavilla nyt yhdestä paikasta

Liikenteenohjausyhtiö Traffic Management Finlandin uusi palvelu kokoaa yhteen ja jakaa tietoa rautatie- ja tieliikenteen liikennemääristä. Palvelun avulla voi ensimmäistä kertaa Suomessa seurata liikennemäärien kehittymistä graafisesti. Nyt julkistettu palvelu hyödyttää niin yrityksiä, muita organisaatioita kuin päätöksentekijöitä sekä asiasta kiinnostuneita kansalaisia.

”Liikennemäärien kehittyminen on eräänlainen yhteiskunnan pulssi, joka kertoo esimerkiksi talouskehityksestä ja liikenteen päästöjen kehittymisestä sekä siitä, miten ihmiset ja tavarat liikkuvat. Haluamme vastata sidosryhmien tiedonjanoon ja tuoda eri liikennemuotojen liikenteenohjauksen tuottamaa liikennetietoa entistä helpommin saataville. Siksi julkaisemme liikennemäärätietoja graafisessa muodossa verkkosivuillamme. Liikennemäärätietojen tuominen uuteen palveluun täydentää Liikennetilanne- ja Digitraffic-palveluitamme”, tieliikennekeskustoiminnasta vastaava Jani Laiho (ITM Finland) sanoo.

Tällä hetkellä palvelu sisältää ajantasaista tietoa sekä vertailutietoa rautateiden ja tieliikenteen määristä. Tieliikenteen liikennemäärät päivittyvät palveluun kerran tunnissa, junaliikenteen tiedot kerran vuorokaudessa. Tiedot löytyvät täältä: https://www.tmfg.fi/fi/tmfg/liikennemaarat

”Traffic Management Finland on strategiansa mukaisesti luonut vahvan pohjan tiedon analysoinnille sekä liikenteen tilannekuvan jakamiselle kaikille keskeisille sidosryhmille, medialle sekä avoimen datan hyödyntäjille. Jatkamme kehitystyötä vahvalla panostuksella kaikkien liikennemuotojen osalta”, toteaa rautatieliikenteenohjauksen (Finrail) kehitysjohtaja Timo Nieminen.

Koronan vaikutukset liikenteeseen näkyvät vielä maalla, merellä ja ilmassa

Liikennemäärät ovat edelleen normaalitilanteeseen verrattuna alhaisempia maalla, merellä ja ilmassa.

Tieliikenteessä liikenne on vilkastunut toukokuusta lähtien, mutta edelleen viikon 24 yhteenlaskettu liikennemäärä Suomen tieverkon mittauspisteissä oli lähes 14 prosenttia alhaisempi kuin edellisvuoden vastaavana aikana.

Viikolla 24 kaukojunaliikenteen määrä oli noin 44 prosenttia alhaisempi kuin vastaavana ajankohtana vuonna 2019. Kaukojunien määrä on pysynyt samalla tasolla edelliset 6 viikkoa. Lähijunaliikenne oli sen sijaan samalla tasolla kuin edellisenä vuotena. Tavaraliikenteen junamäärät jäivät edellisestä vuodesta noin kahdeksan prosenttia.

Lentoliikenne on huhti-toukokuussa ollut noin 90 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa vähemmän (www.eurocontrol.int) ja matkustajamäärät ovat olleet erittäin vähäisiä. Lentojen määrät ovat alkaneet vähitellen kesäkuussa kasvaa, mutta ovat edelleen alhaisella tasolla. Kysynnän uskotaan nyt asteittain lähtevän lisääntymään, kun matkustusrajoituksia eri maissa vähitellen poistetaan tai lievennetään. Myös kotimaan lentokohteita lisätään heinä- ja elokuussa.

Meriliikenteessä matkustusrajoitteet vaikuttavat edelleen laivaliikenteeseen. Tarpeetonta matkustamista suositellaan välttämään muualle kuin maihin, joita koskeva sisärajavalvonta ja karanteenisuositus on muuttunut 15.6 alkaen. Näitä maita ovat muun muassa Viro, Latvia ja Liettua. Rahtiliikenteen osin satamat toimivat normaalisti. 

Traffic Management Finland Oy ohjaa liikennettä maalla, merellä ja ilmassa. Konsernin tarjoama liikennetieto auttaa yrityksiä luomaan uusia liikkumisratkaisuja ihmisille ja tavaroille. Älykkäät liikenteenohjaus- ja -hallintapalvelut, ajantasainen liikennetieto ja yhtiön 1100 ammattilaisen osaaminen parantavat liikenteen turvallisuutta ja sujuvuutta sekä auttavat vähentämään päästöjä. Traffic Management Finland on kestävän liikkumisen edistäjä ja maailmanlaajuisesti uniikki toimija.

Jaa