Hyppää pääsisältöön

Reittioppaat kertovat yhä enemmän: onko bussissa tilaa, paljonko päästöjä reitiltäni kertyy?

Julkisen liikenteen käyttäjä saa nyt enemmän tietoa valintansa tueksi. Reittioppaisiin on rakennettu valmius ilmoittaa kulkuvälineen päästötiedot. Tällä hetkellä päästötiedot ovat saatavilla valtakunnallisesti henkilöautomatkoilla ja HSL-alueen joukkoliikenteessä. Päästötietojen lisäksi linja-autolla matkustavat voivat myös tarkistaa reittioppaasta, kuinka täyttä bussissa on.   

Valtakunnallisessa opas.matka.fi -reittioppaassa saat päästötiedot vertailtavaksesi tarkistamalla ensin asetuksista, että kaikki haluamasi kulkuvälineet on klikattu aktiiviseksi. Tämän jälkeen tee reittihaku. Päästötietoja eri kulkuvälineiden välillä pääset tarkastelemaan klikkaamalla reittihakukenttien ja tulosten välistä löytyviä kulkuvälineikoneita.   

opas.matka.fi -palvelussa voit vertailla päästötietoja

Joukkoliikenteessä päästölaskuri huomioi kalustotyypin, matkan pituuden ja jakaa liikennevälineen päästöt HSL-liikenteen keskimääräisellä matkustajamäärällä. 

Autoilun päästötiedot lasketetaan keskimääräisen liikennekäytössä olevan henkilöauton päästöjen mukaan, joka jaetaan henkilöliikennetutkimuksen tietojen pohjalta matkustajaa kohti.  

Päästötietojen ohella joukkoliikenteen käyttäjä voi myös katsastaa ennakkoon, miten täynnä seuraava lähtö on. Tiedot on tällä hetkellä saatavissa vain HSL-alueen bussiliikenteestä.  

Reittioppaassa bussien täyttymisestä kerrotaan neliportaisella asteikolla: ei tungosta, ei liikaa tungosta, lähes täynnä ja kova tungos. 

Kuormitustiedon saa näkyviin lähipysäkkinäkymässä, josta voi tarkistaa kulkumuotokohtaisesti kaikki ympärillä olevien pysäkkien seuraaavat lähdöt. 

”Pyrimme jatkuvasti saamaan matkustajille lisää tietoja näkyväksi reitin suunnittelun tueksi valtakunnallisesti. Haluamme tarjota yhä paremman asiakaskokemuksen kehittämällä uusia käyttötapauksia. Päästö- ja kuormitustietojen lisäksi opas.matka.fi -palveluun on tuotu myös paikkakuntakohtaisia kohennuksia laajentamalla reaaliaikaa ja esimerkiksi tuomalla näkyviin eri kaupunkien kaupunkipyörät, mm. Lahden kaupunkipyörät on saatu mukaan palveluun, toteaa Fintrafficin matkatietopalveluiden kehittämispäällikkö Jaakko Rintamäki

Matkalla Viroon? 

Tiesitkö, että valtakunnallinen reittiopas opas.matka.fi auttaa myös matkan suunnittelussa Viroon.  

Voit suunnitella reitin Viroon asti opas.matka.fi -palvelussa

Miten reittioppaita kehitetään?  

Reittioppaita kehitetään uuden ajan matkaoppaan kehitysalustalla, Digitransitissa. Digitransit on Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymän (HSL), Liikenteenohjausyhtiö Fintraffic Oy:n ja Waltti Solutions Oy:n yhteistyössä ylläpitämä palvelu. 

Vuoden 2023 aikana reittioppaissa siirryttiin uuteen aikaan ja reititysmoottoriin tehtiin merkittävä tekninen päivitys, jonka avulla loppukäyttäjille ja rajapinta-asiakkaille voidaan tarjota nopeampia ja parempia reititystuloksia. 

Digitransitin kehitystyötä voivat hyödyntää viranomaiset, kunnat sekä yksittäiset liikenteenharjoittajat ympäri Suomen. Palvelun teknologiaa hyödyntävät myös muut joukkoliikennetoimijat Suomessa ja ulkomailla.  

Opas.matka.fi tietää kaikki julkisten kulkuneuvojen aikataulut ja reitit. Syötä vain lähtöpaikka ja määränpää, ja palvelu selvittää sinulle aikataulut ja vuorot, joilla pääset perille. Palvelu sisältää sekä lähi- että kaukoliikenteen aikataulut ja vuorot. Mukana ovat bussit, raitiotiet, metrot, junat, sekä lautta- ja lentoyhteydet. 

Jaa