Fintrafficin suuren liikennekyselyn mukaan yli puolet suomalaisista kertoo ottavansa liikenteen ympäristövaikutukset huomioon ainakin jossain määrin, kun he valitsevat säännöllisesti käyttämäänsä kulkumuotoa. Käytännön valinnoissa korostuvat silti edelleen joustavuus, turvallisuus ja kustannukset. Vain noin viidennes autoilevista suomalaisista kertoo vähentäneensä yksityisautoiluaan ympäristösyistä.
Vaikka henkilöauto on yhä keskeinen kulkuväline, monelle suomalaiselle joukkoliikenne tarjoaa tärkeän vaihtoehdon etenkin pidemmillä matkoilla ja silloin, kun yhteydet ovat selkeät ja sujuvat. Fintrafficin kyselyn mukaan juna on suosituin kulkuväline yli 400 kilometrin pituisilla matkoilla. 18–24-vuotiaista vastaajista 75 prosenttia aikoo matkustaa junalla kesälomansa aikana, mikä on selkeä nousu viime vuoden 64 prosentista.
Liikkumisvalintoihin vaikuttavat ennen kaikkea kustannukset, joustavuus ja turvallisuus, mutta myös ympäristösyyt voivat ohjata valintoja – joskin niiden vaikutus jää edelleen monilla vähäiseksi. Kyselyn mukaan vain noin viidennes (21 %) autoilevista suomalaisista on vähentänyt yksityisautoiluaan ympäristösyistä. Kuitenkin kun tarkastellaan kulkutapavalintoihin vaikuttavia tekijöitä laajemmin, yli puolet vastaajista (51 %) kertoo ottavansa vähäpäästöisyyden huomioon ainakin jossain määrin valitessaan säännöllisesti käyttämäänsä kulkumuotoa. Nuorimmassa vastaajaryhmässä ympäristötekijät vaikuttavat autoilupäätöksiin muita ikäryhmiä useammin. Joka viides 18–24-vuotiaista kertoo ympäristösyiden vaikuttavan yksityisautoiluun.
”On ymmärrettävää, että henkilöautoilu on monelle suomalaiselle arjen tai loman kannalta välttämätön kulkumuoto ja se näkyy myös kyselyn tuloksissa. Auton ratissa voi tehdä kuitenkin ympäristön kannalta parempia valintoja: esimerkiksi taloudellista ajotapaa noudattamalla, jakamalla kyytejä, suunnittelemalla reitit hyvin etukäteen ja välttämällä turhia ajoja. Fintraffic haluaa omalta osaltaan tukea tätä kehitystä tarjoamalla liikenteenohjauksen ja tiedon avulla työkaluja, jotka auttavat tekemään tietoisiin ja vastuullisiin valintoja liikenteessä ja jo ennen matkaa”, toteaa Fintrafficin tieliikennekeskuksen yksikönpäällikkö Eero Sauramäki.
Polttomoottoriautot hallitsevat yhä Suomen teitä. Kyselyn mukaan 59 prosenttia autoilevista suomalaisista käyttää bensiinikäyttöistä autoa ja 26 prosenttia dieselautoa. Hybridiauton valinneita on 16 prosenttia ja täyssähköautolla kulkee vain 7 prosenttia vastaajista.
Mikä tukisi siirtymistä kestävämpiin liikkumisvalintoihin?
Ympäristöystävällisempään liikkumiseen siirtymistä hidastavat etenkin joukkoliikenteen saavutettavuus, lippujen hinnat sekä monimutkaiset yhteydet. Kyselyssä tiedusteltiin myös, mikä saisi suomalaiset valitsemaan auton sijaan pyörän tai julkisen liikenteen useammin. Yleisimmät vastaukset liittyivät parempiin vaihtoyhteyksiin (15 %), matalampiin kustannuksiin (16 %) sekä tiheämpiin vuoroväleihin (17 %). Suurin osa vastanneista ei kuitenkaan osannut sanoa, mikä saisi heidät siirtymään käyttämään enemmän joukkoliikennettä (43 %).
Kyselyssä esiin nousi myös joukkoliikenteen kehittämiskohteita. Vastaajat antoivat eniten kritiikkiä lippujen hinnoista (35 %), erityisesti nuorten ja opiskelijoiden näkökulmasta, sekä monimutkaisista yhteyksistä (22 %) ja liian pitkistä tai epäsäännöllisistä vuoroväleistä (22 %). Nämä tekijät vaikuttavat siihen, kuinka houkuttelevana joukkoliikenne koetaan vaihtoehtona yksityisautoilulle.
Vaikka henkilöauto on edelleen keskeinen kulkuneuvo erityisesti kesälomamatkoilla, muut kulkutavat täydentävät kokonaisuutta. Junaa aikoo käyttää kesälomalla 48 % ja bussia 37 % vastaajista. Pyörän käyttö kesämatkoilla on selvässä kasvussa – 42 % kertoo aikovansa pyöräillä kesälomansa aikana.
”Fintrafficin vastuullisuustyön ytimessä on kestävien kulkutapojen tukeminen. Hyödynnämme liikenteenohjausta, digipalveluja ja avointa dataa, jotta voimme auttaa ihmisiä tekemään sujuvampia, turvallisempia ja ympäristön kannalta parempia liikkumisvalintoja niin arjessa kuin lomamatkoilla”, sanoo Fintrafficin kehitysjohtaja Max Moberg.
Fintrafficin suuri liikennekysely toteutettiin valtakunnallisesti 16.–21.5.2025. Kyselyn toteutti Taloustutkimus, ja siihen vastasi 1253 henkilöä, ikähaarukassa 18–79 vuotta. Otos on painotettu vastaamaan väestöä iän, sukupuolen ja asuinalueen mukaan.