Hyppää pääsisältöön

Tiedätkö, kuinka ilotulitukset ja laserit vaikuttavat turvalliseen lentoliikenteeseen?

Uusi vuosi lähestyy, minkä myötä ilotulitteisiin liittyvä keskustelu on taas pinnalla. Ilotulitusten rinnalle ovat nousseet viime vuosina vauhdilla myös erilaiset laseresitykset ja valaistut drone-näytökset. Kaikki nämä taivaalla tapahtuvat visuaaliset elämykset vaikuttavat omalta osaltaan lentoliikenteen turvallisuuteen. Millaisia turvallisuusriskejä ilotulitukset ja laserit tuovat mukanaan lentoliikenteelle?

Kuluttajat voivat ampua marketti-ilotulitteita ilman erillistä ilmoitusta uudenvuodenaattona kello 18.00 - 02.00 välillä. Ilotulitteiden ampuminen ilman ilmoitusta on sallittua myös silloin, jos pelastusviranomainen on sallinut alueellaan ilotulitteiden käytön ilman ilmoitusta tiettynä ajankohtana. Tällaisia poikkeuksia nähdään esimerkiksi elokuun viimeisenä viikonloppuna, jolloin erityisesti rannikkoseudulla juhlitaan huvilakauden päättäjäisiä ja venetsialaisia. Jos tilaisuudessa on yleisöä, eikä kyseessä ole näin ollen yksityistilaisuus, tulee ilotulituksesta tehdä ilmoitus poliisille.
 
Ammattitoiminta ilotulitusten parissa on luvanvaraista, sillä ammattilaisilla on käytössään tehokkaampia ilotulitteita ja lasereita, joiden turvallisuusriskit ovat korkeampia. Ilotulitteiden isoin riski lentoliikenteen kannalta piilee siinä, että ne saattavat hetkellisesti häikäistä tai sokaista lentäjää, mikä heikentää lentosuoritetta. 

– Kuluttajien ampumat ilotulitteet eivät yleensä yllä ammattilaisten käyttämien ilotulitteiden tapaan ilmailukorkeuteen, ellei niitä ammuta aivan lentoaseman läheisyydessä, mutta esimerkiksi lääkäri- ja pelastushelikopterit lentävät usein muuta ilmailuliikennettä matalammilla korkeuksilla. Samaan tapaan kuin ilotulitteilla ei saa tähdätä autoa tai ihmistä, ei niillä saa tähdätä myöskään ilmassa lentäviä aluksia, kertoo asiantuntija Jorma Tonteri Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

Ilotulitusnäytöksistä tiedotetaan nykyään hyvin mediassa, samoin alueista, joilla ilotulitteiden ampuminen on kiellettyä. Oman kaupungin paikallisuutisista löytyykin varmasti tietoa vastuulliselle ilotulitteiden ystävälle. Turvallisen vuodenvaihteen varmistamiseksi kuluttajien kannattaa myös palauttaa mieleen Tukesin ohjeet turvallisesta ilotulittamisesta.

Pienitehoinenkin laser voi aiheuttaa vaaratilanteita lentoliikenteelle

Lasereilla ilmaan sohiminen ei ole leikkiä, vaan vakava asia, joka voi aiheuttaa lentäjille pysyviäkin silmävammoja ja jolla voi olla rikosoikeudellisia seuraamuksia. Ammattilaisten ulkoilmatapahtumissa käyttämät päättymättömät laserit voivat yltää jopa kymmenen kilometrin päähän, mutta myös pienitehoiset kuluttajien käyttämät laserit voivat vaarantaa lentoliikennettä häikäisemällä lentäjää. 

– Saamme valitettavan usein lentäjiltä ilmoituksia ilma-aluksiin kohdistuneesta laserhäirinnästä. Ohjeistuksemme mukaan soitamme lennonvarmistusyksiköistä ilmoitusten tiedot hätäkeskukseen ja muistutamme lentäjiä siitä, että he voivat halutessaan tehdä häirinnästä rikosilmoituksen. Suomen ilmailulaki nimittäin kieltää kaiken sellaisen toiminnan, joka vaarantaa lentoliikennettä. Omassa toiminnassa on myös hyvä muistaa, että lentoliikennettä voi olla muuallakin kuin lentoasemien läheisyydessä eli ilmatilaa on syytä tarkkailla aktiivisesti aina harjoittaessaan toimintaa, jolla voi olla vaikutus ilmailun turvallisuuteen, muistuttaa apulaisjohtaja Stina Andersson Fintrafficin lennonvarmistuksesta.

Ammattimaisesti järjestetyt laseresitykset vaativat ennakkoon tehtäviä toimenpiteitä sekä Säteilyturvakeskukselta että Fintrafficin lennonvarmistukselta. Jokainen ilmakehään kohdistuva laseresitys arvioidaan ilmailun turvallisuuden varmistamiseksi. Toimenpiteinä voi olla esimerkiksi NOTAM-tiedote laserista ilmatilankäyttäjille tai erillinen operatiivinen ohjeistus lennonvarmistusyksikölle, jonka läheisyydessä esitys tapahtuu. Esityksistä myös tiedotetaan esimerkiksi lääkärihelikopteritoimijoita ja Rajavartiolaitosta sekä koordinoidaan menettelyt, joilla laseresitys voidaan keskeyttää, mikäli vaikutusalueelle kohdistuu pelastustehtävä.

– On tärkeää, että tieto ammattimaisista lasernäytöksistä toimitetaan lennonvarmistukseen riittävän ajoissa – mielellään kymmenen viikkoa, mutta aivan viimeistään viisi viikkoa ennen suunniteltua tapahtumaa. Näin jää riittävästi aikaa arvioida tapahtuman edellyttämät turvallisuustoimenpiteet. Tapahtuman järjestäjä on velvollinen ilmoittamaan laseresityksistä meille, kun taas lentoasemien läheisyydessä tapahtuvista ilotulitusnäytöksistä tieto kulkee meille ilmoituksia käsitelleiden viranomaisten kautta, jatkaa Andersson.

Turvallista vuodenvaihdetta ja uutta vuotta 2024!

Ohjeet turvalliseen ilotulittamiseen (Tukes): https://tukes.fi/koti-ja-vapaa-aika/ilotulitteet

Jaa