Hyppää pääsisältöön

Tarkista hiihtolomakauden tieliikenne-ennusteet ja vältä ruuhkahuiput

 
Perinteinen talvilomakausi on jälleen käynnistymässä, kun koulujen hiihtolomat starttaavat totutusti kolmessa erässä viikoilla 8, 9 ja 10. Maanteillä lomakausi kasvattaa selkeästi pohjoiseen suuntautuvan liikenteen määriä. Myös Nordic Response 24 -harjoitus näkyy etenkin Länsi-Lapin alueella kasvaneina liikennemäärinä. Ennakointi on tärkeässä roolissa, jotta liikenne maanteillä saadaan sujumaan mahdollisimman turvallisesti ja sujuvasti.

”Tulevina hiihtolomaviikonloppuina tieliikenne on vilkasta, joten tien päälle on hyvä varata normaalia enemmän aikaa. Turvallinen liikenne edellyttää aina yhteispeliä, joten pidetään edellä ajavaan kunnon turvavälit - myös jonoissa. Unohdetaan lisäksi turhat ohittelut ja keskitytään ajon aikana siihen, että liikenne saadaan sujumaan turvallisesti, jotta vältytään turhilta onnettomuuksilta tai läheltä piti -tilanteilta”, muistuttaa Fintrafficin tieliikennekeskuksesta yksikön päällikkö Eero Sauramäki.

Fintrafficin tieliikennekeskuksen liikenne-ennusteet

Perjantain 16.2. ja lauantain 17.2. odotetaan olevan hiihtolomakauden menoliikenteen vilkkaimmat päivät, kun lomalle lähdetään pääkaupunkiseudulta, Varsinais-Suomesta ja Satakunnasta. Liikennemäärät tulevat nousemaan jo perjantaina puolenpäivän jälkeen, ja ajoittaista jonoutumista saattaa esiintyä etenkin pääkaupunkiseudun ulosmenoteillä sekä valtateillä 4, 5 ja 9 aina Jyväskylän ja Mikkelin korkeuksille saakka. Myös sunnuntaille 18.2. odotetaan normaalia talvisunnuntaita suurempia liikennemääriä, joskin menoliikenne on tuolloin jo edellispäiviä maltillisempaa. Myös pohjoisen matkailukohteiden lähettyvillä on hyvä varautua jonoutumisiin etenkin perjantain ja lauantain aikana.

Vuoronvaihto toisena viikonloppuna: Lauantai vilkkain päivä liikenteessä

Kun eteläsuomalaiset palaavat hiihtolomiltaan, keskisuomalaiset lähtevät lomille. Perjantai 23.2. näyttäytyykin Etelä-Suomen teillä kasvavina paluuliikennemäärinä ja Keski-Suomen teillä kasvavina meno- ja paluuliikennemäärinä. Viikon vilkkain päivä on kuitenkin vasta lauantai 24.2, ja pohjoiseen suuntautuvaa liikennettä esiintyy runsaasti etenkin valtateillä 4, 5 ja 9. Etelän suuntaisessa liikenteessä liikennemäärät ovat kohonneet vielä sunnuntaina 25.2, mutta määrät jäänevät kuitenkin lauantaita pienemmiksi. Sunnuntaina eniten liikennettä liikkuu valtateillä 3, 4, 5 ja 9. Myös pohjoisen matkailukohteiden lähettyvillä on hyvä varautua jonoutumisiin etenkin perjantain ja lauantain aikana.

Kolmas liikennehuippu luvassa pohjoiseen heti maaliskuun alkuun

Hiihtolomakauden viimeisin liikennehuippu sijoittuu maaliskuun ensimmäiselle viikonlopulle, jolloin edellisviikon lomalaiset palailevat ja Pohjois- ja Itä-Suomessa päästään lomanviettoon. Perjantaina 1.3. ja sunnuntaina 3.3. liikenne on vilkasta pohjoisessa erityisesti Oulu–Kemi–Rovaniemi (vt 4) välillä sekä Oulu–Kuusamo (vt 20) välillä.

Nordic Response 24 -harjoitus näkyy Lapissa

Pohjoisen hiihtolomaliikenteessä on hyvä varautua Länsi-Lapin maanteillä liikkuviin Puolustusvoimien joukkoihin, jotka osallistuvat Nordic Response 24 -harjoitukseen. Erityisesti harjoitukseen siirtymisen ja poistumisen aikana (29.2.–5.3. ja 14.–17.3.) liikenne voi ruuhkautua päätiestöllä myös Länsi-Lapin hiihtolomakohteiden lähialueilla.

Harjoituksen menoliikennettä on runsaasti pohjoisen tieosuuksilla 29.2.–5.3:

  • Tiet 4 ja 21 Oulusta pohjoiseen 
  • Tie 79 Rovaniemeltä pohjoiseen
  • Tie 80 Sodankylästä Kittilään
  •  Tie 93 Palojoensuusta Kivilompoloon
  • Tiet 21 ja 93 Kolarin ja Enontekiön välillä

Erikoiskuljetukset, eli leveät kuljetukset, liikkuvat 2.–5.3. yllä mainittuja reittejä. Lisäksi Etelä-Suomesta saapuvat joukot saattavat ruuhkauttaa liikennettä ajoittain valtatiellä 4 aikavälillä 1.–2.3. 

Harjoitusten paluuliikenne 12.3.–17.3. painottuu samoille tieosuuksille kuin menoliikenne. Yli puolet paluuliikenteestä kohdistuu kuitenkin teille 4 ja 92, ja pääpaino on Karigasniemi–Inari–Saariselkä –tieosuudella. Erikoiskuljetuksia liikkuu 12.–15.3. välillä Enontekiö–Muonio–Kittilä–Sodankylä.

Lisätietoa harjoituksesta Puolustusvoimien verkkosivuilla: Nordic Response 24 - Puolustusvoimat

Hiihtolomaliikenteeseen lähdetään ennakoiden

Hiihtolomaliikenteeseen on hyvä valmistautua etukäteen, ja etenkin oman ajoreitin liikennetilanne ja sääolosuhteet on hyvä tarkistaa etukäteen.

”Matkat ovat monella pohjoiseen suuntaavalla pitkiä, joten muistetaan kunnon lepo ja riittävät tauot ajon aikana. Myös oma ajoreitti on hyvä suunnitella etukäteen. Fintraffic Liikennetilanne-palvelusta voi tutustua esimerkiksi oman reitin tiesäähän, liikennemääriin, liikenteen eri häiriöihin tai vaikkapa sähköautojen latausasemiin”, jatkaa Eero Sauramäki.

Matkalla oman ajoreitin liikenne- ja olosuhdetietoa voi seurata lisäksi mobiilisti ilmaisesta Fintraffic Mobiilista, josta on saatavana myös automaattiset push-viestit liikenteen eri häiriöistä ja varoituksista.

Fintraffic toivottaa tien päälle turvallista hiihtolomaa!

Jaa

Tagit